Zit-Sta Tafels

 

Het werken aan zitsta-tafels wordt door de gebruikers als plezierig ervaren. Door de afwisseling van werkhouding worden RSI-gerelateerde klachten verminderd dan wel voorkomen.

Zit-Sta TafelDe mens is niet gebouwd om stil te zitten, maar om te bewegen. Elke vaste, starre houding, hoe comfortabel ook, leidt uiteindelijk tot vermoeidheid en spanning, wat een duidelijk signaal is om weer in beweging te komen.

Langdurig zitten doen we allemaal, in de auto, thuis en vooral op het werk, achter ons beeldscherm. Hoe goed onze zithouding ook is, bewegen door staan en lopen blijft nodig.

Langdurig beeldschermwerk leidt tot ongewenste statische lichaamsbelasting. Dit kan leiden tot rug- en nekklachten, lome benen en RSI-gerelateerde klachten zoals pijn aan armen of polsen.
Door te bewegen tijdens de werkzaamheden vermindert en voorkomt men dergelijke klachten.

Het afwisselen van zitten en staan tijdens het werk wordt daarnaast als plezierig ervaren en bevorderd daarmee de productiviteit van de gebruikers.

 

De zitsta-tafel biedt de gebruiker bewegingsvrijheid tijdens het werk. Uit onderzoek is gebleken dat gebruikers twee tot vier keer een kwartier tot een half uur per dag staand werken. In deze houding wordt primair beeldschermwerk uitgevoerd of kort overlegd.
Zit-Sta Tafel2
Op het werkvlak is naast plaats voor hardware ook ruimte voor elleboogondersteuning noodzakelijk. Omdat het hoogteverschil tussen de zit- en stahouding relatief groot is (circa 40 cm), wordt het werkvlak compact gehouden voor een effectief gebruik van de ruimte. Dit komt ook het overzicht op het werkvlak ten goede en voorkomt het mogelijk vallen van voorwerpen tijdens de omhoog- of omlaagbeweging en het bekneld raken van aangrenzende tafels of voorwerpen.
De grote versteltrajecten maken veilige, maar adequate bekabeling noodzakelijk. Kabels, die over de bladrand worden afgevoerd, kunnen bekneld raken. Bovendien kan afknelling ontstaan door te korte kabels.
Het elektrische hoogteverstelsysteem wordt ingeschakeld door een hoog-laag bediening. Vaak kan de tafel uitgevoerd worden met een bediening met geheugenposities en weergave van hoogte. Omdat stabiliteit vooral in de sta-positie belangrijk is, zijn de poten onderling meestal verbonden door een extra dwarsverbinding.