De bewegingsruimte is de ruimte vóór de aanzitzijde van de werktafel ten behoeve van het kunnen plaatsnemen aan en verlaten van de werktafel en/of ruimte vóór een kast ten behoeve van het gebruik van deze kast. De benodigde bewegingsruimte is afhankelijk van de opstellingen van het meubilair. Het gebruik van de toegang (inclusief eventuele deur) mag overigens geen hinder opleveren in de bewegingsruimte.

arbo werkplek afmetingen

Onderstaand enkele veelvoorkomende situatie en de genormeerde bewegingsruimte:

 

Wand en één werkplek
Minimumafstand tussen de aanzitzijde van de werktafel van één werkplek en een (systeem)wand (dus indien niemand hoeft te passeren) is 90 cm.

 

Werkplek en eigen kast
Minimumafstand tussen de aanzitzijde van de werktafel één enkele werkplek en een eigen kast (met jaloezie- of verdwijndeuren) is 90 cm.

 

Werkplek en een kast van anderen
Minimumafstand tussen de aanzitzijde van de werktafel van één enkele werkplek en kasten (dus niet een eigen kast) is 180 cm.

 

Wand en meer werkplekken naast elkaar
Minimumafstand tussen de aanzitzijde van de werktafels van meer werkplekken naast elkaar en een (systeem)wand (zodat men ongehinderd kan passeren) is 120 cm.

 

Twee enkele werkplekken met de ruggen naar elkaar
Minimumafstand tussen de aanzitzijden van de werktafels van tweemaal één enkele werkplek met de ruggen naar elkaar is 180 cm.

 

Meer werkplekken met de ruggen naar elkaar
Minimumafstand tussen de aanzitzijden van de werktafels van twee clusters van meer dan één werkplek naast elkaar met de ruggen naar elkaar (zodat men ongehinderd kan passeren) is 180 cm.

 

Twee kasten
Minimumafstand tussen twee frontaal opgestelde kasten is 90 cm.

Bewegingsruimte NEN 1824 tijdens de Coronacrisis

De NEN 1824 richtlijnen ten aanzien van de bewegingsruimte gaan al een tijdje mee. Deze maatvoeringen houden daardoor geen rekening met de anderhalve meter afstand die we onderling moeten waarborgen. NEN heeft normen opgesteld ten aanzien van de bewegingsruimte in het anderhalve meter kantoor.  Deze normen zijn beschreven in de NEN-spec-2. Op deze pagina vind je een overzicht van de bewegingsruimte die tijdens de Coronacrisis moet worden gehanteerd.

Ook het aantal werknemers dat gelijktijdig in een ruimte aanwezig mag zijn is in de NEN-spec-2 genormeerd. Deze informatie vind je hier.

Wil je meer algemene informatie over de NEN 1824 normen (die niet zijn toegespitst op de coronamaatregelen)? Of ben je op zoek naar NEN-normen die zich richten op een ander onderwerp? Klik dan hier.