Veel mensen die werken aan een beeldscherm vragen zich vroeg of laat af wat de ideale hoogte van het bureau eigenlijk is en of de hoogte van het bureau afgestemd moet worden op de lichaamslengte. Wij krijgen als paramedici ook vaak de vraag gesteld wat nu eigenlijk de perfecte of juiste zithouding aan het bureau is? In dit artikel proberen we daarover wat helderheid te scheppen zodat iedereen een ergonomische zithouding aan het bureau kan aannemen.

goede zithouding bureau

Ideale hoogte bureau

Als uniforme richtlijn geldt dat de werkhoogte bij het innemen van een zithouding aan het bureau ingesteld moet worden op ellebooghoogte. Wanneer je rechtop zit of staat, dien je je bovenarmen ontspannen langs je lichaam te kunnen houden. Vervolgens buig je je elleboog ongeveer 90 graden (in een rechte hoek). Het puntje van je elleboog moet het werkblad nèt raken. Op die manier heb je de ideale hoogte ingesteld. Deze regel kun je overigens ook toepassen om je stahoogte te bepalen aan een zit-sta bureau.

Let wel: een goed ingesteld bureau is niet het enige dat nodig is om een juiste zithouding aan het bureau te creëren. Gebruik je bijvoorbeeld een minder goed instelbare bureaustoel (zoals je er veel van kunt vinden op Marktplaats of bij Ikea), dan loop je het risico dat je een krampachtige houding gaat aannemen in plaats van een goede zithouding aan je bureau.

Zithouding bureau

Laten we bij het meest essentiële deel beginnen: de meest ideale zithouding die je kunt aannemen is de volgende houding die je aanneemt. Dat klinkt natuurlijk een beetje vreemd, maar daarmee bedoelen we dat het van het allergrootste belang is om je houding vaak en veelvuldig af te wisselen. Je lijf is nu eenmaal niet gemaakt om langdurig stil te zitten en is dan ook het allerliefst in beweging.

Beeldschermwerk staat doorgaans bekend als zeer statisch werk. Je lichaam beweegt nagenoeg niet bij het uitvoeren van je taken aan het beeldscherm. Door het lage energieverbruik gebeuren er allerlei vervelende lichamelijke processen die vaak leiden tot klachten. Op deze pagina lees je meer over de verschillende klachten die kunnen optreden door veelvuldig zitten.

Ervaar je klachten tijdens het zitten? Kijk naar je bureau en stoel!
Specialist

Onze specialisten staan voor je klaar!

Contact opnemen

Middelen om een goede zithouding te creëren

Je hebt allerlei soorten verstelbare bureaus. Je hebt bijvoorbeeld bureaus die je met gereedschap of middels een kliksysteem kunt verstellen. Dergelijke bureaus zijn wellicht in de economische zin goedkoper in de eerste aanschaf, maar het is natuurlijk een heel karwei om de hoogte goed te kunnen instellen… Daardoor kun je het bureau niet goed met meerdere mensen gebruiken en is de gebruiker genoodzaakt te blijven zitten.

Een verstelbaar bureau: zit-sta oplossing

Zit-sta bureaus zijn een van de meest essentiële middelen die je je kunt bedenken om in beweging te blijven tijdens het beeldschermwerken. Met een zit-sta bureau ben je niet langer genoodzaakt om de hele dag te blijven zitten; je kunt continu variëren tussen zitten en staan. Wanneer je weet waar je qua bureauhoogte op moet letten, is het innemen van de juiste zithouding aan het bureau (en de juiste stahoogte aan het bureau) eenvoudig.

We adviseren altijd om ieder half uur minstens 2 minuten niet te zitten. Die tijd kun je invullen met bijvoorbeeld een korte pauze, maar ook door staand te werken. Staand werken adviseren we maximaal een uur aan een stuk. We hebben liever dan je een paar keer op de dag een kwartier staat dan een keer een uur.

Wanneer je kiest voor een zit-sta bureau kun je kiezen voor een variant met slingerverstelling (het bureau beweegt dan door de slinger te draaien) of een elektrisch verstelbaar zit-sta bureau. Wij adviseren altijd om te gaan voor een elektrisch verstelbaar zit-sta bureau. Het slingeren kost dermate veel moeite, dat we in de praktijk zien dat men dit op den duur niet meer doet. De drempel is dan te hoog. Met een elektrisch verstelbare variant hoeft de gebruiker alleen nog maar op een knopje te drukken en het bureau gaat naar de juiste hoogte. Enkele voorbeelden van dergelijke bureaus zijn onze Ergoproof Basic en Ergoproof Pro zit-sta frames. De Basic voorziet in alle basiseigenschappen. De Ergoproof Pro biedt meer mogelijkheden. Op deze laatste kun je bijvoorbeeld een handbediening met display toevoegen. Ook gaat de pro wat sneller en is het verstelbereik groter. De Ergoproof Basic heeft een verstelbereik van 70 tot 117 cm. De Ergoproof Pro heeft een versteltraject van 65 tot 130 cm. Daarmee voldoet de Pro ook aan de NPR 1813.

Ergonomische bureaustoelen

Zoals al eerder gesteld: naast een goede bureauhoogte is ook een goede bureaustoel een must om te komen tot een goede werkhoogte aan je bureau. Ons uitgangspunt hierbij is een rugvriendelijke rechte positie. Hiervoor zijn verschillende stoelen beschikbaar. Merken als RH, Höganäs en Herman Miller hebben ergonomische stoelen in het assortiment, die je op een traditionele manier laten zitten. Daarmee bedoelen we dat je zit in een 90 graden positie. Bij dit soort stoelen is met name de instelling van de stoel zeer belangrijk: als deze niet goed staat ingesteld, dan zit je niet altijd in een ergonomisch verantwoorde houding (kijk hier hoe je je traditionele stoel instelt).

Je kunt ook kiezen voor bureaustoelen die je door de vorm van de stoel op een actievere manier laten zitten. Denk hierbij aan bureaustoelen als de Backapp, HÅG Capisco en Aeris Swopper. Met deze stoelen is het makkelijk om actief te zitten in de juiste zithouding aan het bureau. Ook zijn er verschillende stahulpen beschikbaar voor diegene die meer wil staan dan zitten. Een stahulp is met name handig als je even niet wil staan, maar ook niet te veel wit zitten. Het geeft je de mogelijkheid om even het gewicht van je voeten te halen.

Advies nodig bij klachten door een niet goede zithouding?

Onze passie is te vinden in de optimalisatie van de werkplek, zodat we voor iedereen een passende werkplek creëren. Veel mensen kampen al met klachten. Door COVID-19 en het thuiswerken dat hiermee gepaard ging, is het aantal mensen met fysieke klachten alleen maar toegenomen. Voor veel klachten bestaan goede oplossingen, waardoor de klachten ook echt verdwijnen.

Hierbij is het enerzijds belangrijk dat er een goede match is tussen de gebruiker en de werkplek. Anderzijds is het ook evenzo belangrijk dat de middelen zoals een bureaustoel en bureau op de juiste manier worden gebruikt. Pas dan kan een ergonomische manier van werken worden gecreëerd. Met andere woorden: wanneer je zithouding niet verantwoord of rug-vriendelijk is, zal zelfs de beste en duurste stoel je niet helpen om klachtenvrij te werken. Door er geen aandacht aan te schenken verdwijnen de klachten niet, en zal het na verloop van tijd alleen maar lastiger zijn om het probleem op te lossen. Bovendien kunnen de klachten zelfs op den duur een chronisch karakter krijgen: dat kan leiden tot gezondheidsschade met verzuim tot gevolg.

Wil je graag een adviesafspraak inplannen in ons zitlab? Dat kan! Tijdens een adviessessie in ons ZitLab nemen we de tijd voor je en ontvang je een op maat advies, passend bij je eigen behoefte. Op die manier creëren we voor iedereen een passende werkplek. Klik hier en laat onderaan de pagina je gegevens achter. Heb je vragen over de informatie die je zojuist gelezen hebt? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je verder!

Zithouding bureau