De beste ergonomische bureaustoel voorkomt lichamelijk klachten

We krijgen dagelijks de vraag wat wij nu eigenlijk de beste ergonomische bureaustoel vinden. Deze vraag ontstaat omdat onze klanten natuurlijk het liefst een goede bureaustoel aanschaffen. Ons antwoord: dat ligt aan jouw persoonlijke behoeftes, je lichaamsmaten, de taken die je verricht en de omgeving waarin je werkt.

Er zijn talloze eigenschappen van een bureaustoel die hem kunnen onderscheiden van een andere stoel. En natuurlijk bepaal je (mede) zelf wat je goed vindt en wat niet. Deze eigenschappen zeggen vaak iets over de kwaliteit, instelbaarheid en verwachte levensduur van de stoel. Wij vinden de invloed die de bureaustoel heeft op je gezondheid van het grootste belang:

De beste ergonomische bureaustoel voorkomt dat je klachten ontwikkelt als gevolg van zittend werk en zorgt ervoor dat bestaande klachten doeltreffend worden aangepakt en worden oplost.

Door onze unieke aanpak kunnen we je voorzien van de beste bureaustoel voor jou. Immers: welke bureaustoel de beste is, is persoonlijk. Neem daarvoor contact op om een adviesafspraak in ons zitlab gevestigd in Limburg in te plannen.

Top 3 beste bureaustoelen in 2023

Hierbij 3 van onze favorieten. In dit artikel lees je waarom wij fan zijn van deze bureaustoelen.

beste ergonomische bureaustoel

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Als we kijken naar de letterlijke betekenis van het woord ‘ergonomische bureaustoel’, dan zal een goede ergonomische bureaustoel tot op detailniveau instelbaar zijn. Het doel van het instellen van een kantoorstoel is om deze af te stemmen op je lichaamsmaten en persoonlijke fysieke behoeftes. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Daarom hanteren wij een zeer breed assortiment: voor iedereen moet immers match kunnen worden gemaakt tussen de persoon en de bureaustoel die het best bij de persoon en diens situatie past.

Waaraan voldoet een goede ergonomische bureaustoel?

Een goede ergonomische bureaustoel is geheel instelbaar op jouw individuele lichaamsmaten (postuur, lichaamslengte, beenlengte, armlengte, etc.) en sluit goed aan bij je eigen fysieke behoefte. Het is altijd ons doel om je enerzijds voldoende beweging en afwisseling te bieden tijdens het gebruik van de stoel, zodat je niet te lang stil zit. Anderzijds is het comfort-niveau ook van groot belang. Je gebruikt de ergonomische stoel natuurlijk iedere dag!

In de volksmond bedoelt men met een ‘ergonomische bureaustoel’ een goed instelbare stoel. Strikt gezien betekent ‘ergonomisch’ echter dat de stoel aanpasbaar is aan jou als mens en de taken die je verricht (in plaats van andersom). Daarmee kun je stellen dat niet iedere goed instelbare bureaustoel voor jou ergonomisch is. Om die reden plannen wij graag een adviesafspraak wanneer iemand op zoek is naar een ergonomische bureaustoel. Dan kunnen we gericht, persoonlijk adviseren wat de beste match is. We kijken bij het vormen van een advies ook naar je werkzaamheden en taken. Daarbij observeren we je houding tijdens het gebruik van de stoel. Het kunnen handhaven van een juiste zithouding is het uitgangspunt bij het vormen van een advies voor de best passende ergonomische bureaustoel.

De beste ergonomische bureaustoel voor jou vinden?
Specialist

Onze specialisten staan voor je klaar!

Contact opnemen

Kwaliteitscertificaat ergonomische bureaustoel

Je zou verwachten dat er een kwaliteitscertificaat is ontwikkeld binnen de Nederlandse markt om te bepalen welke stoel voldoet en welke niet. Helaas is dat niet het geval. Er bestaat wel het van oorsprong Duitse TÜV-certificaat dat iets zegt over de veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid van het product.

Vaak wordt ten onrechte het NPR 1813 label gebruikt om een kantoorstoel uit commerciële overwegingen als beste stoel of als ergonomische stoel te presenteren. Dit is echter onjuist. De NPR (Nederlandse Praktijk Richtlijn) is een norm die zich richt op de instelbaarheid en afmetingen die een bureaustoel moet hebben, om qua maten geschikt te zijn voor het gros van de Nederlanders. De NPR-richtlijn is een afgeleide van de Europese regelgeving (NEN EN 1335) ten aanzien van de afmetingen en verstel-bereiken van kantoorstoelen. Deze richtlijnen zeggen dus niets over kwaliteit, duurzaamheid en de impact op je gezondheid.

Een goede bureaustoel voldoet aan de eis, dat deze eenvoudig op meerdere plekken instelbaar is. Het is echter vaak zo, dat de hoeveelheid knoppen aan een bureaustoel, de instelbaarheid zeer complex maakt. Het resultaat is dan, dat de blokkeer-stand wordt ingeschakeld omdat men anders niet comfortabel zit. Door op deze manier de stoel in te zetten, zit de gebruiker doorgaans de hele dag stil hetgeen weer nieuwe klachten met zich mee brengt.

Het heeft daarom onze voorkeur, dat de levering van een nieuwe ergonomische kantoorstoel deze altijd persoonlijk door ons wordt toegelicht en op maat wordt ingesteld. Uit onderzoek is gebleken, dat dit een positieve werking heeft op de klachten van de gebruiker, aangezien de stoel telkens weer opnieuw op de juiste manier wordt ingesteld.

Welke stoelen zijn als beste getest door Ergonomiespecialist?

Alle kantoorstoelen die wij in ons assortiment voeren, dienen we vanuit onze achtergrond te ondersteunen. Dat wil zeggen: wij zullen je nooit een bureaustoel adviseren, die in strijd is met onze eigen visie. Deze visie is gestoeld op jarenlange therapeutische ervaring met mensen die klachten ervaren tijdens hun werk op kantoor en op de ondersteuning die we ontvangen van de fabrikanten van de verschillende kantoorstoelen. Vandaar dat wij niet alle verschillende merken in ons assortiment voeren. Dit heeft vaak te maken met het soort bewegingsmechaniek dat gebruikt wordt bij de bouw van een kantoorstoel. We voeren alleen stoelen die door ons als beste getest worden. Kantoorstoelen met een slecht instelbaar bewegingsmechaniek en stoelen die niet voorzien in een goede zithouding zullen niet in ons assortiment worden opgenomen.

Welke stoelen zetten wij graag in en waarom?

We willen je een indruk geven welk soort en welk type stoelen we inzetten om problemen te voorkomen en/of op te lossen. Vandaar dat we hier een aantal voorbeelden benoemen, met daarbij onze onderbouwing waarom we de stoel inzetten (met welke indicatie). Bij het vormen van een advies wegen klachtenbestrijding en gezond zitten net zo zwaar als het gewenste niveau van comfort. Maar let wel: ‘alles wat lekker is, is lang niet even gezond voor je’.

Backapp balansstoel

Deze Scandinavische actieve zitoplossing adviseren wij vaak bij mensen die op basis van hun klachtenbeeld behoefte hebben aan een actieve zithouding. De combinatie van het ontbreken van een rugleuning, de onbalans door de instelbare bal, de hogere zitpositie en de bouw van de zitting zorgt ervoor dat de Backapp balansstoel gezien mag worden als echte probleemoplosser. Onze klanten geven aan, dat door het gebruik van deze zitoplossing (aspecifieke) wervelkolomklachten verdwijnen.

Bekijk in de webshop

beste balansstoel

HÅG Creed

Deze veelzijdige bureaustoel van het Noorse HÅG is ontworpen om je te prikkelen om in beweging te blijven. De stoel is zeer makkelijk en eenvoudig instelbaar met twee intuïtief gevormde knoppen. Met één knop stel je de juiste zithoogte van de stoel in. Met de andere (draai) knop stel je de zitdiepte en de hoogte van de rugleuning tegelijkertijd in. We zetten deze traditioneel gevormde stoel graag in vanwege het innovatieve HÅG kantelmechaniek: bij iedere verplaatsing van het lichaamszwaartepunt, volgt de stoel en hou je contact met de rugleuning. De hoek tussen zitting en rugleuning blijft permanent hetzelfde, waardoor een onderuitgezakte houding voorkomen wordt.

Bekijk in de webshop

beste bureaustoel getest HAG creed

Höganas Multimatic

Dit Zweedse topmerk staat misschien wel bovenaan het lijstje als het gaat om veelzijdige instelbaarheid. De Multimatic stoelen hebben een bijzonder beweegmechaniek: de zitting en de rugleuning kunnen separaat van elkaar bewegen, maar ook samen bewegen. Bovendien kunnen deze delen kantelen, waardoor de veelzijdigheid ontstaat. Höganas bureaustoelen kunnen geheel worden geconfigureerd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor verschillende rugleuningen, verschillende zittingen, het toevoegen van een hoofdsteun, etc. Op die manier kunnen we met deze bureaustoelen maatwerk creëren. Type +501 XL is bijvoorbeeld zeer geschikt voor lange mensen. De Höganas stoelen onderscheiden zich ten opzichte van andere merken door onder andere de separate rughoek-verstelbaarheid.

Bekijk in de webshop

beste bureaustoel 2021

RH Logic 400

Ook deze Zweedse alleskunner staat al jaren in de top van de ergonomische bureaustoelen. Het unieke bewegingsmechanisme onder de zitting van de stoel (het 2PPTM-mechaniek) is dusdanig nauwkeurig instelbaar, dat gebruikers het gevoel hebben te zweven in de bureaustoel. De stoel is voorzien van een ‘voorwaartse neiging’, waardoor de gebruiker als het ware naar het beeldscherm getild wordt.

Bekijk in de webshop

Goede ergonomische bureaustoel

De beste ergonomische bureaustoel voor jou

In tegenstelling tot wat velen beweren, is het niet mogelijk om op afstand te bepalen welke bureaustoel de beste ergonomische bureaustoel voor jou is. Je wilt natuurlijk een goede kantoorstoel kopen: daarvoor ben je bij ons altijd aan het juiste adres. We bepalen als onafhankelijk leverancier namelijk zelf ons assortiment en zijn niet gebonden aan één fabrikant. Dat betekent dat we al een hoop speurwerk voor je hebben verricht, want alle kantoorstoelen die wij in ons assortiment voeren, dienen te voldoen aan onze eigen hoge eisen. Dat betekent onder andere dat niet alleen de kwaliteit van de stoel moet voldoen (minimale garantie 5 jaar) maar dat ook de invloed op je zithouding en op je gezondheid moet zijn aangetoond om ons predicaat ‘top kantoorstoel’ te kunnen krijgen.

Welke bureaustoel het beste bij je past ontdekken we door deze eerst te proberen. Dat doen we tijdens een afspraak in ons zitlab. We stellen de stoel in, afgestemd op je persoonlijke maten en bekijken samen of je werkhouding in de stoel voldoet aan de normen: de rechtzittende en gezonde zithouding.

Door gebruik te maken van een cameraopstelling bepalen we dat samen: het is van belang, dat je zelf ontdekt of we de juiste stoel te pakken hebben. De uitgangspunten zijn daarbij heel eenvoudig: Hoe meer stof een stoel heeft, hoe meer steun de stoel je biedt, des te passiever je in een stoel zit. Hoe minder stof een stoel heeft, hoe minder steun de stoel biedt, des te actiever dat je in een stoel zit. Het is altijd maar net de vraag, of een passieve of een actieve houding het beste bij je past.

Door onze therapeutische achtergrond kunnen we hierbij met veel kennis en deskundigheid rekening houden met je fysieke klachten. Vaak is – in tegenstelling tot de adviezen die in de jaren 80 of 90 werden gegeven – nu een actieve werkhouding eerder van toepassing dan een stoel die veel ondersteuning biedt.