Ergonomie op het werk

Of iemand nou werkt in een fabriek, in de zorg of op kantoor: ergonomie is in iedere sector belangrijk. We laten aan de hand van een paar praktijkvoorbeelden zien hoe ergonomie in deze sector tot uiting kan komen.

Wat betekent Ergonomie

Ergonomie op kantoor

Ergonomie op kantoor gaat om het voorkomen van fysieke klachten als gevolg van beeldschermwerken en verkeerd/ langdurig zitten. Werkplekken moeten instelbaar zijn op de individuele lichaamsmaten van medewerkers (zoals bijvoorbeeld tot uiting komt in de NPR 1813). En goede ergonomische bureaustoel die geheel kan worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker en een in (elektrisch) hoogte verstelbaar bureau zijn hierin belangrijke factoren.

Ergonomie in de zorg

Als je spreekt over ergonomie in de zorg, gaat het gesprek al snel over hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan tilliften, glijzeilen, in hoogte verstelbare bedden. Al deze middelen voorkomen dat men onnodig veel kracht moet uitoefenen of onhandige houdingen langdurig moet aannemen. Simpele middelen die wij vaker inzetten in een zorgsetting zijn zadelkrukken (zodat men niet onnodig hoeft te bukken en op een juiste hoogte kan zitten) en bloedafnamestoelen (zodat men de patiënt op de juiste hoogte kan brengen. In de zorg speelt ook altijd de kwestie werkdruk versus werkhouding. Niet de juiste tiltechnieken gebruiken of niet werken met bepaalde hulpmiddelen kan tijd winnen, maar is lichamelijk wel belastend.

Ergonomie in een productieomgeving (fabriek)

In een fabriek is het belangrijk dat mensen aan een juiste hoogte kunnen werken en dat bijvoorbeeld werkstations op hoogte kunnen worden ingesteld. Vooral wanneer meerdere personen gebruik maken van een werkplek is dat van belang. Ook het voorkomen dat men hinder ervaart van geluid en het langdurig staan zijn belangrijk. Langdurig staan kan worden voorkomen door de inzet van een goede werkstoel of een zit-stakruk. Ook kan het staan minder belastend worden gemaakt met antivermoeidheid sta-matten.

Ergonomie in de schoonmaak

In de schoonmaak is het voorkomen van overbelasting op het lichaam een belangrijk aspect van ergonomie. Niet zwaarder tillen dan 25 kg, niet langdurig eenzelfde houding aannemen en repetitieve handelingen voorkomen zijn aspecten die bij werkplek ergonomie in de schoonmaak belangrijk zijn. Het gebruik van de juiste hulpmiddelen speelt hierin een rol. Bijvoorbeeld een mop met telescoopsteel, een microvezeldoek om wringen te voorkomen en het gebruik maken van een kar om spullen te verplaatsen.

Ergonomie in het kinderdagverblijf

In kinderdagverblijven speelt het tillen van kinderen en het werken op de juiste hoogte een grote rol. Een speciaal aankleedmeubel kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een kinderdagverblijfleidster tijdens deze taak niet hoeft te bukken. Gebruik maken van een zeer laag stoeltje (zoals een Score Pico) zorgt ervoor dat leidsters op peuterhoogte naast de kinderen kunnen zitten i.p.v. geknield of gehurkt.

Waarom is ergonomisch werken belangrijk

Het doel van ergonomisch werken is dat mensen op een prettige manier hun werk kunnen doen zonder gezondheidsschade op te lopen, zodat ze gezond en wel kunnen doorwerken tot aan hun pensioen. Om deze ‘gezondheidsschade’ te voorkomen, is het belangrijk dat de omgeving is aangepast of kan worden aangepast aan de menselijke maat. Dan gaat het bijvoorbeeld over apparaten die men gebruikt en de plekken waar men aan werkt. Ergonomie gaat hierbij verder dan alleen maatvoeringen. Het behelst bijvoorbeeld ook gebruiksvriendelijkheid en fysieke krachten die op het lichaam inspelen.

Toe aan een ergonomische werkplek?
Specialist

Onze specialisten staan voor je klaar!

Contact opnemen

Werkplek onderzoek aanvragen?

Een werkplekonderzoek is een volledig, individueel onderzoek voor medewerkers die kampen met fysieke klachten tijdens het werken, ongeacht in welke branche je werkt. Onze ergonomie specialisten analyseren tijdens dit onderzoek de individuele werkplek met een aanvullend onderzoek naar fysieke klachten en de mogelijke samenhang met de betreffende werkplek. Er wordt gezocht naar mogelijke oorzaken van klachten en oplossingen hierin. Vraag hier een werkplek onderzoek aan!