Pijn in benen, heupen of billen bij of na het zitten?

Vaak horen we over klachten als pijn in de heup of pijn in een been. Anderen ervaren weer pijn in een bil, pijn aan het heiligbeen (stuitje) of pijn aan het bekken tijdens het zitten. Aan deze klachten kunnen veel oorzaken ten grondslag liggen die vaak een relatie hebben met het zitgedrag.

We zullen onderstaand van verschillende, mogelijke oorzaken verder toelichten hoe de klachten tot stand komen. Ervaar je zelf pijn in je benen of heupen en je hebt er geen goed gevoel bij? Raadpleeg dan sowieso ook je huisarts of fysiotherapeut!

Hulp nodig? Vul onderstaand formulier in! Het artikel gaat onder het formulier verder.

Pijnklachten? Laat ons je werkplek checken!

Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Laat een foto maken van jou aan je werkplek, waarbij we je hele lichaamshouding kunnen zien. Bij voorkeur een foto gemaakt op een onopgemerkt moment (door een huisgenoot/ collega/ etc.). Je krijgt advies van een deskundige, ervaren paramedicus of ergonoom.
Beschrijf je vraag.

Te veel en te lang zitten

Veel klachten worden veroorzaakt doordat je tijdens het zitten te weinig beweegt. We zitten gewoon weg te lang onafgebroken. Veel mensen die beeldschermwerk doen, zitten dagelijks 13 tot 15 uur.

Zitten zorgt ervoor dat je lichaam te weinig energie verbruikt: het maakt je sneller moe en maakt je spieren zwakker en slapper, gezien deze gewoonweg niet voldoende worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat zich afvalstoffen ophopen in de spieren. Deze afvalstoffen zorgen op hun beurt voor de aanmaak van collagene dwarsverbindingen (cross adhesions) in de spieren. Collageen zorgt voor het creëren van stevigheid en elasticiteit in het lichaam. Door de aanmaak van deze collagene verbindingen word je op den duur minder elastisch en dus stijf. Met het afnemen van de elasticiteit, kunnen spieren afvalstoffen onvoldoende afvoeren. Het resultaat: klachten zoals pijn in de billen, benen of heupen tijdens het zitten.

Pijn in benen, billen of heupen door verkeerde zithouding

Klachten als pijn aan het heiligbeen of aan het stuitje tijdens het zitten, kunnen iets te maken hebben met een verkeerde zithouding. Dit type klachten komen vaak voor bij mensen die langdurig met een achterover-gekanteld bekken zitten. Een onderuitgezakte houding is hiervan het uiterlijke kenmerk. Voor deze mensen is een goed ingestelde, ergonomische werkplek van groot belang. In het algemeen kun je stellen dat pijn in de benen of pijn in de heup tijdens het zitten een risico is voor mogelijk arbeidsverzuim. Een goede ergonomische stoel, geadviseerd door een ergonomisch specialist, kan in veel gevallen een doorbraak betekenen bij het herstel van de pijnklachten en het voorkomen van verzuim.

Veelvoorkomende klachten bij zitten

Verstoorde circulatie

Een verminderde pompwerking van bijvoorbeeld de kuitspieren, staat vaak ook in relatie tot een verstoorde bloed- of vochtcirculatie in de benen. Hierdoor kunnen klachten optreden, zoals pijn in de knieholtes of de benen tijdens het zitten (slapend gevoel). Deze verminderde pompwerking kan te maken hebben met een medische aandoening, maar dat is de meeste gevallen gelukkig niet het geval. We zien gewoonweg, dat mensen te lang blijven zitten, waarbij de spieren van boven- en onderbeen onvoldoende worden aangespannen.

Een verstoorde circulatie en verminderde algemene conditie verhoogt ook de gevoeligheid van druk op de spieren. Dat leidt met name tot pijn in de billen en heupen tijdens het zitten. Doordat er relatief veel afvalstoffen achterblijven in je spieren (als gevolg van veel zitten en te weinig lichaamsbeweging) worden deze structuren gevoelig voor druk. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je last hebt van het langdurig zitten op de zitting.

Mechanische klachten

Klachten als pijn aan het heiligbeen en pijn aan het stuitje worden geclassificeerd als mechanische klachten van het beweegapparaat. Het grote probleem van deze klachten is dat deze niet altijd door variatie van houding en/of het verbeteren van de werkhouding kunnen worden verbeterd. Het heiligbeen en het daaraan ‘hangende’ stuitje bewegen functioneel slechts gering. Vandaar dat een effectieve aanpassing van de werkplek bij deze klachten individueel moeten worden afgestemd. Het komt voor, dat een scheefstand van de stuit ontstaat als gevolg van een trauma of overdruk. Dit kan uitsluitend door onderzoek met röntgenstraling worden vastgesteld. Staat de stuit scheef, dan zijn vaak maatwerk-aanpassingen nodig. Een (bureau)stoel met stuitsparing (ook wel coccyx bureaustoel genoemd) kan een uitkomst bieden bij pijn in het stuitje of het heiligbeenpijn.

Pijn aan het heiligbeen tijdens het zitten kan ook in direct verband staan met een gewrichtsprobleem van het SI-gewricht (Sacro-Iliacaal gewricht). Dit vreemde gewricht heeft twee gewrichtsvlakken die op een bijzondere manier ten opzichte van elkaar bewegen. Vaak ontstaan beperkingen als het SI-gewricht onvoldoende in beweging wordt gehouden. Ook een beenlengteverschil of een bekkenscheefstand kan de oorzaak zijn voor klachten aan het heiligbeen of stuitje.

Begin met een goede stoel

We adviseren mensen met een zittend beroep die pijn ervaren aan hun benen, billen of heupen tijdens het zitten om hulp te zoeken bij het vinden van een goede bureaustoel. Hiermee bedoelen we dat de goede stoel een positieve bijdrage moet leveren aan het oplossen van de klachten. Een goede werkplek ondersteunt bovendien de therapeutische doelen. Welke bureaustoel goed, prettig en passend is, is ook een kwestie van uitproberen. Wat voor de een prettig is, hoeft voor de ander nog niet prettig te zijn. Vaak zijn bij klachten aan de benen, heupen en billen ook zeer specialistische, specifieke oplossingen nodig. We helpen je daar graag bij in ons zitlab.

We hebben een zeer breed spectrum aan goede stoelen in ons zitlab staan, die we samen kunnen proberen. Jij test en beoordeelt of de stoel voldoet aan het gewenste comfortniveau. Wij beoordelen vanuit onze expertise of de stoel de therapeutische doelstellingen bereikt. Door onze brede ervaring en deskundigheid, kennen we de verschillende kenmerken van de kantoorstoelen zodat wij je gericht hierin kunnen adviseren en begeleiden. Indien nodig (uiteraard uitsluitend met toestemming) nemen wij ook contact op met behandelaren, artsen en specialisten om samen te overleggen wat de beste oplossing is.

Klik hier voor meer informatie over adviesafspraken en voor het maken van een afspraak.

Eigenschappen van een goede stoel

Als je langdurig beeldschermwerk moet uitvoeren is ons advies om je houding veel te variëren. Je lichaam is gewoonweg niet gemaakt om langdurig stil te zitten. Als je dat wel doet zullen (nek)spieren vast gaan zitten, zal je een stijve nek krijgen en ontwikkel je langzamerhand nekpijn. Langdurig beeldschermwerk vraagt om een ergonomische inrichting van je werkplek, zowel thuis als op kantoor. Het aannemen van een juiste zithouding is belangrijk! Een verantwoorde werkplek begint altijd met de juiste stoel. Er zijn talloze voorbeelden van verantwoorde ergonomische bureaustoelen op de markt. Het is echter wel vaak erg lastig om te bepalen of de stoel bij je past. Er zijn talloze verkopers die nagenoeg iedere stoel aanwijzen als ‘Arbo stoel’, ‘ergonomisch’ of zelfs ‘rugvriendelijk’.

De eerste eis van een goede stoel is dat de stoel je (onbewust) in een natuurlijke en neutrale houding zal laten zitten. Om dat te kunnen bepalen is het proberen en vergelijken van een stoel altijd belangrijk. In ons zitlab gebruiken we een cameraopstelling, zodat je jezelf kunt zien zitten en je ook zelf kunt nagaan of je een rechte houding aanneemt. De tweede eis is de mate van fysieke activiteit tijdens het zitten. Er zijn veel goede stoelen waar je meetbaar fysiek actief in zit. Je bepaalt natuurlijk altijd zelf, welke mate van activiteit het beste bij je past. Met name voor mensen met klachten biedt een actieve stoel vaak een zeer goede uitkomst. Op een actieve stoel zit je nooit stil. Juist deze fysieke activiteit in combinatie met afwisseling bij klachten is vaak de oplossing bij problemen zoals een stijve nek of nekspieren die vast zitten. Door onze paramedische achtergrond kunnen wij je daarbij goed adviseren.

Een derde harde eis is de mate van comfort: hoe goed en gezond je houding ook is, de stoel waar je gebruik van maakt moet prettig zitten. Dat is een kwestie van proberen en ervaren.

Zelf ervaren welke bureaustoel voor jou het beste is? Maak een afspraak in ons zitlab voor een adviesafspraak!

Een goede zithouding

Van alle maatregelen die je kunt nemen om van klachten aan de benen, billen en heupen af te komen, is het verbeteren van je zithouding veruit het meest belangrijke. Pas je dit niet of onvoldoende aan, dat hebben allerlei andere maatregelen vaak geen zin. Vanuit onze achtergrond hebben we dagelijks te maken met mensen met pijnklachten in hun benen, billen of heupen. In de therapeutische setting activeren we graag spieren en gewrichten, om deze klachten te bestrijden. Wanneer de lichaamshouding tijdens het zitten niet correct is, zullen spieren en gewrichten op korte termijn weer de nodige klachten geven. We vinden het zeer belangrijk dat beeldschermwerkers hun werkplek goed instellen, of kiezen voor een bureaustoel die als vanzelf voorziet in een juiste zithouding.

Een goede zithouding aannemen is de eerste stap: de volgende stap in het veranderingsproces is het volhouden van deze houding. Ook daarbij adviseren en begeleiden wij graag. Onze deskundige specialisten weten wat nodig is om, aan de hand van jouw informatie, je zithouding blijvend te corrigeren. Neem gerust contact op om je klachten te laten analyseren.

Wil je hulp bij het aannemen van een goede zithouding of bij het kiezen van een passende bureaustoel? Neem dan contact met ons op!