Toont alle 9 resultaten

Ergonomische muizen

Bij een ergonomische werkplek, hoort ook een muis die bij jou past. Heb je hulp nodig met het vinden van de juiste ergonomische muis voor jou? Bel ons voor vrijblijvend advies of neem contact op. Wij hebben ongetwijfeld een ergonomische muis waarmee jij fijn en klachtenvrij kan muizen. Werken met de computer kan leiden tot…

Lees verder

Ergonomische muis: werken zonder pijn

Werken met de computer kan leiden tot veel verschillende (pijn) klachten. De oorzaak daarvan kan liggen aan je bureaustoel, je bureau, maar ook je computermuis kan de oorzaak zijn van klachten als gevolg van beeldschermwerk. Dan gaat het meestal om klachten aan je armen, nek en schouders. Ook wel KANS-klachten of RSI genoemd. KANS staat voor Klachten aan de Armen, Nek en Schouders.

Er zijn manieren om de kans op het krijgen van klachten als gevolg van muisgebruik te reduceren. Dat kan bijvoorbeeld door de duur van het muizen te verkorten of de gewoonte aan te nemen om je hand niet voortdurend op je muis te laten rusten (wat vaak onbewust gebeurt!). Ook proberen om niet onbewust in de muis te knijpen is een remedie. Echter is er maar één oplossing die echt het probleem aanpakt bij de kern: het inzetten van een ergonomische muis. Een ergonomische muis kan veel verlichting brengen. Bel ons gerust op +31 (0) 45-5466640 om jouw situatie vrijblijvend te bespreken en de juiste ergonomische muis te bestellen.

Wat is een ergonomische muis?

Ergonomische muizen zijn speciale muizen die zodanig zijn vormgegeven, dat het gebruik ervan niet leidt tot overmatige spierspanning en een onnatuurlijke positie van de arm en hand. Bij een ‘gewone’ computermuis houd je je handpalm tijdens het muizen horizontaal naar beneden. Die positie is eigenlijk erg onnatuurlijk. Wanneer je je hand immers ontspant, houd je je handpalm juist eerder verticaal. De gewone computermuis laat je dus uren per dag je arm en hand in een niet-neutrale, onnatuurlijke positie houden.

Daar steken ergonomische muizen een stokje voor. Een ergonomisch muis zorgt ervoor dat je juist deze natuurlijke, neutrale positie kunt handhaven tijdens het muizen. Dat voorkomt een verhoogde spierspanning, die doorwerkt in de arm en schouders.

Welke soorten ergonomische muizen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten ergonomische muizen op de markt. De meest bekende ergonomische muizen zijn verticale muizen, centrische muizen, penmuizen en trackbalmuizen.

Verticale muizen

Verticale muizen komen qua vorm en functie het meest overeen met een standaard, gewone computermuis. Het is eigenlijk een gewone muis die op zijn zijkant is gelegd. Je hebt nog steeds twee klikknoppen en een scrolwieltje ertussenin, en het navigeren werkt hetzelfde. Je houdt je hand nu alleen zijwaarts. De positie die je met je hand aanneemt als je een verticale muis vasthoudt is vergelijkbaar met het schudden van iemands hand.

Lees hier meer informatie over verticale muizen.

Centrische muizen

Centrische muizen zijn muizen die je recht voor je legt, vóór het toetsenbord. Je navigeert vervolgens met behulp van een rollerbalkje of een touchpad, zoals een laptop heeft. Het voordeel van centrische muizen, is dat je tweehandig kunt werken. Je hoeft niet alleen met je dominante hand te navigeren, maar kunt afwisselen. Ook hoef je bij een centrische muis -net zoals bij de verticale muis- je hand niet geheel horizontaal te houden.

Klik hier voor meer informatie over centrische muizen.

Penmuizen

Een penmuis is een muis gevormd als een pen. Hoewel een penmuis ook gepaard gaat met een neutralere positie van je hand, vraagt het muizen met een penmuis om een grote nauwkeurigheid. Je hoeft maar kleine bewegingen te maken met de muis om de cursor te doen bewegen. Deze nauwkeurigheid leidt ertoe dat er meer spierspanning wordt opgebouwd. Wij hebben geen penmuizen in ons assortiment.

Trackbalmuizen

Trackbalmuizen raden wij af. Bij een trackbalmuis navigeer je je cursor over het scherm door middel van duimbewegingen (je beweegt met je duim de bal in de muis, en daardoor beweegt de cursor). Grote gewrichten zijn beter belastbaar dan kleine gewrichten. Met een trackbalmuis belast je continu de kleine duimgewrichten. Dat is naar ons idee niet ergonomisch verantwoord en blessuregevoelig.

Klachten voorkomen

Met een ergonomische muis kun je veel klachten voorkomen. Het gebruik van een ergonomische muis heeft vaak direct een klachten verlichtend effect op RSI ofwel KANS-klachten. Dat komt door de neutrale arm-hand positie en het voorkomen van overmatige spierspanning.

Indirect kan een ergonomische muis ook bijdragen aan het voorkomen van rugklachten. Een gewone computermuis laat je je arm in een zodanige positie houden, dat je de muis onbewust van je af duwt. Zo zien we vaker dat men onbewust zit te reiken naar de muis. Je kunt je voorstellen dat dat gepaard gaat met een voorovergebogen zithouding. De positie van de muis triggert je dus om niet rechtop te zitten en voorover te hangen. Die positie geeft op zijn beurt een risico op het ontstaan van rugklachten.

Ergonomische muizen zorgen door de vorm ervan dat je juist niet geneigd bent de muis weg te duwen. Zo houd je je werkvlak compact en blijf je makkelijker rechtop zitten.

Computermuis volgens ISO norm

In de ISO norm omtrent computermuizen, de Europese richtlijn, wordt gesteld dat een toetsenbord en muis moeten bijdragen aan een neutrale lichaamshouding. Met een ergonomische muis zoals een verticale muis of centrische muis voldoe je aan deze eis. De Arbowet stelt dat de werkplek ervoor moet zorgen dat degene die aan de werkplek werkt veilig en verantwoord hun werk moeten kunnen doen. Ook daar voldoe je met een ergonomische muis aan.

Beste ergonomische muis voor jou

Welke ergonomische muis voor jou de beste is, is persoonlijk. Vanuit gezondheidsaspecten zijn ergonomische muizen in het algemeen goed, maar de muis moet ook passen bij jouw persoonlijke voorkeuren, wensen en eisen ten aanzien van een muis. Ook de grootte van je hand en de taken die je moet uitvoeren zijn van belang in de keuze voor een muis. Het is mogelijk om muizen uit te proberen in ons zitlab in Kerkrade. Dan kun je zelf ervaren wat je wel en niet prettig vindt.

Heb je meerdere ergonomische muizen nodig, bijvoorbeeld voor op kantoor? Vraag dan een offerte aan. Neem zeker contact met ons op.

T: +31 (0) 45-5466640