We zitten te ontbijten, zitten in de auto en zitten op kantoor. Thuis zitten we ’s avonds graag voor de tv of achter de computer. We weten allemaal dat teveel zitten slecht is voor onze gezondheid, maar hoeveel uur brengen we elke dag zittend door? ‘Meer dan we zouden moeten’ is het antwoord hierop voor velen.

RH Logic 24/7 armrest adjustment

Waarom is lang zitten slecht voor je gezondheid?

Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen lang zitten (ook wel sedentair gedrag) en verschillende gezondheidsproblemen. Een van de belangrijke factoren hierin is het lage energieverbruik wanneer je zit. De spieren worden minder gebruikt, waardoor vetten en suikers minder uit het bloed opgenomen worden. Je loopt risico op het krijgen van een verhoogde bloeddruk, diabetes, hartfalen en obesitas. Lang zitten is ook niet goed voor de spieren. De been- en bilspieren worden korter doordat ze urenlang per dag niet tot nauwelijks worden gebruikt. De heupflexoren korter worden. Ook kunnen pijnklachten optreden, vooral als je een slechte houding aanneemt en/of geen ergonomische stoel gebruikt.

Hoelang mag je zitten per dag?

Er is nog geen norm vastgesteld hoeveel je maximaal mag zitten per dag. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Deze hele dag zittend werken en vervolgens ’s avonds staan of bewegen werkt overigens ook niet: je gaat dan alsnog de risico’s die gepaard gaan met sedentair gedrag niet tegen.

Zitten en staan afwisselen

De hele dag zitten is niet goed, maar de hele dag staan ook niet. Uren achtereenvolgens staan zorgt voor klachten in de benen zoals vermoeidheid en het ontstaan van spataderen. Juist de afwisseling tussen zitten en staan is belangrijk. Hoelang moet je dan staan en zitten? Daarvoor hanteren we het volgende regeltje:

“Iedere 30 minuten minimaal 2 minuten niet zitten”

2 minuten is een minimum. Je mag uiteraard ook langer niet-zitten. Graag zelfs! De maximale sta-duur die we adviseren is één uur aan een stuk. Meermaals per dag een uur staan mag dus wel.

Hoe kun je minder zitten gedurende je werkdag?

Er zijn veel manieren waarop de minuten die je niet zittend doorbrengt kunnen worden ingevuld:

  • Staand werken
  • Koffie halen
  • Toiletbezoeken
  • Naar een collega toe lopen i.p.v. mailen
  • Documenten uitprinten
  • Lunchwandelen
  • Traplopen