Toont alle 5 resultaten

Ergonomisch toetsenbord

We adviseren klanten altijd om hun werkvlak compact te houden. Dat wil zeggen dat je je toetsenbord en muis het best dichtbij je lichaam kunt houden. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je makkelijker rechtop blijft zitten. Dat voorkomt op zijn beurt weer klachten.

Met een compact, ergonomisch toetsenbord is dat veel beter mogelijk dan met een standaard toetsenbord. Ergonomische toetsenborden hebben een directe invloed op de positie van je handen, polsen, armen en schouders. Ervaar je klachten aan deze lichaamsdelen? Dan zou je onder andere eens kritisch kunnen kijken naar het toetsenbord en de computermuis die je gebruikt. Het gebruik van een compact toetsenbord is niet alleen een gezonde aanvulling op je werkplek. Ze zijn ook nog eens super handig in gebruik.

Wat is een ergonomisch toetsenbord?

Een compact toetsenbord is (zoals de naam al aangeeft) een toetsenbord met een compact formaat. Deze toetsenborden hebben dezelfde werking als ‘normale’ toetsenborden. De toetsen zijn ook even groot en hebben een gelijke afstand van elkaar. Het verschil zit hem in het gegeven dat het numerieke deel, dat zich normaal aan de rechterkant van het toetsenbord bevindt, is weggelaten. Mis je dat dan niet? Nou, meestal niet nee. Deze numerieke cijfertoetsen zijn ook nog een keer verwerkt boven je lettertoetsen.

Door een compact toetsenbord te gebruiken, verlaag je de reikafstand naar je muis. Die ligt immers dichter bij je. Daardoor hoef je minder te reiken naar je muis en kun je je bovenarm makkelijker ontspannen langs je bovenlichaam laten hangen. Op die manier verlaag je de spierspanning, en is het typen/ muisgebruik minder belastend voor je armen. Compacte toetsenborden zijn niet alleen beter voor je gezondheid: klanten vinden ze ook comfortabeler in gebruik. Ergonomie en comfort gaan hand-in-hand in dit product.

Zoals gesteld: het numerieke deel van het toetsenbord wordt vaak niet tot nauwelijks gebruikt. Uiteraard zijn er hierbij ook uitzonderingen op de regel. Of je het numerieke deel gebruikt hangt samen met de werkzaamheden die je verricht. Uit onderzoek van het Berliner Ergonomic Institute blijkt dat 90% van de gebruikers het numerieke gedeelte zelden of niet gebruikt. Als je de voordelen van het compacte formaat dan afweegt tegen de voordelen van een numeriek deel, is de keuze snel gemaakt.

Door het compacte formaat van deze toetsenborden kun je ze heel makkelijk meenemen van A naar B. Dat is handig als je bijvoorbeeld veel moet flexwerken, op kantoor én thuis werkt of als je je toetsenbord gewoonweg met je mee wilt nemen. Ze passen in vrijwel iedere tas. Zo creëer je de situatie dat iedereen kan werken op zijn eigen toetsenbord. Dat is vaak ook wenselijk uit hygiëneoverwegingen.

Welke soorten ergonomische toetsenborden zijn er?

Alle verschillende varianten ergonomische toetsenborden lijken uiterst veel op elkaar. Ze zijn allemaal compact en ze worden altijd compact gemaakt door het numerieke deel weg te laten. Omdat alle typen ergonomische toetsenborden zodanig veel op elkaar lijken, heeft het naar ons idee geen meerwaarde allerlei varianten ervan aan te bieden. We bieden twee soorten compacte toetsenborden aan: bedrade en draadloze. De toetsenborden zijn van het merk Ergoproof. De toetsenborden zijn compatibel met alle systemen (Microsoft en Apple).

De compacte afmetingen van de toetsenborden zorgt ervoor, dat deze ook makkelijk in de tas mee te nemen zijn. Hiermee werkt iedereen op zijn eigen toetsenbord, wat uit hygiënische overwegingen vaak wel wenselijk is.

Klachten voorkomen

We adviseren altijd om een zo neutraal en ontspannen mogelijke houding aan te nemen tijdens het beeldschermwerken. Rechtop zitten, armen ontspannen langs je lichaam, schouders níet optrekken. Zo wordt overmatige spierspanning voorkomen en wordt de kans op klachten verkleind.

Werk je met een gewoon toetsenbord (met je muis daar nog eens naast), is het vaak lastig om deze houding structureel aan te nemen. Je kunt niet werken in het vlak net voor je; je primaire werkvlak. Je muis ligt hiervoor net te ver van je af, door de breedte van het toetsenbord. Die situatie voorkom je met een compact toetsenbord. Op die manier draagt een compact toetsenbord bij aan het voorkomen van klachten. Het toetsenbord is smaller en je kunt je muis dichterbij houden.

Onze ergonomische toetsenborden hebben allen slechts een lichte hellingshoek van minder dan 12 graden. Dat heeft een positieve uitwerking voor je polsen. Een sterk hellend toetsenbord (zoals een toetsenbord waarbij de pootjes zijn uitgeklapt), zorgt ervoor dat je je polsgewrichten overstrekt. Je beweegt je handruggen te veel richting je polsen. Dat leidt al snel tot een overbelasting op de strekspieren van de hand, pols en onderarmen. Door de hellingshoek klein te houden, kun je je polsen ontspannen tijdens het typen. Ook belangrijk: onze toetsenborden glijden niet zomaar weg naar achteren. De toetsenborden hebben namelijk kleine rubberen antislib voetjes.

Toetsenbord volgens ISO norm

Onze compacte toetsenborden hebben een QWERTY toetsenbordindeling. De letters op het toetsenbord beginnen linksboven met de lettercombinatie ‘QWERTY’ Dat is ook de standaard indeling in Nederland. Zowel onze bedrade en onze draadloze toetsenborden hebben deze indeling.

De toetsen zijn mat en hebben een lichte kleur, met donkere letters en symbolen. In ergonomische zin is dat beter. Hierdoor ontstaat een kleiner contrast en veel minder reflectie die op je ogen terechtkomt. De toetsen zijn ook vlak en hebben een lichte toetsaanslag. De toetsen zijn twee millimeter dik, vergelijkbaar met een laptoptoetsenbord. Je hoeft minder kracht te gebruiken om de toetsen in te drukken. Bij het gebruik van oudere typen toetsenborden wil de zware toetsaanslag nog weleens zorgen voor vermoeidheid en overbelasting in de hand.

De afstand tussen de toetsen (hart tot hart) van onze toetsenborden komt overeen met ISO 9241 normering.

Beste ergonomische toetsenbord voor jou

Is een compact, ergonomisch toetsenbord iets voor jou? Ja, zeker, waarom niet? Wij zien in principe geen reden waarom iemand geen compact toetsenbord zou kunnen of moeten gebruiken. Er zijn alleen maar voordelen. Het enige minpunt, is dat sommigen eraan moeten wennen om niet langer een numeriek deel te hebben. Dat is vaak echter een kwestie van tijd.

Of je beter een bedrade of draadloze variant kiest, is wel nog een overweging die je moet maken. Beide toetsenborden zijn echter makkelijk te koppelen aan je laptop of PC. De bedrade toetsenborden verbind je door de kabel in de USB-poort te steken. Vervolgens kun je direct aan de slag. De toetsenborden zijn Plug&Play.

Een draadloos toetsenbord verbind je met je laptop of computer aan de hand van Bluetooth of, indien je laptop of PC deze mogelijkheid niet biedt, via de meegeleverde USB-dongel. Die dongel kun je in je PC of laptop steken, waardoor het toetsenbord verbinding maakt. Even verbinden en je kunt beginnen!

Ergonomisch toetsenbord en ergonomische muis

Wij combineren onze ergonomische toetsenborden het liefst met een ergonomische verticale muis. Deze muizen voorkomen namelijk óók het ontstaat van klachten, net zoals de compacte toetsenborden. Wanneer je je hand ontspant, houd je je handpalm ietwat verticaal. Een gewone computermuis dwingt je je handpalm continu horizontaal naar beneden te houden. Dat is een niet-natuurlijke houding en dat leidt tot overmatige spierspanning in de hand en arm. De neutrale positie, waar een verticale muis in voorziet, zorgt juist voor een ontspannen, natuurlijke arm-handpositie.

Ben je enthousiast geworden, en wil je een compact toetsenbord uitproberen voordat je hem aanschaft? Plan een afspraak en kom hem in onze showroom in Kerkrade eens uitproberen.