Toont alle 3 resultaten

Laptopstandaard

Een laptop is een prachtig apparaat waardoor je feitelijk op iedere plek op kantoor, onderweg of thuis je werk kunt doen. Zoals de naam al aangeeft: de eerste laptop werd gebruikt als computer voor op je schoot. Vandaag de dag, wordt het apparaat vaak de hele dag gebruikt om onze taken te volbrengen. Daarbij is een ergonomische laptopstandaard een noodzakelijk ergonomisch hulpmiddel.

Wanneer gebruik je een laptopstandaard?

De Nederlandse wetgeving (Arbowet) is helder en duidelijk: wanneer je op een werkdag méér dan twee uur werkt/moet werken aan een laptop, is het gebruik van separate invoer- en hulpmiddelen verplicht. Ook wanneer deze twee uur zijn opgedeeld in stukjes. Deze middelen bestaan uit een laptopstandaard (om het beeldscherm op de juiste hoogte te kunnen brengen), een los toetsenbord en een losse muis. Deze laatste twee zijn nodig, omdat je het toetsenbord en het mousepad van de laptop niet kunt gebruiken, wanneer de laptop op de laptopstandaard is geplaatst.

Het voordeel van het gebruik van een laptopstandaard

Het grote voordeel van een laptopstandaard, is dat je met de standaard je laptopscherm op de juiste kijkhoogte kunt brengen (namelijk: bovenzijde scherm op ooghoogte). Je zit niet krom voorovergebogen, maar je kunt rechtop blijven zitten. Het gebruik van een in hoogte verstelbare laptophouder is een belangrijke voorwaarde om je werkplek optimaal in te kunnen stellen. Je voorkomt dat je onnodig een slechte werkhouding aanneemt. Je pakt bestaande fysieke klachten direct aan bij de oorzaak en voorkomt ook het ontstaan van klachten.

Waar moet een laptopstandaard aan voldoen?

Vanuit ergonomisch oogpunt, is het belangrijk dat een laptopstandaard goed instelbaar is. Dat betekent dat er verschillende standen instelbaar moeten zijn. Hierdoor wordt namelijk de juiste positie van het beeldscherm bepaald. De laptophouder moet ook gemaakt te zijn van stevig materiaal. Niet alleen ter bescherming van je laptop (je wilt natuurlijk niet dat het apparaat ervan af valt), maar ook vanwege de trillingen als gevolg van het typen bijvoorbeeld. Door het gebruik van een stevige laptophouder, trilt je beeldscherm niet tijdens het typen. Het is daarnaast ook erg handig als de laptophouder makkelijk in te klappen is, waardoor deze makkelijk in je tas past. Zo creëer je makkelijk op iedere plek een ergonomisch verantwoorde kantoorwerkplek.

Hoe gebruik je een laptopstandaard

Het gebruik van de verstelbare laptopstandaard is redelijk eenvoudig. Je stelt de hoek van de verstelbare laptopstandaard in, en stemt dit af op de openingshoek van je laptop. Op die manier zie je dat het beeldscherm op de juiste kijkhoogte kan worden ingesteld. Aangezien het toetsenbord en de muis van de laptop niet gebruikt kunnen worden, is het ons advies om een compact toetsenbord en een losse ergonomische verticale muis te gebruiken in combinatie met de instelbare laptopstandaard.