De NPR 1813 norm voor bureaustoelen is een aanvulling op de Europese normen NEN-EN-1335 en 527. De NEN-EN 1335 is een Europese norm voor kantoorstoelen. Deze norm zegt iets over de benodigde maatvoering en instelbaarheid van bureaustoel voor de gemiddelde Europeaan. Ook de NEN-EN 527 is een Europese norm. Deze richt zich op de benodigde maatvoeringen t.a.v. bureaus voor de gemiddelde Europeaan.

De gemiddelde Nederlander heeft echter andere lichaamsmaten dan de gemiddelde Europeaan. We zijn in Nederland gemiddeld langer en de onderlinge maatverschillen tussen mensen zijn extremer. Dat vraagt om een aanvulling op de Europees geldende normen. Zodoende is de Nederlandse Praktijk Richtlijn NPR 1813 opgesteld.

npr 1813 bureaustoel

Bureaustoel volgens NPR 1813

Een NPR 1813 bureaustoel voldoet aan de volgende maatvoeringen:

 • Zithoogte is verstelbaar zijn tussen de 41 en 55 cm.
 • Zitdiepte is verstelbaar tussen 38 en 48 cm.
 • Diepte van de zitting bedraagt minimaal 44 cm.
 • Hoogte van de rugleuning bedraagt minimaal 37 cm.
 • Lengte van de armleggers bedraagt minimaal 15 cm.
 • Breedte van de armleggers bedraagt minimaal 5 cm.
 • Hoogte armlegger is verstelbaar tussen 20 en 30 cm.
 • Armleggers zijn minstens 20 cm van de voorzijde van de zitting af geplaatst.

Onderstaande bureaustoelen voldoen aan de NPR 1813 norm:

Op zoek naar de verschillen tussen een NEN 1335 en een NPR 1813 bureaustoel? Lees dan hier verder!

Wat is de NPR 1813 norm?

De NPR 1813 is een richtlijn die richting geeft welke maatvoeringen en instelbereiken een bureaustoel en bureau nodig hebben om geschikt te zijn voor het gros van de Nederlandse samenleving.

Volgens de Nederlandse normcommissie is de NPR 1813 een handvat voor inkopers, facilitair managers, Arbo-adviseurs en ergonomen. Met deze maatvoering kunnen kantoorstoelen dan voor ca 95% van de Nederlandse beroepsbevolking voor een goede en veilige ondersteuning zorgen. Volgens de commissie kan de NPR 1813 dan ook gezien worden als het maatvoering programma van eisen voor stoelen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

De NPR biedt alleen richtlijnen ten aanzien van maatvoeringen en instelbereiken. De richtlijn gaat niet in op aspecten als zitcomfort, een ergonomisch verantwoorde werkhouding en het aannemen van de juiste zithouding.

Een bureaustoel moet vooral voldoen aan jouw normen!
Specialist

Onze specialisten staan voor je klaar!

Contact opnemen

Is NPR 1813 verplicht?

Nee, het is niet verplicht om te kiezen voor bureaustoelen en bureaus die voldoen aan de NPR 1813. Wanneer je op zoek bent naar bureaustoelen die geschikt moeten zijn voor een zeer gevarieerde populatie (bijvoorbeeld nieuw meubilair voor een flexkantoor) is het wel aan te raden om de NPR mee te nemen in de overwegingen.

Staat NPR meubilair gelijk aan een goede werkhouding?

We zijn stellig van mening dat het voldoen aan de NPR niet de enige eis moet zijn bij de keuze voor nieuwe bureaustoelen (en bureaus), omdat de NPR alleen richtlijnen geeft voor maatvoeringen. Waar een stoel aan moet voldoen om een gezonde werkhouding mogelijk te maken wordt niet in de NPR 1813 behandeld. Kortom: kies je voor een NPR 1813 bureaustoel, wil dat nog niet zeggen dat medewerkers ook een goede zithouding aannemen. Een NPR bureaustoel is wel instelbaar op de maten van veel werknemers, desondanks kunnen ze hier net zo goed onderuitgezakt of voorovergebogen op zitten. Kijk daarom ook naar andere belangrijke aspecten, zoals het type mechaniek van de bureaustoel, de mate aan activiteit waar de bureaustoel in voorziet en in hoeverre de bureaustoel ook past bij de behoeften van de werknemer.

Uiteraard helpen we graag bij het kiezen van een goede bureaustoel en bureau. Neem gerust contact met ons of plan een adviesafspraak in met een van onze deskundige adviseurs!

Ook bij het kiezen voor een goed bureau moet de NPR niet (de enige) eis zijn. Deze richtlijn zegt bij bureaus bijvoorbeeld niets over de draagkracht, de kwaliteit, de snelheid en het gebruiksgemak.

Bureaus volgens NPR 1813

 • Hoogte werkblad bij statafels: tussen de 95 – 130 cm.
 • Hoogteverstelling werkblad bij zit-sta tafels: minimaal 65 – 130 cm.
 • Hoogteverstelling werkblad bij verstelbare zit-zit tafels: minimaal 65 – 85 cm.
 • Hoogte werkblad bij zit-zit bureaus met een vaste hoogte: tussen de 74 – 76 cm.
 • Dikte werkblad aan de aanzitzijde bedraagt maximaal 5 cm.
 • Dikte werkblad 50 cm vanaf aanzitzijde bedraagt maximaal 8 cm.

Uitzonderingen op de NPR 1813

De NPR stelt letterlijk dat in sommige gevallen gebruik kan worden gemaakt van producten die niet genormeerd zijn, omdat ook hiermee onder de juiste voorwaarden tot een verantwoorde werkplekinrichting kan worden gekomen.

Het is niet altijd nodig om te voldoen aan de NPR. Er zijn verschillende stoelen op de markt die voorzien in een uitstekende zithouding, terwijl deze niet voldoen aan de afmetingen en verstelbereiken die de NPR voorschrijft. Denk bijvoorbeeld aan Backapp balansstoelen en HÅG Capisco stoelen. Zonder de aanwezigheid van een rugleuning/ armleggers zorgen deze bureaustoelen toch voor een goede zithouding.

Bureaustoel NPR 1813 kopen

Op zoek naar een bureaustoel die voldoet aan de NPR 1813 en die tevens voorziet in een gezonde, verantwoorde werkhouding? We helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes. Uiteraard is het ook een kwestie van proberen. Neem daarom gerust contact met ons op om een adviesafspraak in ons zitlab te plannen met een van onze deskundige adviseurs.