Instellen thuiswerkplek

Je werkplek goed instellen… hoe zat het ook alweer? Ooit in een ver verleden heeft vast iemand wel eens uitgelegd hoe je de bureaustoel goed moet instellen, maar die kennis is vaak alweer ver weggezakt. Geen probleem! We zetten stap-voor-stap voor je op een rij hoe je je thuiswerkplek goed moet instellen. Let op: Indien je een bureaustoel hebt met een vergrendeling: vergrendel de stoel dan voordat je de stoel instelt.

Liever een kort en bondig overzicht? Download hier onze infographic ‘Instellen werkplek’!

Download de Infographic 'Instellen thuiswerkplek'

Stap 1: Stel de zithoogte in

De zithoogte instellen is de eerste stap. Ga voor de bureaustoel staan, met je rug richting de stoel. De zitting moet gelijk zijn aan de hoogte van je knieholten, wanneer je voor de stoel staat.

De zitting instellen op de juiste hoogte stimuleert je om een rechtop zittende houding aan te nemen. Een te lage zithoogte zorgt al snel voor een voorovergebogen of onderuitgezakte zithouding. Een te hoge zithoogte stimuleert dat je vooraan op de zitting, los van de rugleuning, zit.

Stap 2: Stel de zitdiepte in

Wanneer de zithoogte goed is ingesteld, kun je de zitdiepte aanpassen. Houd altijd een handbreedte ruimte tussen de zitting en je knieholte.

Een goede zitdiepte is belangrijk voor een goede doorbloeding. Een te diepe zitting knelt in de knieholten. De onderbenen worden afgekneld, wat resulteert in prikkelende, slapende benen en voeten.

Thuiswerkplek instellen

Stap 3: Stel de rugleuning in

De rugleuning moet prettig aansluiten op de rug. Stel de rugleuning zodanig in, dat de lumbaalsteun ongeveer op broekriemhoogte is. De bolling van de rugleuning moet de holling in de rug opvullen.

Een goed ingestelde rugleuning biedt comfort en is prettig om tegenaan te zitten. Op die manier draagt de rugleuning bij aan het behouden van een rechtop zittende houding.

Stap 4: Stel de armleggers in

Je kunt de hoogte van de armleggers het best bepalen aan de hand van de ellebooghoogte. Ontspan je schouders en leg je handen op je schouders. Houd je armen zodanig dat je ellebogen omlaag wijzen. De armlegger moet nu nét het puntje van de elleboog raken.

Te hoog ingestelde armleggers zorgen voor verkrampte nek- en schouderspieren. Te laag ingestelde armleggers stimuleren je om onderuitgezakt of voorovergebogen te zitten. Je hebt immers de natuurlijke drang om de armen op de armleggers te laten rusten, wanneer armleggers aanwezig zijn.

Instellen bureaustoel thuiswerkplek

Stap 5: Ontgrendel de bureaustoel

Nu is het moment aangekomen om de stoel te ontgrendelen. Alle voorgaande instellingen zijn minder secuur instelbaar met een ontgrendelde bureaustoel.

De stoel vergrendeld laten is een slecht idee. Je maakt -figuurlijk- van een ergonomische bureaustoel een keukenstoel. Bewegen is belangrijk. Het stimuleert de doorbloeding en je voorkomt dat continu dezelfde spieren en gewrichten worden belast.

Stap 6: Weerstandsregeling instellen

Wanneer je je voeten losmaakt van de vloer en je beweegt je armen en handen naar voren (je verplaatst uw lichaamszwaartepunt) moet de bureaustoel je naar voren laten bewegen. Gebeurt dit niet, is de weerstand te licht ingesteld. Drukt de mate van weerstand je uit de stoel? Verminder dan de weerstand.

Let op: niet iedere bureaustoel biedt deze optie. Sommige bureaustoelen hebben een automatische weerstandsregeling. Stel de weerstand zodanig in, dat je niet het gevoel hebt achterover te vallen wanneer je plaatsneemt. Echter moet de mate van weerstand je ook niet uit de stoel duwen.

Stap 7: Hoogte bureau instellen

Stel het bureau zodanig in, dat de bovenzijde van het bureaublad gelijk is aan de bovenzijde van de (juist ingestelde) armlegger. Is het bureau niet verstelbaar? Pas dan de hoogte van de bureaustoel aan de bureauhoogte aan (en gebruik indien nodig een voetensteun).

We willen voorkomen dat het bureau te hoog is ingesteld. Een te hoge werkhoogte zorgt ervoor dat het blad drukt in de onderarmen tijdens het beeldschermwerken of dat je ongemerkt de schouders optrekt. Een te laag ingesteld bureau zorgt ervoor dat je voorover hangt.

Stap 8: Beeldscherm instellen

Zet het beeldscherm zodanig, dat de bovenzijde van het scherm gelijk is aan ooghoogte. Werk je met een laptop? Gebruik hiertoe dan een laptopstandaard (in combinatie met een los toetsenbord en muis).

Een te laag ingestelde monitor creëert al snel een ronde, voorovergebogen zithouding. Immers het hoofd volgt de ogen. Een te hoog ingestelde monitor zorgt voor een onnatuurlijke nekpositie.

Thuis werken

Stap 9: Documenthouder

Plaats de documenthouder zodanig dat hij tussen jou en de monitor is gepositioneerd. Stel de hoek zodanig in dat je prettig op de documenten kunt kijken.

Een documenthouder zorgt ervoor dat je documenten in een oogopslag kunt zien met het beeldscherm en het toetsenbord. Je voorkomt dat je je nek overstrekt om op de documenten te kijken. Dat gebeurt immers wanneer je de documenten naast je of achter je toetsenbord legt.

Niet hoeven reiken naar randhulpmiddelen draagt bij aan een rechtop zittende houding. Je wordt niet door je omgeving onbewust getriggerd om onderuit te zakken of voorover te hangen.

Stap 10: Toetsenbord en muis

Plaats je toetsenbord en muis recht vóór je, dicht bij je lichaam. Zo hoef je er niet naar te reiken en voorkom je dat je onbewust onderuitzakt.

Niet hoeven reiken naar randhulpmiddelen draagt bij aan een rechtop zittende houding. Je wordt niet door je omgeving onbewust getriggerd om onderuit te zakken of voorover te hangen.

Thuis werken