Sommige werkzaamheden en productieprocessen vragen om een stofvrije omgeving. Dat is bijvoorbeeld belangrijk in de voedingsindustrie, de geneesmiddelenindustrie, maar ook in andere industrieën zoals de biotechnologie, de biologie en de ruimtevaart.

Je wilt bijvoorbeeld niet dat stofdeeltjes in aanraking komen met het voedsel dat uiteindelijk wordt verkocht in de supermarkt. Of dat stofdeeltjes tijdens het productieproces worden vermengd met de medicatie die je moet innemen. Daarom is het belangrijk dat deze productieprocessen en werkzaamheden plaatsvinden in een cleanroom.

iso 146444 cleanroom

Wat is de ISO 14644 norm?

De ISO 14644 (voluit NEN-EN-ISO 14644-1) specificeert de classificatie van luchtzuiverheid in termen van concentratie van in de lucht zwevende deeltjes in cleanrooms en clean zones. De norm geeft de mate van luchtzuiverheid aan die als acceptabel kan worden gezien. Hierbij kijkt de norm niet verder naar de aard van de in de lucht zwevende deeltjes (de fysische, chemische, radiologische, levensvatbare aard).

De ISO EN 14644 eisen kunnen bijvoorbeeld worden vertaald naar eisen aan de fysieke ruimte en naar eisen aan het meubilair dat in de cleanroom zal worden gebruikt. Het vertalen van luchtzuiverheidseisen naar een vastgestelde norm, zorgt ervoor dat men in heel Europa dezelfde maatstaven gebruikt (de clean room ISO 14644 norm is een Europese norm). Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat een cleanroomstoel uit Duitsland aan dezelfde eisen voldoet als een cleanroomstoel uit Spanje.

Wat is een cleanroom?

Een cleanroom is een ruimte waarin de concentratie aan deeltjes in de lucht wordt gecontroleerd en geclassificeerd. Cleanrooms worden zodanig vormgegeven, dat de vorming en verspreiding van stofdeeltjes ten aller tijde wordt tegengegaan. Je hebt cleanrooms in allerlei vormen en afmetingen. Het kan gaan om een kleine ruimte van een paar vierkante meter of een hele fabrieksafdeling. De meeste cleanrooms hebben ook een constante verticale (en horizontale) luchtstroom in de ruimte die ook de verspreiding van deeltjes door de ruimte tegengaat.

Lucht die van buitenaf een cleanroom in komt, wordt gefilterd van stofdeeltjes met behulp van HEPA-filters en ULPA-filters. In de cleanroom wordt de lucht continu gewisseld en gefilterd, zodat ook interne vervuiling wordt tegengegaan. Ook de hogere luchtdruk die in cleanrooms wordt aangehouden voorkomt dat stofdeeltjes in de ruimte terecht komen. Medewerkers die in een cleanroom werken, moeten speciale pakken dragen en via een luchtsluis de cleanroom betreden. Zo wordt vervuiling van de cleanroom tegen gegaan.

Cleanroom producten

Meubilair en gereedschappen die men in een cleanroom gebruikt zijn speciaal ontworpen om zo weinig mogelijk vervuiling te produceren. Deze materialen trekken geen stof aan en stoten geen stof af. Cleanroom stoelen zijn bijvoorbeeld voorzien van een massieve zitting uit pur (polyurethaan) of zijn voorzien van een kunstlederen zitting voorzien van HEPA-filter die voorkomt dat stofdeeltjes zich verplaatsen bij het opstaan en gaan zitten.

Op zoek naar goede cleanroom stoelen? Wij hebben een uitgebreid assortiment cleanroom stoelen! Zowel met een robuuste, massieve zitting uit pur als met een comfortabele zachte zitting met HEPA-filter. We hebben cleanroom stoelen in verschillende hoogtematen, zodat er altijd een variant is die past bij jouw werkhoogte.