Toont alle 3 resultaten

Monitorarm en beeldschermarmen

Pakken papier onder een monitor staat zo slordig… En je kunt er alsnog alleen de hoogte van het scherm mee aanpassen. Wil je de monitor op een makkelijke, prettige manier kunnen verstellen en fysieke klachten voorkomen? Dan is een monitorarm zeker het overwegen waard. Bovendien creëer je met een monitorarm de meest ideale situatie wat betreft ergonomie én voldoe je makkelijk aan de Arbo richtlijnen ten aanzien van de monitorpositie. We horen klanten overigens vaker spreken over ofwel een monitorarm, ofwel een beeldschermarm. Om verwarring te voorkomen: dat is hetzelfde. We hebben ze wel in allerlei varianten!

Waarom werken met een monitorarm?

Door de inzet van een monitorarm kun je heel nauwkeurig de gewenste hoogte, hoek en diepte van je monitor instellen. Dat kan heel eenvoudig door het beeldscherm vast te pakken en deze te verstellen. Door een beeldschermarm te gebruiken (en deze uiteraard goed te positioneren) kun je veel klachten voorkomen, zoals nekklachten, rugklachten en hoofdpijn. Een te hoge beeldschermpositie zorgt ervoor dat je je nek overstrekt. Deze onnatuurlijke positie is op den duur belastend voor de nekspieren. Het te laag positioneren van je scherm, zorgt er al snel voor dat je over je scherm heen hangt, of in ieder geval de hele tijd naar beneden kijkt. Ook dat is een onnatuurlijke, belastende positie. Bovendien: het naar beneden kijken, gaat al snel gepaard met een ronde zithouding, waarbij je je hoofd vóór je romp brengt. Dat leidt tot een hefboomwerking: de nekspieren moeten extra hard werken om het hoofd op de romp te houden. Ook dit leidt tot overbelasting. Met een monitorarm positioneer je je scherm gewoon op de juiste hoogte en voorkom je al dit leed.

Een monitorarm draagt ook bij aan een opgeruimd bureau en is uitstekend wanneer een clean desk policy wordt nagestreefd. Door de monitor te koppelen aan de beeldschermarm, staat de monitor namelijk niet meer op het bureau. Monitorarmen zijn zowel geschikt voor vaste en flexibele werkplekken.

Beeldscherm op juiste hoogte

Zoals zojuist al beschreven: het is belangrijk dat je je monitor goed instelt, zodat je klachten voorkomt. Maar wat is nou de juiste beeldschermpositie? Qua monitorhoogte adviseren we altijd om het scherm zodanig te positioneren dat je tegen de bovenste rand van je beeldscherm aan kijkt, wanneer je recht naar voren kijkt. Van nature, als we bijvoorbeeld rondkijken, kijken we zon 15 graden omlaag. Door je monitor op deze hoogte te positioneren, kijk je op eenzelfde manier naar je beeldscherm.  Let op: deze regel gaat niet op wanneer je een varifocale bril gebruikt. Dan moet je het scherm lager plaatsen, zodanig dat je naar het scherm kunt kijken zonder je nek te buigen of strekken.

Qua afstand tot het scherm adviseren we om minstens een armlengte afstand aan te houden. Merk je dat je het scherm dan niet meer goed kunt lezen? Dan is het wellicht een goed idee een (beeldscherm)bril te overwegen.

Wat zijn de Arbo richtlijnen voor monitorarmen?

De Arbo richtlijnen geven aan dat een beeldscherm makkelijk/ vrij verstelbaar en kantelbaar moet zijn om aan de behoeften van de gebruiker te kunnen worden aangepast. Op die manier kun je een ergonomisch verantwoorde werksituatie creëren, omdat de gebruiker de monitorpositie kan aanpassen aan de eigen lichaamslengte. Het beeldscherm mag ook niet één geheel vormen met het toetsenbord (wat bijvoorbeeld wel het geval is bij een laptop). In die situatie creëer je een voorovergebogen, ronde zithouding.

Door gebruik te maken van een monitorarm kun je je beeldscherm in iedere gewenste positie positioneren. Zo voldoe je makkelijk aan de eisen vanuit de Arbo richtlijnen en creëer je bovendien de meest wenselijke situatie voor de gebruiker.

Welke beeldschermarm kopen?

We hebben een aantal verschillende soorten beeldschermarmen, die zich onderling op een aantal aspecten onderscheiden:

  • Je kunt kiezen voor een monitorarm met een draagkracht van 3 tot 10 kg of een monitorarm met een draagkracht van 6 tot 16 kg. De monitorarmen met een draagkracht van 6 tot 16 kg is meer bestemd voor twee monitoren of erg zware monitoren.
  • We hebben monitorarmen die met een klem om het tafelblad kunnen worden heen geklemd en we hebben monitorarmen die worden bevestigd met een doorgaand gat door het tafelblad heen. Bij de tafelklem is het niet nodig een gat te maken in het tafelblad. Met een doorgaand gat ziet het geheel meer afgewerkt uit.

Het is mogelijk om een dual adapter te bevestigen aan de monitorarm, zodat je niet één, maar twee monitoren kunt bevestigen aan de monitorarm. Dit gaat dan om monitoren met een grootte tot 27 inch. De monitoren kunnen met behulp van een VESA-aansluiting worden bevestigd aan de monitorarm of dual adapter.