Toont alle 4 resultaten

Tablethouder

De tablet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ze worden dan ook zowel zakelijk als privé veel gebruikt in veel verschillende situaties. Het veelvuldig gebruik van een tablet kent echter ook gezondheidsrisico’s. Vandaar dat een tablethouder of IPadstandaard noodzakelijk is, om deze klachten te voorkomen.

Het voordeel van een tablethouder of iPad-standaard

Door de tablet te plaatsen op een goed instelbare tablethouder, zorg je ervoor dat je – net zoals bij een laptopstandaard – het beeldscherm op de juiste hoogte wordt gebracht. Door het beeldscherm op de juiste hoogte te brengen, voorkom je het onnodig vooroverbuigen van het hoofd. Dit veroorzaakt namelijk vaak verregaande klachten. Werken met pijnklachten zorgt voor verlies aan productiviteit en concentratie. Bovendien bestaat er hierdoor natuurlijk een grote kans op verzuim vanwege deze pijnklachten. Om dit op te lossen en aan te pakken is een tablethouder een ideale oplossing.

In sommige gevallen is het gebruik van een laptopstandaard ook aan te bevelen (in combinatie met losse invoermiddelen). Sommige tablets worden namelijk gebruikt in combinatie met een toetsenbord ingebouwd in de beschermhoes. Hierdoor wordt als ware een laptop gecreëerd. Net zoals de problemen die ontstaan bij langdurig laptopgebruik, ontstaan ook in deze situatie natuurlijk dezelfde problemen wanneer de gebruiker langdurig over de tablet met toetsenbord heen ‘hangt’. Een laptopstandaard biedt dan de oplossing.

Welke klachten ontstaan bij het gebruik van een tablet

Langdurig werken met een tablet zonder gebruik te maken van goed instelbare tablethouder of IPad standaard veroorzaakt doorgaans veel klachten als aspecifieke nekklachten, klachten aan de schouders, maar ook hoofdpijn en duizeligheid. Ook draagt dit bij aan het ontstaan van bijvoorbeeld een nekhernia, waardoor er uitstralende klachten kunnen ontstaan. Deze uitstralende klachten kunnen niet alleen maar pijnklachten veroorzaken, maar zeker ook bewegingsuitval en/of gevoelsstoornissen.

Het meest bekend zijn natuurlijk klachten die we in de volksmond een ‘stijve nek’ noemen (de nieuwe term is inmiddels een ‘tabletnek’). De spieren van je nek zijn hierbij zodanig overbelast en gevuld met niet afgevoerde afvalstoffen, dat het pijnlijk is wanneer deze zich aanspannen.

Waar moet een tablethouder aan voldoen

Onafhankelijk van de activiteiten of de werkzaamheden waarvoor het apparaat wordt gebruikt, is het van belang om het beeldscherm (en vaak ook de camera van de tablet) op de juiste (oog)hoogte te positioneren. Aangezien de tablet ook op veel plaatsen wordt gebruikt waar geen bureau of tafel voorhanden is (denk aan het rustig beeldbellen vanuit een fauteuil), dient hier bij de aanschaf rekening mee gehouden te worden.

Een tablet is doorgaans een kostbaar apparaat. De tablet dient dan ook goed te kunnen worden vastgemaakt op de tablethouder. Vaak zien we dat tablethouders merkspecifiek zijn. Wanneer je een universele tablethouder aanschaft, weet je dat deze ingezet kan worden bij alle merken.

Om ongunstige lichtinval te compenseren, is een goed instelbaar plateau ook een belangrijke voorwaarde bij de selectie van een tablethouder. Hierdoor zorg je ervoor, dat je het apparaat in iedere gewenste hoek kunt plaatsen.

Hoe moet je een tablethouder gebruiken

Om je tablet tijdens je werk of hobby goed te gebruiken, is het van belang om het beeldscherm van je apparaat op ooghoogte te brengen. Het uitgangspunt hierbij is een rechtop zittende houding. Op die manier voorkom je, dat je je hoofd te veel voorovergebogen houdt. Het hoofd dient gesteund te worden door de romp, en niet langdurig in een gebogen positie vóór je lichaam gehouden.

Welke tablethouders bestaan er?

Bij Ergonomiespecialist zetten we graag Mükava tablethouders in. Deze tablethouders zijn namelijk uiterst goed en eenvoudig instelbaar. Deze producten hebben het doel om tabletgebruik en ergonomie hand in hand te laten gaan. Er zijn verschillende Mükava tablethouders verkrijgbaar. Welke je het beste kunt kiezen is afhankelijk van de toepassing en de plek waar je hem wilt gebruiken.

Hoewel ze van origine zijn gemaakt voor ergonomisch tabletgebruik, kun je met een Mükava ook in een verantwoorde houding lezen, schrijven of je smartphone gebruiken. Deze producten zijn in alle opzichten multifunctioneel!

Mükava MK-75 tablethouder – het tafelmodel

De meest bekende is de Mükava MK-75. Dit is een tablethouder die je met een bladklem aan je bureaublad, tafelblad of zelfs kookeiland kunnen klemmen. Daarvoor is geen extra materiaal nodig. Dee Mükava kun je aan de hand van twee scharnierpunten in oneindig veel posities positioneren. Het blad is ook draaibaar en kantelbaar. Met dit model kun je je tablet makkelijk op ooghoogte plaatsen. De tablet kan rusten op het blad en kan -indien je dat wilt- ook nog eens aan het blad worden verstevigd met een elastieken band. Zo kun je de tablet makkelijk op ooghoogte brengen om bijvoorbeeld te videobellen. Ook handig: je kunt zo handsfree werken!

Mükava MK-150 – het vrijstaande model met voet

De meest uitgebreide tablethouder is de Mükava MK-150. Deze variant heeft geen bladklem, maar een voet en drie scharnierpunten. Het voordeel daaraan, is dat je deze variant makkelijk kunt gebruiken wanneer je bijvoorbeeld op de bank zit, of in bed ligt. De voet is dermate dun, dat deze onder de meeste banken in kan worden geschoven. Helemaal uitgeklapt kun je dit model ook gebruiken als lessenaar. Ingeklapt kun je hem zelfs gebruiken als bijzettafeltje.

Op welke plekken kun je een tablethouder gebruiken

Een tablethouder is inzetbaar in werkelijk alle mogelijke situaties. Op kantoor, thuis, in de zorg. De Mükava MK-75 kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een tablet in te zetten als extra beeldscherm. De Mükava MK-150 kan worden aan een receptie, wanneer je je digitaal moet inschrijven om een gebouw te betreden. Denk bijvoorbeeld ook aan situaties thuis, waar je ontspannen even wilt beeldbellen met je kinderen of ouders. Door de tablet te bevestigen op de tablethouder heb je je handen vrij en het beeldscherm bevindt zich op ooghoogte

Hulp bij het kiezen van een tablethouder

Zie door de bomen het bos niet meer? Of vind je het ingewikkeld of je nou moet kiezen voor en MK-75 of MK-150? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Je kunt deze producten ook fysiek komen bekijken in onze showroom (ook daarvoor graag even een afspraak maken!).