We zien de vraag steeds vaker voorbijkomen: wat is ergonomisch werken? En hoe doe je dat, ergonomisch verantwoord werken? We merken dat veel mensen op zoek zijn naar meer uitleg, tips en voorbeelden over hoe je dan ergonomisch moet werken. In dit artikel vind je alle ins en outs, zodat je ergonomisch verantwoord aan de slag kunt!

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken houdt in dat er een match is tussen de jou als persoon, de taken die je verricht en de omgeving waarin je werkt. Ook jouw persoonlijke behoeften spelen hierin een belangrijke rol. Het gaat er om in hoeverre je de omgeving kunt aanpassen aan jou als persoon en aan de taken die je moet verrichten. Dat geldt zowel fysiek alsook mentaal.

  • Wat betreft het fysieke aspect gaat het erom in hoeverre je je werkplek kunt aanpassen aan jouw individuele lichaamsmaten en behoeften. Is de kantoorstoel bijvoorbeeld instelbaar op jouw lichaamslengte en postuur? Kan de monitor hoog genoeg voor jouw lengte? Ligt de computermuis goed in de hand? Speelt de werkplek voldoende in op de menselijke behoefte om te bewegen tijdens het werken?
  • Mentaal gezien houdt ergonomie zich bijvoorbeeld bezig met vragen zoals ‘is het programma waarmee medewerkers moeten werken gebruiksvriendelijk en intuïtief genoeg?’ en ‘is het werk te repetitief?’

In de basis zegt de leer van de ergonomie dat de middelen die je op kantoor gebruikt zoveel mogelijk instelbaar en aanpasbaar moeten zijn aan de menselijke maat en behoefte. Indien hiervan sprake is, kan worden gesproken over ergonomie en is er sprake van ergonomisch meubilair. Het is ook belangrijk dat de middelen op kantoor je activeren. Immers: beeldschermwerk is vaak vrij statisch en passief. Wanneer je werkplek je dan niet aanzet tot bewegen, kan dat leiden tot klachten. Een statische werkplek is niet ergonomisch, gezien de werkplek dan niet aansluit bij de menselijke behoeften.

Ergonomisch werken aan een bureau is natuurlijk heel anders dan wanneer je als hovenier ergonomisch werkt of in een laboratorium. Daar ben je doorgaans meer in beweging en gelden andere tips en aandachtspunten ten aanzien van ergonomisch werken, dan wanneer je ergonomisch wilt werken op kantoor.

Waarom is ergonomisch werken belangrijk?

Ergonomisch werken op kantoor (ofwel algemeen ergonomisch werken aan een bureau) voorkomt dat je gezondheidsklachten ontwikkelt. Werken aan een te laag bureau, of met een te hoog ingestelde monitor, etc. leidt tot het ontstaan van fysieke klachten. Dergelijke klachten ontstaan doorgaans langzaam. Desondanks hebben deze klachten de potentie om uiteindelijk te leiden tot verzuim. Werken met klachten zorgt er bovendien voor, dat je productiviteit daalt. Je aandacht gaat tenslotte ook uit naar de pijnklachten, niet alleen naar het werk.

Wat zijn typische ergonomische klachten?

In het algemeen zijn aspecifieke rugklachten, nekklachten, hoofdpijnklachten en stuitklachten de meest bekende klachten die ontstaan door niet ergonomisch werken. Al deze klachten kunnen ontstaan wanneer we een slechte lichaamshouding aannemen, doordat we de middelen die we gebruiken niet of onvoldoende (kunnen) instellen. We zien vaak dat men de werkplek niet instelt omdat dit te veel moeite kost, of omdat men niet weet hoe het moet. Veel mensen weten niet waar bepaalde knoppen of functies aan het meubilair (zoals de bureaustoel) voor dienen. Anderen weten niet waar ze op moeten letten bij het instellen van de werkplek. Daardoor laten ze het instellen liever achterwege.

Naast fysieke klachten, zoals rugpijn en nekpijn is ook hoofdpijn een klacht die we vaak tegenkomen bij mensen die niet-ergonomisch werken. Een niet-verantwoorde, statische lichaamshouding belemmert de aanvoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen. Dat kan hoofdpijnklachten tot gevolg hebben.

Een belangrijke factor om het ergonomisch werken aan het bureau mogelijk te maken, is het hanteren van de juiste instellingen van de kantoorstoel. Hiervoor zijn een aantal basisstappen nodig, waarvan het belangrijk is om deze ook in een specifieke volgorde uit te voeren.

Lees hier hoe je je werkplek stapsgewijs ergonomisch instelt. Wil je een kort en bondig overzicht? Download dan onze infographic ‘Stappenplan instellen werkplek’!

Tips voor een goede werkplek

  • Verreweg de meest belangrijke tip om ergonomisch verantwoord werken mogelijk te maken, is het gebruik van een goed instelbare kantoorstoel. Een goed instelbare kantoorstoel kun je goed aanpassen aan je lichaamsmaten en laat je in meer of mindere mate actief zitten.

Wil je weten welke bureaustoel het beste bij je past? Bezoek dan eens ons zitlab voor een adviesafspraak!

  • Een in hoogte instelbare werkhoogte is een tweede vereiste om ergonomisch verantwoord werken aan het bureau mogelijk te maken. Deze werkhoogte dient aangepast te zijn aan de zitoplossingen die je gebruikt. Niet alle stoelen en bureaus kunnen met elkaar samen. Wij werken graag met Ergoproof of Intellidesk zit-sta bureaus (modulair verkrijgbaar), zodat altijd de juiste hoogte kan worden ingesteld. Zit-sta bureaus bieden bovendien de vrijheid om niet de hele dag zittend te hoeven werken. We hanteren een minimale bureaubladdiepte van 80 cm, zodat je voldoende afstand kunt houden van het beeldscherm.

 

  • Werk je met papieren documenten en een beeldscherm? Plaats dan een documenthouder onder het beeldscherm. Op die manier plaats je de documenten in een aangename kijkhoek en hoef je je nekwervelkolom niet onnodig te belasten. Zorg dat de aanzitzijde van het bureaublad een rechte zijde heeft, zodat je voldoende ruimte hebt voor je handen en armen.

 

  • Gebruik bij voorkeur een compact toetsenbord in combinatie met een verticale muis om een ergonomisch verantwoorde positie aan te kunnen nemen. Maak je normaal veel gebruik van het numerieke deel van je toetsenbord? Er zijn separate numerieke keyboards beschikbaar als je tijdelijk/ een deel van de dag veel cijfers moet invoeren.

 

  • Werk je met een laptop? Dan adviseren we altijd om ergonomische hulpmiddelen zoals een laptopstandaard, compact keyboard en een muis te gebruiken. Dat werkt niet alleen prettiger en comfortabeler: het is ook een eis vanuit de Arbowet wanneer je dagelijks langer dan 2 uur met de laptop werkt. Je kunt ook een separaat beeldscherm aansluiten aan je laptop om je werkplek ergonomisch verantwoord te maken.

 

  • Plaats de bovenrand van je beeldscherm altijd op ooghoogte om op die manier een ergonomisch verantwoorde zithouding aan te kunnen nemen.

 

  • Het is belangrijk om je zittijd en sta-tijd goed in de gaten te houden: we adviseren hierbij de 30 minuten zittijd regel: wissel 30 minuten zitten af door minimaal twee minuten niet te zitten. Je kunt dit op verschillende manieren bewaken.

De juiste werkhouding

Op de pagina de juiste zithouding valt te lezen dat een goede werkhouding van groot belang is om te voorkomen dat je klachten ontwikkelt. Deze juiste houding is natuurlijk ook van belang bij het verhelpen van fysieke klachten! Een goede werkhouding zorgt ervoor dat je lichaam zo min mogelijk wordt belast tijdens het zitten. Het tegengaan van fysieke overbelasting verhelpt klachten.

Werkplek scan door Ergonomiespecialist

Wil je graag weten of je werkplek ergonomisch verantwoord is ingesteld? Schakel dan een van de deskundigen van Ergonomiespecialist in om de werkplek te checken. Dat kan op verschillende manieren. Zowel op afstand alsook door een fysiek bezoek aan de werkplek. Je ontvangt dan de benodigde tips voor het ergonomisch werken en maken we ergonomisch verantwoord werken voor iedereen mogelijk.

Zit je vraag er niet tussen?

Neem contact op met een van onze specialisten voor persoonlijk advies.