Backapp: vitaal en gezond werken

Dat we met z’n allen te veel stilzitten is duidelijk: de strijd tegen sedentair gedrag en de negatieve gezondheidseffecten zijn dan ook in volle gang. Veel interventies richten zich op de activatie van medewerkers, waarbij het doel is dat men tijdens werktijd en/of in vrije tijd meer in beweging is. Wij zijn ervan overtuigd dat vitaliteit en duurzame inzetbaarheid begint op de fysieke werkplek: daar waar de gemiddelde Nederlander nota bene het grootste deel van zijn/haar tijd verblijft.

Het is een feit dat we natuurlijk wel ons werk moeten blijven doen. Vaak is dat de grootste obstructie om tijdens ons werk voldoende te variëren met onze houding, minder te zitten en meer in beweging te zijn. De meeste goede voornemens ten aanzien van dynamisch werken mislukken hierdoor.

Onbewust in beweging

Het grote voordeel van Backapp, is dat deze producten ervoor zorgen dat je meetbaar en aantoonbaar meer in beweging bent tijdens het beeldschermwerken. Door het gebruik van Backapp producten is er minder noodzaak om noodgedwongen de werkplek te verlaten om meer te bewegen en afwisseling te realiseren. Uit wetenschappelijk en empirisch onderzoek blijkt, dat gebruikers van Backapp producten ongemerkt en onbewust meer in beweging zijn tijdens een reguliere werkdag dan collega’s die conventionele of traditionele bureaustoelen gebruiken. Conclusie: je beweegt onbewust meer gedurende je werkdag.

Zowel met de Backapp zitoplossingen alsook met het Backapp balansbord breng je onbewust beweging in je werkdag. We horen vaak dat men graag wil bewegen tijdens het werk, maar dat dit een uitdaging is. Een bureaufiets brengt bijvoorbeeld het nadeel met zich mee, dat je bewust ermee bezig moet zijn. Bij Backapp is dat niet het geval! Je blijft in beweging juist doordat je er niet bij hoeft na te denken.

Pijnvrij werken

De kern van de Backapp filosofie is om constant een klein beetje in beweging te blijven door op de ‘Magic Ball’ te balanceren. Omdat de stoel geen rugleuning heeft, wordt de gebruiker permanent geprikkeld om in balans te blijven én een gezonde werkhouding aan te nemen. De open heuphoek zorgt ervoor dat je rug gezond belast wordt en er geen pijnklachten ontstaan.

De Backapp balansstoel is op dit moment de enige verkrijgbare stoel zonder een rugleuning, die geschikt is voor langdurig (> 2 uur) gebruik. Door zijn unieke bouw en in het bijzonder de karakteristieke vorm van het zadel, zorgt de stoel ervoor dat je vanaf het eerste moment een correcte en natuurlijke lichaamshouding aanneemt. Deze houding is herkenbaar, doordat er bij deze houding een denkbeeldige loodrechte verbindingslijn kan worden getrokken vanuit het gat van het oor, naar de schouder en zo naar het heupgewricht.

De Backapp balansstoel is standaard uitgerust met een hoge gaslift, waardoor je hoger van de vloer zit (de stoel is geschikt voor lichaamslengtes vanaf ca. 1.58 cm). Deze verhoogde positie zorgt voor een gunstige uitgangspositie van het bekken en kan daarmee op de juiste manier je wervelkolom sturen.

Varianten Backapp stoelen

Er bestaan twee varianten Backapp: de Backapp Smart (ofwel gewoon ‘Backapp’) en de Backapp Hipp. Beide stoelen werken aan de hand van eenzelfde technologie en laten je op eenzelfde manier zitten ergonomisch verantwoord zitten. Het voornaamste verschil zit hem in het materiaalgebruik. De Backapp Smart heeft een gestoffeerde zitting met een aluminium frame. De Backapp Hipp heeft een zitting en frame uit kunststof.

  • Gestoffeerde zitting
  • Aluminium onderstel
  • Extra zacht en comfortabel
  • Geheel te configureren

vanaf €679 excl. BTW

  • Zitting uit kunststof
  • Frame uit kunststof
  • Lichtgewicht en makkelijk te reinigen
  • In de kleuren rood, wit en zwart

€349,00 excl. BTW

Dynamisch en actief werken

Het dynamische karakter van de stoel wordt veroorzaakt door de zogenaamde ‘Magic Ball’. Door aan de bal te draaien, zorg je ervoor dat de stoel steunt op de bal. Zo raakt de stoel uit balans. Door deze onbalans, word je geprikkeld om actief balans te creëren. Door ongemerkt fysiek actief te zijn, worden spieren aangezet om te werken, waardoor ze sterker worden en een beter uithoudingsvermogen ontstaat. Spieren die werken verbranden energie, hetgeen een duidelijke impact heeft op het bestrijden van de gevolgen van sedentair gedrag.

De bewezen effecten

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het metabolisme (stofwisseling) positief wordt beïnvloed wanneer je de Backapp balansstoel gebruikt. Per definitie betekent dit, dat je tijdens het gebruik actiever bent in vergelijk met een traditionele kantoorstoel. Daarnaast blijkt uit een veldonderzoek, uitgevoerd in 2017, dat gebruikers van de Backapp balansstoel sneller opstaan. Daarmee wordt de zit-duur per dag met gemiddeld 15% gereduceerd. De sta-tijd wordt bevorderd met ruim 11%. 30% van de deelnemers voelde zich veel fitter na het werk.

Uit een uitvoerig gebruikersonderzoek blijkt het enorme succes: 96% van de gebruikers beveelt de stoel aan. Met name de algemene gezondheidseffecten (76%), minder pijnklachten (50%), méér kracht (26%) en méér energie (10%) zijn vaak beschreven effecten.

Als de stoel op de juiste hoogte is ingesteld, wordt er een grotere heuphoek gecreëerd: hierdoor staat je bekken automatisch in een neutrale stand waardoor er veel steun en sturing gegeven wordt aan je lage rug. Hierdoor zit je automatisch in een loodrechte en juiste zithouding. Op die manier maak je optimaal gebruik van de passieve stabiliteit van je wervelkolom (interne link) en kun je je romp-ondersteunende spieren inzetten bij de stabilisatie van je houding.

Bekijk de instructievideo

Curatieve effecten

Backapp balansstoelen is uiterst geschikt voor mensen met rugklachten die veel (moeten) zitten. Door de automatische houdingscorrectie in combinatie met het balanceren kan deze groep gebruikers van hun klachten herstellen. Dit heeft alles te maken met de juiste zithouding en de activatie van spieren. Het is een feit dat fysiotherapeuten en behandelaren dagelijks hun patiënten adviseren om (actief) te oefenen. Deze stoel past dan ook exact bij de re-integratie- en herstelprocessen van bekken-, lage rug en nek-schouderklachten.

Uit onderzoek met artsen en fysiotherapeuten is gebleken dat 97% van hen de Backapp balansstoel voor hun cliënten adviseert. Niet alleen mensen met rugklachten zijn gebaat bij een Backapp. Ook personen met nekklachten, schouderklachten, etc. kunnen met deze stoel van hun klachten af geholpen worden.

Preventieve effecten

Door het actieve karakter zijn Backapp Balansstoelen uiterst geschikt in de strijd tegen het overmatig stilzitten en sedentair gedrag. Het gebruik van de stoel wordt gekenmerkt door een verhoogd metabool niveau (MET – metabolic equivalent – energie die nodig is voor een bepaalde activiteit) van gemiddeld 1,8 (pieken van 1,9-2,0). Deze MET waarde is meer vergelijkbaar met staan dan met zitten. Onderzoek naar de strijd tegen effecten van overmatig stilzitten laten zien dat het bereiken van minimaal 1,5 MET nodig is om het risico op nadelige effecten tegen te gaan.

Daarnaast weten we dat dynamisch werken een positief effect heeft op de productiviteit, concentratie en welzijn. Door dynamisch en actief te werken, weten we dat vermoeidheidsverschijnselen gedurende de dag worden bestreden. De effecten op de juiste zithouding betekenen dan ook, dat klachten als gevolg van een ongezonde zithouding niet zullen ontstaan.

Doseren van onbalans

Je kunt de onbalans van de stoel heel nauwkeurig doseren, door tijdens de opbouwfase iedere week de Magic Ball telkens een klein beetje verder naar buiten te draaien. Hoe verder je de bal naar buiten draait, hoe groter de uitdaging zal zijn om in balans te zitten. Hoe groter deze uitdaging, hoe meer impact het zal hebben op de werking van je spieren. We adviseren echter iedereen bij de start van het gebruik van de stoel, de eerste twee weken de bal nog niet te bedienen om op die manier goed te wennen aan het zitten zonder een rugleuning.

Onze aanraders van Backapp

Hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste stoel?

Onze specialisten staan voor je klaar!