De kracht van afwisseling: waarom het goed is zittend en staand werken af te wisselen

 

Een recent uitgevoerd, Brits onderzoek heeft wederom het belang onderstreept van zittend en staand werken afwisselen. Zij hebben 146 personen een jaar lang gebruik laten maken van een zit-sta bureau en de resultaten liegen er niet om1! Ook wij zien dagelijks de voordelen terug van het afwisselen van zitten en staan. Wij hebben 10 voordelen voor je op een rij gezet:

1. Verkleind risico op klachten aan je spieren en gewrichten

Er is een duidelijke link te leggen tussen veel, langdurig zitten en klachten aan het bewegingsapparaat. We zien dagelijks mensen in ons zitlab die de hele dag zitten en rugpijn, RSI- of KANS-klachten ervaren. Een goede zithouding is zeker van belang, maar ook beweging is belangrijk (sterker nog: een goede zitoplossing zorgt juist voor meer beweging).  Regelmatig staand werken een belangrijke component om te zorgen voor meer beweging in je werkdag.

 

2. Verkleind risico op chronische ziekten 

We vergelijken zitten vandaag de dag niet langer met roken, maar de nieuwe slogan luidt ‘zitten is het nieuwe zonnen’.  Zitten op zich is niet per definitie slecht. Zitten wordt pas slecht als we teveel zitten. Sedentair gedrag (= teveel zitten) gaat gepaard met een verhoogde kans op het ontstaan van o.a. diabetes,  kanker en hartfalen.

 

3. Verkleind risico op het ontstaan van overgewicht

Door niet de hele dag te zitten, maar geregeld te staan verbrand je meer calorieën. We willen niet beweren dat staand werken sporten kan vervangen, maar het helpt je zeker op weg.

 

4. Minder vermoeidheid

Door zittend en staand werken af te wisselen zorg je dat je ‘interne kacheltje’ aan blijft. Beweging stimuleert de bloedsomloop, waardoor er meer zuurstofrijk bloed naar de hersenen wordt toegevoerd. Dat zorgt ervoor dat je fit blijft.

 

5. Betere concentratie

De bevordering van de bloedsomloop zorgt er niet alleen voor dat je fit blijft. Ook je concentratie wordt bevorderd door de aanloop van zuurstofrijk bloed. Meer concentratie, meer creativiteit en een vergroot probleemoplossend vermogen.

Concentratie zitten

6. Verbeterde prestaties

De combinatie van minder vermoeidheid en een betere concentratie resulteert er in dat je beter presteert. Recent is er een onderzoek uitgevoerd in een callcenter, waarbij een deel van de medewerkers werd voorzien van een zit-sta bureau voor de duur van 6 maanden. Hun productiviteit verbeterde significant2 in vergelijking met hun veel-zittende collega’s.

 

7. Een beter humeur

Onderzoek wijst uit dat geregeld staan tijdens het werken gepaard gaat met een beter humeur. De deelnemers aan dit onderzoek voelden zich blijer, energieker, minder gestrest, comfortabeler, meer gefocust en gezonder3.

 

8. Verhoogde mentale weerbaarheid

Er is een verband tussen lichaam en geest. Wanneer je lichamelijk goed in je vel zit, heeft dit een uitwerking op je mentale gesteldheid. Mensen die actief en fit zijn, voelen zich ook mentaal beter. Dat heeft ook zijn uitwerking op de mentale weerbaarheid. Medewerkers die lekker in hun vel zitten kunnen meer aan en kunnen stress beter verdragen. Hun belastbaarheid verbetert, waardoor zij de belasting van het werk beter kunnen handelen.

 

9. Betere balans tussen werk en privé

Wanneer de werkdag er niet voor zorgt dat je moe en futloos naar huis gaat, heb je thuis meer energie over voor activiteiten gerelateerd aan vrije tijd of zorgtaken. Je bent meer in balans, wat zowel prettig is voor u, alsook voor je sociale omgeving. Bovendien zorgt vermoeidheid voor passiviteit. Mensen die vermoeid naar huis gaan, zitten thuis meer (want ze zijn moe). Veel en lang zitten op het werk leidt zo tot meer zitgedrag privé.

10. Goed voorbeeld doet goed volgen

Bewust of onbewust: de mens is vanuit zijn instinct een kuddedier. We zijn als mensen al snel geneigd om te doen wat de groep doet. Dat is niet anders met zittend en staand werken. Wij zien dit fenomeen wel vaker: kantoormedewerkers die voorzien zijn van zit-sta meubilair en desondanks blijven zitten. Totdat een of meerdere personen het verschil maken en juist wel staand gaan werken. En goed voorbeeld doet goed volgen.

Heb je vragen naar aanleiding van het lezen van dit artikel? Bel of mail ons gerust en we staan je graag te woord.

Kuddegedrag

1 Edwardson Charlotte L, Y. T. (2018). Effectiveness of the Stand More AT (SMAT) Work intervention: cluster randomised controlled trial. BMJ, 363.

2 Benden, M., Garrett, G., Mehta, R., Peres, S., Pickens, A., & Zhao, H. (2016). Call Center Productivity Over 6 Months Following a Standing Desk Intervention. IIE Transactions on Occupational Ergonomics and Human Factors, 188 – 195.

3 Katz, A., Lowry, M., Payfer, J., & Pronk, N. (2011). Reducing Occupational Sitting Time and Improving Worker Health: The Take-a-Stand Project. Preventing Chronic Disease.