Het kantoor van de toekomst

Als we spreken over ‘het kantoor van de toekomst’, hebben de meeste mensen hier een specifiek beeld bij. Robots, industriële designs, alles geautomatiseerd, etc… Maar welke trends zijn nou echt toekomstmuziek? Wij hebben een aantal trends op een rij gezet die nu in opkomst zijn, maar die in de toekomst heel normaal worden.

De natuur naar binnen: biophilic design

De mens heeft van nature een drang om in contact te staan met de natuur. Het is bewezen dat een natuurlijke omgeving het welzijn van mensen vergroot en stress verlaagt. Dat zorgt voor minder ziekteverzuim en meer productiviteit: een win-win situatie. Biophilic design speelt hierop in door de natuur naar binnen te halen. Het gaat om het creëren van een samenspel tussen architectuur en natuur die hand in hand gaan in de omgeving. Manieren waarop biophilic design steeds meer zal worden toegepast zijn bijvoorbeeld het gebruik van planten in de kantoorinrichting, het gebruik van natuurlijke materialen en het toelaten van natuurlijk daglicht.

Meer aandacht voor duurzaamheid

De natuur zal ook een steeds grotere rol gaan spelen in duurzaamheid op kantoor. Het milieu en duurzaamheid zijn al een tijd lang een hot topic en dat uit zich ook steeds meer op kantoor. Als we kijken naar ontwikkelingen op dit gebied gaan technologie en duurzaamheid hand in hand. Denk aan algen die zorgen voor frisse lucht en licht op kantoor. Of de kennis van termieten die wordt gebruikt in de ontwikkeling van een luchtventilatiesysteem. Je kunt ook denken aan kantoren die geheel in hun eigen energiebehoefte voorzien of sensoren die de temperatuur en luchtvochtigheid regelen.

Virtual reality

Virtual reality en augmented reality

Met de ontwikkeling van technologie komt ook de ontwikkeling van virtual reality en augmented reality. Bij virtual reality (VR) wordt via de computer een omgeving gesimuleerd, waarin de persoon met meerdere zintuigen wordt ondergedompeld. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een VR-bril/ en -headset. Bij augmented reality (AR) worden beelden en andere elementen toegevoegd aan de ‘echte’ wereld.

De toepassingen van VR en AR groeien met de dag. Zo ook op kantoor. Een van de vele mogelijkheden is om middels VR te vergaderen. Je zet je VR-bril op en kunt face-to-face vergaderen met personen die zich in een ander werelddeel bevinden. Met AR kun je klanten producten live in de ruimte tonen met de kleuren en opties zoals zij die willen. VR en AR bieden de mogelijkheid om dingen te visualiseren en om mensen meer te betrekken.

kantoor van de toekomst

Meer flexibiliteit

Door de toenemende computerisering en automatisering is de noodzaak aan een eigen, vaste werkplek steeds kleiner. Alles wat de medewerker nodig heeft om te werken, staat vaak in de online omgeving of op een laptop. Mensen zijn niet meer aan een plek gebonden om hun werk uit te voeren. Dat geeft ruimte voor flexibiliteit die steeds meer in opkomst is. Denk aan flexkantoren, mensen die werkplekken huren in de eigen directe woonomgeving en mensen die thuis werken.

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Contacteer ons gerust!