Originele vergaderlocaties waar enkel zitten een taboe is 

Tijdens een vergadering zitten we gelukkig al lang geen uren achter elkaar meer. Dat is maar goed ook! Want vele onderzoeken wijzen uit dat een vergadering (deels) zonder stoelen sneller en effectiever gaat dan de zittende variant. 

Vergaderen zonder te zitten kan simpelweg door in een groepje te gaan staan, al dan niet rondom een (zit-)statafel. Maar er zijn ook andere (originele) opties. Neem een externe vergaderlocatie buiten kantoor, waar je niet alleen zittend kan vergaderen. Ze zijn er in heel Nederland en maken slim gebruik van het succes van actief/staand vergaderen.

Molen-de-Ster

Voordelen van staand en actief vergaderen

De voordelen van vergaderen zonder dat de deelnemers enkel zitten, zijn redelijk voor de hand liggend. Als je zit ben je nu eenmaal eerder geneigd om afleiding te zoeken op een laptop of mobieltje. Daarbij kost staan of bewegen wat meer energie. Daardoor kom je samen effectiever tot de punten die besproken moeten worden en raak je eerder de kern.

Soms kan vergaderen, brainstormen of een trainen ook effectiever door te kiezen voor een bijzondere externe locatie. Interessant hieraan is dat dit vaker meer inspiratie oplevert dan vergaderen op de eigen bekende werkomgeving. Hierdoor is er tevens een hoger urgentiebesef, kom je ongestoord samen en draagt het geheel bij aan het teamgevoel.

Verplaats je vergadering naar buiten!

Omgeving brengt inspiratie: verplaats de volgende bijeenkomst naar buiten. Ga niet zitten, maar wandel of lig in de natuur. Uit onderzoek blijkt dat de creatieve input tijdens een wandeling maar liefst 60 procent hoger is dan wanneer je zit. De buitenlucht en natuur dragen bij aan inspiratie werken stressverlagend. Belangrijk bij het maken van beslissingen.

Een voorbeeld van origineel vergaderen in de natuur is het fenomeen Skogsfloating. Hierbij vergader je midden in het bos in speciale zwevende ligstoelen in cirkelvorm. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid, gelijkwaardig- en saamhorigheid. Het is in Nederland mogelijk in Heeze (Brabant) waarbij je echt terug naar de natuur gaat, zonder telefoons en schermen.

Vergaderen in een ‘stormbaan’ of ballenbak 

Ook creatief is deze bijzondere vergaderlocatie in Den Haag. Hier vind je geen overbodige prullaria als vaasjes, plantjes en geurkaarsen. Wel is er alles aanwezig dat motiveert om vol energie visueel samen te werken. Zo is er bijvoorbeeld de ‘stormbaan’: een bijzondere ruimte met krukken, een sta-vergadertafel en allerlei schilder/knutsel attributen.

Wil je het nog origineler en sportiever? Ga eens voor een brainstorm in een ballenbak! Het kan in het sportiefste hotel van Nederland in Mierlo.  De vergaderarrangementen worden hier op maat afgestemd zodat iedereen de hele dag vol energie zit. Er zijn challenges, sportieve zalen en je kan er na een dag volop brainstormen ook blijven slapen.

Meer bijzondere vergaderlocaties op OrigineelVergaderen.nl