Voordelen ergonomische muis

De muis is nog steeds de meest gebruikte accessoire tijdens het beeldschermwerken. Vanaf de uitvinding van de computermuis in 1964 zijn we qua vormgeving en muiscomfort al een aardig stuk op weg. Aangezien we de computermuis veel én lang gebruiken, kampen veel mensen met fysieke klachten als gevolg van ongezond muisgebruik. Een ergonomische muis biedt in deze situaties vaak een uitkomst.

Waarom geen gewone computermuis?

Een ‘gewone’ traditionele computermuis zorgt ervoor dat zowel de hand als het polsgewricht in een ongunstige positie wordt gehouden tijdens het muizen (pronatiestand van onderarm / pols – positie waarbij de handpalm naar beneden wijst). Dit is geen ontspannen, neutrale, positie van de hand. Integendeel: deze positie zorgt ervoor dat het gewicht van hand en vingers telkens tegen de zwaartekracht moeten worden opgetild als er wordt geklikt. Daarnaast houden we vaak onbewust onze hand boven de muis, ook al gebruiken we de muis niet. Deze onbewuste handeling zorgt voor een meetbaar verhoogde spierspanning in de strekspieren van onderarm en pols/hand/vingers. De spieren staan op spanning om deze houding aan te kunnen nemen. Die gespannen positie nemen we vervolgens uren per dag aan…

voordelen ergonomische muis

Waaraan moet een ergonomische muis voldoen?

Een goede ergonomische muis moet ervoor zorgen dat er geen overmatige spierspanning optreedt tijdens het muisgebruik. Een ergonomische muis moet ervoor zorgen dat je een natuurlijke, neutrale positie kunt aannemen met de arm, hand en vingers. Die neutrale positie van de hand is ongeveer gelijk aan de positie die je aanneemt wanneer je iemand een hand geeft. Let er maar eens op in welke positie je je hand onbewust houdt wanneer je er niet op let.

De muis moet comfort bieden en je ondersteunen om zoveel mogelijk met de hele arm te muizen in plaats van met name vanuit de pols. Grote gewrichten zijn beter belastbaar dan kleine gewrichten. Het schouder- en ellebooggewricht zijn dan ook beter belastbaar dan het polsgewricht.

Door deze factoren worden fysieke klachten verholpen en voorkomen!

Welke soorten ergonomische muis zijn er?

Er zijn veel verschillende ergonomische muizen op de markt. De meest voorkomende soorten ergonomische muizen zijn verticale muizen en centrische muizen. Daarnaast zijn er nog veel verschillende andere ergonomische muizen waaronder penmuizen, joystickmuizen en trackbalmuizen. Het voordeel van verticale muizen en centrische muizen, is dat deze vrij intuïtief zijn in gebruik: je went er snel aan.

Verticale muizen

Een verticale muis is qua functionaliteiten en werkwijze gelijk aan een traditionele muis. Alleen de vorm van de muis is aangepast, zodat je hem verticaal kunt vasthouden.

Centrische muizen

Een centrische muis ligt recht voor je op het bureau, tussen je en het toetsenbord in. Deze muizen werken meestal aan de hand van een touchpad, vergelijkbaar met een laptop.

Bekijk hier ons assortiment ergonomische muizen.

De ideale positie van de muis

Om de kans op klachten zo klein mogelijk te houden, adviseren wij altijd om de muis te gebruiken in het primaire werkvlak. Dit is het gebied direct vóór je dat je met je handen kunt aanraken zonder je lichaam te bewegen. Het primaire werkvlak is net zo breed als je lichaam (schouderbreedte).

Wij adviseren doorgaans het gebruik van een verticale muis in combinatie met een compact toetsenbord aangezien je beide invoermiddelen binnen je primaire werkvlak kunt gebruiken. Deze combinatie zorgt er bovendien voor dat je veel makkelijker langdurig een juiste, ergonomische werkhouding kunt aannemen.

Een standaard gewone muis in combinatie met een standaard (breed) toetsenbord zorgt er vaak voor dat de muis ‘aan de wandel’ gaat en dat de muis zich uiteindelijk ver buiten het primaire werkvlak bevindt. Dat resulteert er in dat je uiteindelijk reikt naar de muis en dat je je lichaamshouding aanpast aan de positie van de muis. Dit kan verregaande consequenties hebben, zoals het ontstaan van schouder-, nek- en rugklachten.

ergonomische muizen

Welke ergonomische muis moet ik kiezen?

Welke ergonomische muis de beste is hangt af van veel verschillende factoren, waaronder de klachten die je ervaart, de taken die je verricht, de inrichting van je werkplek en je persoonlijke voorkeuren. Verticale muizen richten zich meer op het verlagen van de spierspanning in je hand, pols en arm. Centrische muizen voorkomen overmatige belasting aan één hand doordat je tweehandig kunt werken.

Het komt er op neer dat het een zeer persoonlijke keuze is en daarom een kwestie van uitproberen. Wanneer je al klachten hebt als gevolg van muisgebruik adviseren we je een afspraak met ons in te plannen, zodat wij hier op korte termijn iets aan kunnen doen. Klachten in het eerste stadium zijn makkelijker te verhelpen dan klachten die al lang spelen en structureel van aard zijn.

Wil je graag hulp bij het kiezen van een ergonomische muis? Neem dan gerust contact met ons op!