Showing all 18 results
Een zadelkruk is veel gebruikte zitoplossing die we in principe kennen vanuit de medische en dentale sector. Hier worden ze gebruikt als plaats besparende oplossing waarbij de gebruiker veel bewegingsvrijheid heeft. De zadelkrukken worden door veel verschillende fabrikanten op de markt gebracht: iedere fabrikant heeft veel aandacht besteed aan de ergonomische eigenschappen van de zadelkrukken.
We onderscheiden zadelkrukken van zadelstoelen, om daarmee de zitduur van het gebruik aan te geven. Een zadelkruk is bestemd voor kortdurend gebruik, dit in tegenstelling tot een zadelstoel die je vaak de hele dag kunt gebruiken (natuurlijk met veel variatie).
Een goede ergonomische zadelkruk zorgt ervoor dat je automatisch een goede zithouding kunt aannemen; hij dient dan ook altijd op de juiste hoogte instelbaar te zijn. Welke hoogte het beste bij je past is afhankelijk van je lichaamslengte: idealiter bereik je met een ergonomische zadelkruk een zithoek van ca 110-130 graden. De zadelkruk is in de meeste gevallen uitgevoerd met wielen; sommige fabrikanten hebben de zadelkrukken optioneel uitgevoerd met een rugleuning.
Aangezien de zadelkruk het mogelijk maakt om in een grotere zithoek te zitten, is het aannemen van de juiste zithouding redelijk makkelijk op een zadelkruk. Standaard zijn zadelkrukken natuurlijk niet voorzien van een rugleuning, maar ergonomische zadelkrukken met een rugleuning zijn wel beschikbaar. Om de juiste houding aan te nemen en te handhaven is een rugleuning vaak niet noodzakelijk.
Bij het aanschaffen van een zadelkruk zijn natuurlijk de zitbreedte en het zitcomfort de meest belangrijke aspecten bij het beoordelen. Sommige fabrikanten hebben hier rekening mee gehouden, en hebben dan ook gekozen voor verschillende maten ergonomische zadelkrukken: De Score zadelkrukken zijn beschikbaar in twee verschillende breedte maten. Alle zadelkrukken zijn doorgaans leverbaar in verschillende hoogte maten: dit is afhankelijk van de maat van de gasveer van de zadelkruk. Aangezien de zitoplossingen vaak op verschillende werkplekken worden ingezet is de zadelkruk uitgevoerd op wielen een logisch gevolg. Er zijn ontwerpers die hebben nagedacht over het verplaatsen van de stoel: ontwerpster Nana Ditzel heeft de Dynamostol InCharge uitgevoerd met een beugel om de stoel eenvoudig te verplaatsen.
Vanuit een gezondheidsoogpunt is bewegend zitten natuurlijk altijd beter dan stil zitten: vandaar dat wij ergonomische zadelkrukken zonder rugleuning verkiezen boven de varianten met een rugleuning. De reden is eenvoudig: een rugleuning zorgt er vaak voor dat je gesteund zit, waardoor de spieractiviteit juist minder wordt in plaats van meer. De ergonomische zadelkrukken die we in het assortiment voeren hebben allen een bewegend karakter; deze beweging komt op twee verschillende manieren tot stand. Er zijn stoelen die een bewegende zitting hebben en op een stevig frame (met wielen) staan. Bij de tweede variant beweegt de zitting niet (separaat van het frame), maar beweegt de volledige stoel. De beweging wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een instabiele voet van de stoel, waardoor deze bij belasting beweegt.
Aangezien het gebruik van een ergonomische zadelkruk – mits deze goed staat ingesteld – in de meeste gevallen tot gevolg heeft dat je een rechtzittende houding aanneemt, kan deze vraag absoluut met ja worden beantwoord. Het is dan wel een voorwaarde, dat er een beweeglijke zadelkruk wordt gebruikt, om statische houdingen en krachten te voorkomen.
We vinden het belangrijk dat je veel profijt hebt van je aanschaf. Het is daarom van groot belang, om – net zoals dat geldt voor de ergonomische bureaustoelen – je ergonomische zadelkruk op de juiste manier in te stellen. Vandaar dat het altijd goed is om een afspraak met ons in te plannen om de zadelkruk te proberen en te ontdekken hoe je deze moet instellen. Schaf je bij ons een zadelkruk aan, dan zorgen wij ervoor dat je van de ergonomische zadelkruk een uitgebreide handleiding ontvangt.