Toont alle 2 resultaten

ESD zadelkrukken

Wanneer ESD veilig werk de norm is, is het belangrijk dat het meubilair hier ook op aangepast is. Anders gaat het mis. Als je tijdens het ESD-veilig werken het ook belangrijk vindt om een rechtop zittende, actieve zithouding aan te nemen, of je bent veel in de weer van hier naar daar is een ESD zadelkruk een goed idee!

Wat is een ESD zadelkruk?

Een ESD-zadelkruk is een zadelkruk die voldoet aan de ESD-norm IEC 61340. ESD staat voor electro static discharge, oftewel statische ontlading. Statische lading kan bijvoorbeeld ontstaan door wrijving tussen objecten. Je kent dit wel als de kleine schokjes die je wel eens voelt wanneer je voorwerpen aanraakt. ESD-veilig meubilair voorkomt dit. Doordat dit meubilair voorkomt dat er statische lading wordt opgebouwd, wordt ook voorkomen dat statische ontlading plaatsvindt.

In sommige werkvelden is het van het grootste belang om te voorkomen dat statische lading wordt opgebouwd. Dat is bijvoorbeeld het geval in werkvelden waar wordt gewerkt met elektrostatisch gevoelige, elektronica componenten. Denk hierbij aan sectoren waar bijvoorbeeld bankpasjes, simkaarten of geheugenkaarten worden gefabriceerd. Wanneer op deze plekken niet wordt gewerkt met ESD-veilig meubilair (en er vindt statische ontlading plaats), kan dit leiden tot schade aan de componenten. Schade die makkelijk kan worden voorkomen door in te zetten op het juiste meubilair!

Voordelen van een zadelkruk

Het zitten op een zadelkruk brengt veel voordelen met zich mee in tegenstelling tot het zitten op bijvoorbeeld een ‘gewone’ ESD kruk of een ESD-veilige werkstoel. Een zadelkruk zorgt er namelijk door de vorm van de zitting voor dat je veel makkelijker rechtop én actief zit.

Je zit op een zadelkruk met je knieën lager dan je heupen. Dat zorgt ervoor dat je een neutrale stand van het bekken kunt behouden. Je zit niet (zoals op een stoel) op je billen, maar op je zitbotjes. Door deze neutrale bekkenstand, behoudt je wervelkolom ook een neutrale positie. Alle wervels bevinden zich in deze positie recht boven elkaar, gelijk aan wanneer je rechtop staat. Hierdoor word je gestimuleerd om rechtop te zitten en is het rechtop zitten ook niet vermoeiend.

Naast deze automatische houdingscorrectie, zorgt een zadelkruk er ook voor dat je actief zit. Je wordt niet passief ondersteund door een rugleuning, maar je houdt jezelf rechtop. Deze kleine microbewegingen voorkomen passief zitgedrag, oftewel sedentair gedrag. Op die manier voorkom je allerhande aandoeningen die gepaard gaan met passief zitgedrag. Denk hierbij aan klachten aan het bewegingsgestel, maar ook aandoeningen zoals diabetes en obesitas.

Naast alle bovengenoemde voordelen, is een zadelkruk vooral ook handig. Je rolt makkelijk heen en weer en kunt uitstekend dynamisch werken. Let er wel op dat eeen zadelkruk het beste tot zijn recht komt aan een hoger werkoppervlak. We verkopen ook zadelkrukken met een lage gaslift, maar des te hoger je zit, des te meer je zit met je knieën lager dan je heupen en des te makkelijker je bekken een neutrale positie kan handhaven. Let er uiteraard wel op dat je altijd nog goed met je voeten de grond moet kunnen raken.

Varianten ESD-zadelkrukken

We hebben ESD-zadelkrukken met een smal en een breed zadel. De ESD-zadelkruk met een smal zadel, de Amazone-variant, heeft een breedte van 34 cm. Het brede zadel, de Jumper, heeft een breedte van 44 cm.

Heb je interesse in een ESD zadelkruk of wil je meer informatie over ESD zadelkrukken? Neem gerust contact met ons op via 045 546 66 40 of contacteer ons dan.