Ergonomische muizen

Beeldschermwerken is een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van klachten aan uw arm, nek en schouder (KANS-klachten of RSI). Vooral het muisgebruik speelt hierin een zeer belangrijke rol. Uw arm is ontspannen wanneer u uw hand houdt, zoals u iemand een hand geeft. Wanneer u een standaard computermuis gebruikt, houdt u uw arm in een niet neutrale positie, waardoor er spierspanning ontstaat. Doordat de muis een van de voornaamste invoermiddelen is tijdens het beeldschermwerken, gebruiken we deze veel en langdurig.

Kortom: we houden onze arm dag, in dag uit voor lange perioden in een niet neutrale houding die zorgt voor een verhoogde spierspanning. De kans dat dit zorgt voor overbelasting en daarmee klachten is dan ook groot. Richtlijnen stellen daarbij dat het gebruik op zich van de apparatuur voor werknemers geen bron van risico’s mag vormen (Richtlijn 90/270/EEG).

 

Er zijn manieren om de kans op het krijgen van klachten te reduceren. Dit kan bijvoorbeeld door de duur van het muizen te verkorten of u de gewoonte aan te nemen om uw hand niet voortdurend op uw muis te laten rusten (wat vaak onbewust gebeurt!). Ook proberen om niet onbewust in de muis te knijpen is een remedie. Echter is er maar één oplossing die echt het probleem aanpakt bij de kern: het inzetten van een ergonomische muis.

 

Wij hebben 5 verschillende soorten ergonomische muizen. Via de onderstaande links vindt u meer informatie over de muizen per soort:

Joystick en penmuizen

joystick muis

Trackbalmuizen

Wij zijn ervan overtuigd dat trackbalmuizen eerder zorgen voor meer dan minder belasting en dat trackbalmuizen daardoor sneller leiden tot het ontstaan van RSI/ KANS-klachten. Zodoende verkopen wij geen trackballmuizen. Grote gewrichten zijn beter belastbaar dan kleinere gewrichten. Bij een trackbalmuis beweegt de cursor over het scherm middels bewegingen vanuit het duimgewricht. Bij muizen met andere muissoorten worden m.n. de gewrichten in de schouder en pols gebruikt om de cursor over het scherm te bewegen. De schouder en pols zijn veel belastbaarder dan de duimgewrichten.

Let op: wij hebben niet alle ergonomische muizen beschikbaar in onze showroom om uit te proberen.