Ergonomische muizen

Beeldschermwerken kan leiden tot klachten aan uw arm, nek en schouder (KANS-klachten/ RSI). Vooral het muisgebruik speelt hierin een belangrijke rol. Het gebruik van een standaard computermuis zorgt voor een niet-neutrale, niet ontspannen houding van de arm. Dat resulteert in overmatige spierspanning en mogelijk het ontstaan van klachten. Een ergonomische muis biedt hierin de oplossing!

Bekijk aanbod

Ontspannen muizen

We houden onze arm dag, in dag uit voor lange perioden in een niet neutrale houding die zorgt voor een verhoogde spierspanning. De kans dat dit zorgt voor overbelasting en daarmee klachten is dan ook groot. Richtlijnen stellen daarbij dat het gebruik op zich van de apparatuur voor werknemers geen bron van risico’s mag vormen (Richtlijn 90/270/EEG).

Er zijn manieren om de kans op het krijgen van klachten te reduceren. Dit kan bijvoorbeeld door de duur van het muizen te verkorten of de gewoonte aan te nemen om uw hand niet voortdurend op uw muis te laten rusten (wat vaak onbewust gebeurt!). Ook proberen om niet onbewust in de muis te knijpen is een remedie. Echter is er maar één oplossing die echt het probleem aanpakt bij de kern: het inzetten van een ergonomische muis.

Verticale Muizen

Een verticale muis zorgt door de vorm van de muis per definitie voor een neutrale positie van uw onderarm. Wanneer u uw arm en hand ontspant, nemen deze een houding aan waarbij de hand verticaal staat (gelijk aan handen schudden). Wanneer we echter een standaard muis gebruiken, zorgen we ervoor dat we een houding aannemen waarbij de handpalm omlaag wijst. Deze niet-neutrale houding nemen we vaak uren per dag aan. Een verticale muis voorkomt het ontstaan van overmatige spierspanning.

Bekijk verticale muizen
Hand verticale muis

Centrische muizen

Een centrische muis zorgt ervoor dat u tweehandig kunt werken. Deze muis plaatst u recht voor u, tussen uw lichaam en het toetsenbord in. U navigeert vervolgens aan de hand van een touchpad of bewegende balk. Door deze balk te draaien en te schuiven verplaatst u uw cursor. Naast deze balk (waarmee u uiteraard kunt klikken) is een centrische muis voorzien van verscheidene knoppen zodat u voorzien bent van alle functionaliteiten.

Bekijk Centrische muizen
centermouse protouch gebruik

Joystick en Penmuizen

Joystick en penmuizen brengen het voordeel met zich mee dat u, net zoals bij een verticale muis, uw hand verticaal kunt houden tijdens het muizen. Dit resulteert in een verminderde spierspanning in uw arm. De manier waarop u de muis vasthoudt is echter helemaal anders!

Bekijk joysticks en penmuizen
joystick muis

Trackbalmuizen

Wij zijn geen fan van trackbalmuizen. Grote gewrichten zijn beter belastbaar dan kleinere gewrichten. Bij een trackbalmuis beweegt de cursor over het scherm middels bewegingen vanuit het duimgewricht.  Dat zorgt voor continue belasting van dit gewricht. Wij zijn er daarom van overtuigd dat trackbalmuizen daardoor sneller leiden tot het ontstaan van RSI/ KANS-klachten. Zodoende verkopen wij geen trackbalmuizen.

Heeft u hulp nodig bij het maken van een keuze?