Thuiswerkplek inrichten: keuzes, inspiratie en advies

Het Centraal Planbureau heeft de verwachting uitgesproken dat er na de coronacrisis twee keer zoveel thuis zal worden gewerkt als vóór de coronacrisis. Thuiswerken is dus een blijvertje. Voor sommigen is het thuiswerken een uitkomst. Voor anderen is het wachten totdat ze weer terug kunnen naar kantoor. Hoe het thuiswerken wordt ervaren hangt voor een groot deel ook af van de thuiswerkplek. Je kunt je voorstellen dat je thuis prettiger werkt aan een bureau met een fijne bureaustoel dan op de bank met de laptop op schoot.

Veel thuiswerkplekken zijn vandaag de dag nog steeds niet in orde. Tijdens het uitzoeken en inrichten van je thuiswerkplek, kom je voor veel keuzes te staan. Keuzes die betrekking hebben op de inrichting van de thuiswerkplek (wat heb je nodig en waar moet dit aan voldoen?), vragen met betrekking tot financiën (wie betaalt wat?), etc.

Tijdens het uitzoeken en inrichten van je thuiswerkplek, kom je voor veel keuzes te staan. Wat kies jij?

Wie betaalt de thuiswerkplek?

De Arbowet stelt dat de werkgever ervoor verantwoordelijk is dat een werknemer veilig en gezond zijn werk kan doen. Dat is de zorgplicht die de werkgever heeft. Dat houdt ook in dat de werkgever opdraait voor kosten, indien middelen moeten worden aangeschaft om de thuiswerkplek te optimaliseren.

Enerzijds wordt gezegd dat er minder Arboregels gelden voor thuiswerken dan voor regulier werk in het bedrijf van de werkgever. ‘Minder’ is natuurlijk een vaag begrip. Tegelijkertijd lees je in diverse jurisprudentie dat de zorgplicht de werkgever qua aansprakelijkheid vaak kwetsbaar maakt. Thuiswerken wordt steeds structureler van aard en de thuiswerkplek wordt ook meer en meer de primaire werkplek van de werknemer. Met die trend in gedachte wordt het steeds belangrijker om de thuiswerkplek van de werknemers in orde te maken.

Werkt de medewerker thuis met een beeldscherm, dan gelden thuis dezelfde eisen voor de inrichting van de werkplek als op kantoor. Formeel moet de werkgever de medewerker op kantoor houden als dit niet goed geregeld is.

De keukentafel en eetkamerstoel niet goed genoeg

Vroeger, vóór 2020… toen was thuiswerken iets dat die ene collega deed, een dagje per week. Dat kunnen we ons vandaag de dag amper nog voorstellen: thuiswerken is de norm. In de praktijk zijn veel thuiswerkplekken niet goed ingericht. Sterker nog, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt in een rapport over ‘thuiswerken tijdens de coronacrisis’ dat bij 25 tot 40% van de thuiswerkers de thuiswerkplek niet ideaal en ergonomisch verantwoord is. In dergelijke situaties wordt bijvoorbeeld de keukentafel gebruikt als bureau, met de bijbehorende eetkamerstoel als bureaustoel.

 

Dat vraagt om rugpijn en nek- schouderklachten

Om fysieke klachten te voorkomen, is het belangrijk dat je je werkplek kunt aanpassen aan je eigen lichaamsmaten en behoeften. Werken aan een tafel die te hoog is kan bijvoorbeeld leiden tot een zere nek en schouders. Zitten op een keukenstoel die je niet goed ondersteunt kan leiden tot een zeurend, stijf gevoel in de onderrug. Als je dit maar lang genoeg blijft doen, creëer je op den duur serieuze rugpijn, nek- en schouderklachten. In sommige gevallen kun je met een paar kleine aanpassingen al veel vooruitgang boeken. In andere situaties is het nodig om een bureau of bureaustoel aan te schaffen om een goede werkplek voor thuis te creëren.

gezonde thuiswerkplek

Goede werkplek voor thuis

Een goede werkplek zorgt ervoor dat je thuis een verantwoorde (zit)houding kunt aannemen. In het beste geval, heb je de beschikking over een bureau en bureaustoel die je kunt aanpassen aan je eigen lichaamsmaten en behoeften. Wat minimaal nodig is hangt mede af van hoe lang je aan een werkplek werkt. Tegelijkertijd is de ruimte die je tot je beschikking hebt ook een factor om rekening mee te houden.

 

Keukentafel vs. verstelbaar bureau

Veel mensen zitten thuis aan de keukentafel of eetkamertafel te werken. De gemiddelde hoogte van een dergelijke tafel bedraagt zo’n 76 tot 79 cm. Voor de meesten is een deze werkhoogte veel te hoog. In de praktijk zien we dat veel bureaus qua hoogte moeten worden ingesteld ergens tussen de 69 en 75 cm (afhankelijk van je lichaamslengte).

Het werken aan een te hoog werkblad zorgt ervoor dat je je je bovenarmen niet ontspannen langs je lichaam kunt laten hangen; je werkt juist met je ellebogen van je lichaam af. Die houding leidt tot een verhoogde spierspanning in de nek-schouderregio; je kunt je schouders niet goed ontspannen. In het begin leidt dat tot een zeurend gevoel en stijfheid. Op den duur kan dit zich echter ontwikkelen tot een klachtenbeeld met forse pijnklachten. Je overbelast deze spiergroepen continu.

Je schouders kunnen ontspannen is belangrijk. Een verstelbaar bureau is daar een goed middel toe. Je kunt hiermee de werkhoogte perfect aanpassen aan jouw lichaamsmaten. De beste oplossing is een zit-sta bureau. Dan heb je niet alleen de mogelijkheid om de werkhoogte aan te passen aan jouw werkhoogte: je hebt ook de vrijheid om tevens staand te kunnen werken.

Kies je er toch voor om te blijven werken aan de eetkamertafel of keukentafel? Dan is het belangrijk te werken met een verstelbare bureaustoel en deze dermate hoog in te stellen, dat je met ontspannen schouders kunt werken. Deze bureaustoel moet dan eventueel worden gecombineerd met een voetensteun, wanneer je niet meer goed met je voeten de grond kunt raken.

Het gebruik van een goede, ergonomische bureaustoel is sowieso belangrijk, gezien de meesten toch veel uren per dag op de bureaustoel doorbrengen.

Kwaliteit vs. Goedkope bureaustoel

We zijn van mening dat een goedkope bureaustoel (net zoals onze ergonomische bureaustoelen) van goede kwaliteit moet zijn. Je wilt niet dat de bureaustoel die je gebruikt snel stuk gaat of mankementen vertoont. Een goedkope bureaustoel is een prima oplossing wanneer je slechts kortdurend werkt aan je thuiswerkplek (zo’n 2 uur per dag).

Het verschil tussen de goedkope bureaustoelen en duurdere ergonomische bureaustoelen zit hem meer in de mogelijkheden die de stoel biedt. Ergonomische bureaustoelen hebben doorgaans meer instelmogelijkheden, waardoor je de stoel beter kunt aanpassen aan je lichaamsmaten. Als voorbeeld: bij de Basional bureaustoel kun je de zithoogte, armleggerhoogte en rugleuning verstellen. In vergelijking: de HÅG Futu heeft tevens een zitdiepteverstelling, 3D verstelbare armleggers, het beweegmechaniek is instelbaar (mate van bewegen). De Futu heeft tevens een instelbare lumbaalsteun.

Werk je volledige dagen thuis? Dan adviseren wij toch te investeren in een bureaustoel die een toevoeging is voor je zithouding.

Ergonomisch zitten vs. Design

Het belang van een goed-instelbare bureaustoel voor een goede zithouding wordt vaak onderschat. Men verkiest dan liever de eetkamerstoel, omdat die mooier in de ruimte staat met alle gevolgen van dien. Langdurig zitten op een stoel die onvoldoende instelbaar is, geeft een risico op het ontstaan van fysieke klachten.

Voor de korte duur is het goed mogelijk om te kiezen voor een bureaustoel die qua ontwerp meer wegheeft van een eetkamerstoel. Dan heb je het bijvoorbeeld over onze Cozyr bureaustoel of de Vitari bureaustoel. Voor de korte duur zijn die prima. Voor de lange duur ben je toch genoodzaakt om te kiezen voor een echte ergonomische bureaustoel. Dan is de instelbaarheid van deze stoelen niet toereikend.

Denk dan bijvoorbeeld eens aan een HÅG Futu of een Wilkhahn ME. Deze beide bureaustoelen hebben een netbespannen rugleuning, waardoor ze niet zo ‘zwaar’ ogen in het interieur. Zwart is bovendien een kleur die breed inzetbaar is. Wil je de bureaustoel helemaal uit het oog wanneer je klaar bent met werken? Een Backapp kun je onder je bureau in schuiven. Let wel: deze laatste moet worden gecombineerd met een zit-sta bureau.

Niet vergeten

Vergeet niet ook naar je overige hulpmiddelen te kijken. Werk je bijvoorbeeld met een laptop? Dan is een laptopstandaard erg belangrijk. Op die manier voorkom je dat je voorovergebogen, over de laptop heen zit te werken. Combineer deze altijd met een los toetsenbord en muis. Probeer je monitor en laptopscherm altijd zo te positioneren qua hoogte, dat je tegen de bovenrand van het scherm aankijkt wanneer je recht naar voren kijkt.

Het gebruik van een goede computermuis en toetsenbord is ook belangrijk. Wij adviseren in de meeste gevallen om gebruik te maken van een verticale muis in combinatie met een compact toetsenbord. Een verticale muis zorgt ervoor dat je kunt muizen met je hand in een neutrale, ontspannen positie. Een compact toetsenbord zorgt ervoor dat je vanuit je schouders een ontspannen werkhouding kunt aannemen.

Heb je zowel een laptopstandaard, muis en toetsenbord nodig? Daar hebben we een mooie setprijs voor! Kijk hier eens naar onze thuiswerkset.

Inspiratie thuiswerkplek inrichting

Advies op maat bij fysieke klachten en pijn

Ervaar je momenteel pijnklachten? Dan raden we je sowieso af om blind, online middelen aan te schaffen. De kans is in deze situatie te groot dat je middelen aanschaft dit uiteindelijk niet het gewenste resultaat leveren.

We helpen je graag om de juiste oplossing te vinden om de klachten te verhelpen. Wil je dat we langskomen voor een werkplekonderzoek op locatie? Of wil je liever op afspraak langskomen in ons zitlab? Neem gerust contact met ons op!