Arbobesluit

Het Arbobesluit stelt de volgende norm aan een werktafel:

De werktafel of werkvlak moet ervoor zorgen dat de gebruiker een comfortabele houding kan aannemen. Het oppervlak van de werktafel mag niet reflecteren. Het oppervlak van het werkblad moet voldoende groot zijn, zodat de gebruiker het beeldscherm, toetsenbord, documenten en accessoires flexibel kan opstellen.

De bovenstaande normering is ruim en laat ruimte voor interpretatie. Wat is immers comfortabel en wanneer is het werkblad voldoende groot. Wat de ene persoon een groot werkvlak vindt, is voor de  andere te klein. De NPR* 1813:2016 gaat hierin verder met specifieke maatvoering waar men zich aan dient te houden.

*NPR = Nederlandse Praktijk Richtlijn

NPR 1813:2016

De NPR normeringen wijken ietwat af van de normeringen die de NEN stelt. Dit komt doordat de NPR zich richt op de gemiddelde maten van de Nederlandse bevolking. De NEN daarentegen richt zich op de normen voor Europeanen. De normeringen voor beeldschermwerktafels/ bureaus zijn opgedeeld in een normering voor een vast werkvlak, een normering voor verstelbare tafels en een normering voor zit-sta tafels. De NPR 1813:2016 gaat verder niet in op minimale afmetingen voor tafels. De NEN-EN 1335 geeft wel normering voor de afmeting. De minimale afmeting voor een werkvlak is 1200 mm breed, 800 mm diep.

NPR 1813:2016      –      Vast werkvlak

Het werkvlak dient een hoogte te hebben tussen de 740 en 760 mm. De hoogte dient ongeveer gelijk te zijn aan ellebooghoogte, om te voorkomen dat u werkt met opgetrokken schouders of dat u voorovergebogen dient te werken.

NPR 1813:2016      –      Verstelbare werktafel

Het verstelbereik dient minimaal te lopen van 650 mm tot 850 mm. Ook hierbij wordt als uitgangpunt de ellebooghoogte genomen om opgetrokken schouders of vooroverbuigen te voorkomen.

NPR 1813:2016      –      Zit-statafel

Bij zit-statafels dient nog meer rekening te worden gehouden met de lengte van een persoon dan bij de bovenstaande werktafels, waaraan men alleen maar zit. Hiertoe is het minimale verstelbereik die de NPR1813:2016 normeert ook groot. Het minimaal vereiste versteltraject van een zit-statafel is 650 mm tot 1300 mm.

De juiste hoogte voor uw werktafel/ bureau bepaalt u aan de hand van de instellingen van uw bureaustoel. Uw bureaustoel stelt u eerst in aan de hand van uw lichaamsmaten. Wilt u weten hoe u uw werkplek geheel op uw maten aanpast? Klik dan op deze link.

 

Wilt u meer informatie over de Arbonormen met betrekking tot uw kantoormeubilair? Klik dan hier!

Heeft u hulp nodig bij het maken van een keuze?