Beeldschermapparatuur

Beeldschermen en hun bedieningsmiddelen als toetsenbord en muis dienen aan een aantal eisen te voldoen om goed te kunnen werken. Hieronder staat opgesteld waar de verschillende randhulpmiddelen aan dienen te voldoen.

Bekijk meert arbonormen

Beeldschermen

Beeldschermen die aan de NEN-ISO 9241-302:2008 t/m NEN 9241-304:2008 en de NEN 9241-307:2008 voldoen, voldoen aan eisen voor de leesbaarheid van het scherm. Deze normen richten zich specifiek op de platte beeldschermen (flatscreen schermen), die vandaag de dag voornamelijk worden gebruikt. Voorheen was de 9241-3/EN 29241-3 geldend, echter is deze norm intussen verlopen.

Ben je op zoek naar een monitor die voldoet aan deze normen?
Deze vind je hier!

De tekens op het scherm moeten voldoende scherp en groot zijn en een duidelijke vormgeving hebben met voldoende ruimte tussen de tekens en regels in. Ook dient het beeld stabiel te zijn. Helderheid en contrast van de tekens op het beeldscherm moet eenvoudig door de gebruiker kunnen worden ingesteld. Het beeldscherm op zich moet makkelijk instelbaar, kantelbaar en in hoogte instelbaar zijn. Er mag geen hinderlijke glans of spiegeling optreden. De schermgrootte (diagonaalmaat) moet van voldoende formaat zijn. Bijvoorbeeld een scherm met een grootte van 21,5 inch. De kijkafstand bedraagt minimaal 50 cm.

Toetsenborden

Het toetsenbord moet hellend kunnen worden geplaatst en mag geen geheel vormen met het beeldscherm (zoals bij een laptop!). Vóór het toetsenbord moet voldoende ruimte vrij zijn om de armen en handen te laten rusten. Het toetsenbord moet zo dun mogelijk  zijn (maximaal 4 cm in het midden) om zo onnodige belasting aan de polsen te voorkomen (de handpalm naar achteren bewegen, continu, is belastend). Het oppervlak van het toetsenbord dient mat te zijn. De indeling en de vorm van de toetsen moet het gebruik van het toetsenbord vergemakkelijken. De symbolen op de toetsen dienen voldoende contrast te hebben met de achtergrond. Het verkiest de voorkeur om te gaan voor een smal, compact toetsenbord wanneer er niet veelvuldig met cijfers wordt gewerkt. Meer informatie daarover leest u hier.

Muis

Het Arbobesluit stelt geen specifieke normen aan de computermuis, buiten het feit dat er voldoende plaats op uw werkblad moet zijn om te kunnen muizen. Echter zijn er vanuit gezondheidsoverwegingen een paar aspecten te noemen die gepaard gaan met gezond, verantwoord muisgebruik. Zo verkiest een verticale muis de voorkeur boven een standaard, ‘horizontale’ muis. Wanneer u uw hand zo positioneert dat de pinkzijde van uw hand richting uw werkblad wijst, zijn de spieren in uw arm het meest ontspannen. Standaard muizen zorgen voor een positie waarbij uw handpalm wijst richting het tafelblad. Deze houding gaat gepaard met een verhoogde spierspanning in uw onderarm. Via deze link vindt u meer informatie over ergonomische computermuizen.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons!