Wat zijn typische ergonomische klachten?
In het algemeen zijn aspecifieke rugklachten, nekklachten, hoofdpijnklachten en stuitklachten de meest bekende klachten die ontstaan door niet ergonomisch werken. Al deze klachten kunnen ontstaan wanneer we een slechte lichaamshouding aannemen, doordat we de middelen die we gebruiken niet of onvoldoende (kunnen) instellen. We zien vaak dat men de werkplek niet instelt omdat dit te veel moeite kost, of omdat men niet weet hoe het moet. Veel mensen weten niet waar bepaalde knoppen of functies aan het meubilair (zoals de bureaustoel) voor dienen. Anderen weten niet waar ze op moeten letten bij het instellen van de werkplek. Daardoor laten ze het instellen liever achterwege.
Naast fysieke klachten, zoals rugpijn en nekpijn is ook hoofdpijn een klacht die we vaak tegenkomen bij mensen die niet-ergonomisch werken. Een niet-verantwoorde, statische lichaamshouding belemmert de aanvoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen. Dat kan hoofdpijnklachten tot gevolg hebben.
Een belangrijke factor om het ergonomisch werken aan het bureau mogelijk te maken, is het hanteren van de juiste instellingen van de kantoorstoel. Hiervoor zijn een aantal basisstappen nodig, waarvan het belangrijk is om deze ook in een specifieke volgorde uit te voeren.
Lees hier hoe je je werkplek stapsgewijs ergonomisch instelt. Wil je een kort en bondig overzicht? Download dan onze infographic ‘Stappenplan instellen werkplek’!