Showing all 7 results

Ergonomische werkstoelen

Werkstoelen die op productieafdelingen worden gebruikt moeten voldoen aan specifieke eisen. Zo moeten werkstoelen bijvoorbeeld een grote mate aan bewegingsvrijheid bieden om de werkzaamheden makkelijk en prettig uit te kunnen voeren. Uiteraard moeten werkstoelen ook robuust zijn, om zo te kunnen voldoen aan de hoge eisen die een productieomgeving aan meubilair stelt. Je wilt immers niet keer op keer nieuw meubilair moeten bestellen. Misschien nog wel het belangrijkste: een werkstoel moet garanderen dat werknemers ergonomisch kunnen zitten.

Wat is een ergonomische werkstoel?

Een ergonomische werkstoel is op de maten van de gebruiker instelbaar en voorziet in de behoeften van de gebruiker. Hiervoor is het belangrijk dat de werkstoel instelmogelijkheden heeft, zoals bijvoorbeeld een hoogteverstelling, rughoekverstelling en verstelbare armleggers. Werkstoelen kunnen zodanig worden geconfigureerd, dat deze passen bij de behoeften van de gebruiker. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor verschillende zithoogtes, armleggers toevoegen en kiezen voor een zitting met zitdiepte instelling. Al deze keuzes en opties kunnen worden toegevoegd op de productpagina’s.

Waaraan voldoet een goede werkstoel?

Er zijn een aantal aspecten waaraan voldaan moet worden om te kunnen spreken van een kwalitatieve ergonomische werkstoel. Onderstaand hebben we een aantal kenmerken van een goede werkstoel op een rij gezet.

  • De werkstoel is in hoogte verstelbaar en sluit goed aan bij de hoogte van het werkblad waar je aan werkt. Een hoog werkblad gaat dus gepaard met een hoge werkstoel.
  • Omwille van veiligheid is het belangrijk dat er niet wordt gekozen voor een hoge werkstoel op wielen. Dat creëert een onveilige situatie, gezien dan valgevaar bestaat. Een hoge stoel moet worden gecombineerd met trompetvoetjes.
  • De werkstoel is degelijk, robuust en heeft makkelijk te reinigen rugleuning en zitting.
  • De rugleuning moet goede lumbale ondersteuning onderin de rug bieden
  • De zitting mag niet te glad zijn.
  • De werkstoel moet soepel draaibaar en makkelijk in hoogte instelbaar zijn.
  • Op werkplekken waar meerdere personen werken moet de werkstoel makkelijk en snel instelbaar zijn.
  • De voetster moet minimaal 5 tenen en een grote omtrek te hebben.
  • De ronding van de rugleuning dient gering en gelijkmatig te zijn.
  • De hoek tussen de rugleuning en zitting is ± 90°
  • De zitting is dermate groot dat de gebruiker regelmatig kan verzitten
  • De zitting is vrijwel geheel vlak met een afgeronde voorzijde.
  • De werkstoel heeft in hoogte en breedte instelbare armleggers.
  • Indien de werkstoel is voorzien van een voetplank of -ring, heeft deze een royaal formaat, zodat de gebruiker de voeten kan verzetten.

De juiste zithouding

Een juiste zithouding voorkomt klachten, verhelpt klachten en houdt je rug gezond. Werkstoelen hebben, in vergelijking met ergonomische bureaustoelen, minder instelmogelijkheden. Desondanks is het toch belangrijk om te streven naar een zo goed mogelijke zithouding. Hiertoe raden wij aan om werkstoelen indien mogelijk te voorzien van extra instelmogelijkheden zoals een zitdiepteverstelling en om werkstoelen te voorzien van armleggers. Armleggers helpen te voorkomen dat je voorover hangt in de stoel of dat je onderuit zakt. Stel een werkstoel altijd goed in! Dan zit je het best. Nog een stap verder is om te kiezen voor een zadelkruk in plaats van een werkstoel. Daarmee creëer je een nog betere zithouding, omdat een zadelkruk je meer helpt om rechtop te blijven zitten.

De werkstoel goed instellen

Het is belangrijk om de werkstoel zo goed mogelijk in te stellen. Hoe goed de werkstoel instelbaar is hangt af van het type stoel en de opties die je op de stoel kiest. Allereerst is het belangrijk om de juiste variant stoel te kiezen. De werkstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Deze hoogte moet goed worden afgestemd, rekening houdende met de hoogte van het werkblad (indien dit niet instelbaar is).

Vervolgens is het zaak om de werkstoel goed in te stellen. Allereerst is het belangrijk dat je voeten de ondergrond moeten kunnen raken. Dit kun je bereiken door het instellen van de zithoogte en (indien je deze hebt) het instellen van de voetring- of voetenplankhoogte. Zorg ervoor dat je altijd zo zit, dat je knieën zich niet hoger bevinden dat je heupen. Dat verslechtert je zithouding. De zitdiepte moet zodanig zijn, dat de zitting niet in de knieholten drukt. De armleggers moeten zo worden ingesteld, dat je je schouders niet optrekt als je armen erop rusten. Tip: de juiste armleggerhoogte is gelijk aan het puntje van de elleboog met ontspannen schouders en de armen afhangend. Streef ernaar dat het werkvlak op gelijke hoogte is als de armlegger. Kan dat niet, verander dan de zithoogte/ voetringhoogte.

Hoe kies je de beste werkstoel?

De beste werkstoel kies je door de juiste hoogte te bepalen en te kijken naar de eisen die je zelf stelt aan een werkstoel. De 4400-lijn heeft wat meer opties dan de Score 1500-lijn. Je kunt kiezen tussen een pur zitting en rugleuning of beukenhout. Dat zijn persoonlijke voorkeuren. Het toevoegen van opties zoals armleggers en een schuifzitting, maken de werkstoel wel beter, omdat hij beter instelbaar is.