Veel Nederlanders ervaren pijnklachten bij het zitten. Rugklachten zijn hierin de meest voorname klacht. Een groot deel van de mensen met rugklachten heeft een zittend beroep (vooral beeldschermwerk). Dergelijke rugklachten gaan al dan niet gepaard met arbeidsverzuim. Ca. 85% van de zogenaamde aspecifieke rugklachten is te wijten aan een combinatie van een aantal verschillende factoren.

Pijn ontstaan door verkeerd zitten

Een ongezonde zittende lichaamshouding veroorzaakt over het algemeen veel pijn bij het zitten. Het kenmerk van deze houding wordt duidelijk zodra we de natuurlijke krommingen van de wervelkolom (onze natuurlijke bouw) vergelijken met de meest toegepaste (ongezonde, onnatuurlijke) houdingen.

In de illustraties wordt duidelijk dat de lage wervelkolom (lumbale wervelkolom) zijn natuurlijke kromming in zijn totaliteit verliest bij het aannemen van een doorgezakte, ronde houding. Wervellichamen hebben een taps toelopende (conische) vorm, waardoor de krommingen in de wervelkolom ontstaan. Wanneer je een niet-ergonomische zithouding aanneemt ontstaat er zogenaamde puntbelasting tussen twee wervellichamen: deze drukken aan één zijde fors op elkaar. Dit resulteert in een ongelijkmatige druk op de tussenwervelschijven, waardoor de kans op beschadiging van deze structuren aanzienlijk is. Daarnaast ontstaat er een ongewenste spanning op de bindweefselstructuren rondom de wervel, welke pijn- en stijfheidsklachten kan veroorzaken.

Toe aan een gezonde en ergonomische werkplek?
Specialist

Onze specialisten staan voor je klaar!

Contact opnemen

Zithouding en effect op biomechanische keten

De overmatig ronde positie van de borstwervelkolom heeft als gevolg dat ook de natuurlijke krommingen van de rest van de wervelkolom afvlakken. Er ontstaan ter hoogte van de overgang tussen de thoracale en cervicale wervelkolom (de overgang van de borstwervelkolom naar de nek) druk op de achterzijde van de wervels en op de gewrichten tussen de wervels (intervertebrale gewrichten). Door het langdurige handhaven van deze onnatuurlijke positie, ontstaan lokaal en regionaal pijn- en vermoeidheidsklachten. Wervels staan in directe verbinding met spiergroepen die naar de schouderregio lopen: hierdoor ontstaan ook hier (door de ketenreactie) pijn- en vermoeidheidsklachten.

De veranderde positie van de wervelkolom kan een voorwaartse positie van het hoofd als gevolg. Hierdoor wordt het gewicht van het hoofd niet langer gedragen door de romp, maar door de spieren rondom de nek- en schouderregio: al snel ontstaat er een pijnlijke overbelasting in deze regio.

Al deze nadelige effecten die ontstaan door een slechte zithouding kun je voorkomen door een gezonde, juiste zithouding aan te nemen. Het aannemen van een zithouding waarbij geen overmatige belasting optreedt kan veel klachten voorkomen en verhelpen. Continu een verkeerde zithouding aannemen zorgt ervoor dat je in een vicieuze cirkel terecht kunt komen.

Pijnklachten bij zitten: een vicieuze cirkel

Over het algemeen is bekend dat te weinig beweging zorgt voor de nodige beperkingen aan het bewegingsapparaat. Een gewricht wat niet gebruikt wordt ‘roest’ vanzelf vast, omdat de elasticiteit van de bindweefselstructuren rond een gewricht afneemt. Het gevolg van deze stijfheid is dat spieren rondom deze gewichten niet meer optimaal (hoeven te) functioneren waardoor krachtsverlies, een slechtere doorbloeding en verkorting van spieren zal optreden. Voordat een volledige bewegingsbeperking is opgetreden, zal men in een eerste poging om de bewegingsvrijheid te herstellen pijnklachten en extra vermoeidheid ontwikkelen. De vermoeidheid is te wijten aan het feit, dat de spieren een extra inspanning moeten leveren om het ‘verstijfde’ gewricht te laten bewegen. Deze natuurlijke reacties zullen ervoor zorgen, dat de poging al snel wordt afgebroken, waarmee de definitieve vicieuze cirkel is bereikt.

Pijn bij zitten op stoel

Pijn in je bil, knieholtes of rug tijdens het zitten op een stoel is een veel gehoorde klacht. Zoals eerder beschreven ontstaan veel klachten door een verkeerde zithouding. Vanzelfsprekend is ook de stoel waarop je zit of werkt van groot belang. Kies een goede ergonomische stoel die jou ondersteunt.

Wist je dat er ergonomische stoelen zijn die een goede zithouding stimuleren, of ‘slecht zitgedrag’ zelfs niet mogelijk maken?

Wanneer je pijnklachten hebt tijdens het zitten, kun je het beste een afspraak maken en ons zitlab in Limburg bezoeken. Hier analyseren wij jouw zithouding, bootsen we je werkplek na en gaan we kijken welke bureaustoel het beste past om van jouw pijnklachten af te komen!

Onze favoriete probleemoplossers

Het kiezen van de juiste stoel is maatwerk. Bel ons voor een gratis telefonisch advies op +31 (0) 45-5466640 of maak een afspraak in ons zitlab. Hierbij twee van onze favoriete ergonomische stoelen bij pijn bij zitten:

Lichamelijke klachten

Lage rugklachten

Lage rugklachten zijn, na schouder- en nekklachten, de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat. Geschat wordt dat op ieder moment, minimaal 10% van de bevolking in geïndustrialiseerde landen last heeft van zijn of haar rug. Bij minder dan 10% van de mensen die omwille van rugklachten de huisarts bezoekt kunnen de klachten verklaard worden vanuit een specifieke aandoening. Door middel van onderzoek zal de huisarts deze mensen specifiek behandelen ofwel doorverwijzen. Bij de overige 90% van de patiënten kan geen oorzaak gevonden worden. Dit noemen we daarom ook wel ‘aspecifieke rugklachten’. In principe kan iedereen aspecifieke rugklachten krijgen. Het blijkt dat de meeste mensen voor hun 30e jaar wel eens rugklachten hebben gehad. Heel vaak blijft het bij een eenmalige episode. Sommige krijgen echter in korte tijd steeds weer klachten…

Lees hier meer over (lage) rugklachten bij het zitten

Nekklachten

Nekpijn bij het zitten treedt vaak op als je werkhouding niet gezond is. Het beeldscherm staat vaak te laag waardoor het gewicht van je hoofd trekt aan je nekwervelkolom. Doorgaans neem je een houding aan die wordt bepaald door je kijkrichting. Staat je beeldscherm te laag? Dan neem je al snel een voorovergebogen, ronde zithouding aan met een bolle lage rug, een bolle borstwervelkolom en een extra buiging in de nekwervelkolom. Deze extra buiging zorgt voor problemen zoals een stijve nek; de nekspieren zitten dan vast en er ontstaat nekpijn tijdens het zitten. Er treedt een verhoogde spierspanning op en overbelasting. Soms treedt er zelfs schade op, waardoor er zelfs een nekhernia kan ontstaan (al dan niet met uitstralende klachten in de arm).

Lees hier meer over nekpijn bij het zitten

Hoofdpijnklachten

Naast ongewenste spierspanning, spelen bij de problemen rond de nek ook bloedvaten van en naar het hoofd een belangrijke rol bij het ontstaan en in stand houden van (hoofdpijn)klachten. Zodra de vaatdoorstroming van snel beklemde bloedvaten langs je wervelkolom (arteria vertebralis) stagneert, zal de doorstroming naar je hoofd worden overgenomen door de bloedvaten in de hals. Het is natuurlijk van het grootste belang dat je brein voorzien wordt van zuurstofrijk bloed. Beide beschreven bloedvaten komen dan ook op een knooppunt terecht (Circle of Willis) waarbij het van belang is om het zuurstofrijke bloed naar de meest vitale delen te sturen. Daarbij zijn minder belangrijke delen de hoofdhuid, het botvlies rondom de schedel en het hersenvlies. Minder zuurstof naar deze minder-vitale delen resulteren vaak in hoofdpijnklachten of het strakke bandgevoel om je hoofd, meer kans op migraineaanvallen, oorsuizen, duizeligheid, verminderd concentratievermogen, vermoeidheid, slechter zien, vermoeide ogen, slikproblemen, kaakproblemen etc.

Pijn in benen en heupen

Tijdens het zitten kun je ook klachten ontwikkelen ter hoogte van je billen, heiligbeen, bekken of benen. Vaak is er een specifieke oorzaak voor deze klachten en deze oorzaken zijn vrij divers. Desalniettemin is de oorzaak meestal gerelateerd aan de manier waarop je zit. De problemen kunnen van biomechanische aard zijn, maar kunnen ook verband houden met de bloedcirculatie.

Lees hier meer over pijn in benen en heupen

RSI klachten

‘RSI’ staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel klachten die voortkomen uit het uitvoeren van repetitieve handelingen. In de praktijk is RSI een verzamelnaam voor klachten en symptomen die voorkomen in het nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers in zijn opgenomen. In plaats van RSI wordt ook wel gesproken over KANS-klachten (Klachten aan de Armen, Nek en Schouders). RSI komt vaak voor bij beeldschermwerk, gezien tijdens het beeldschermwerken veel repetitieve handelingen voorkomen en gezien je ook vaak langdurig je arm in een niet-natuurlijke positie houdt.

Lees hier meer over RSI in relatie tot beeldschermwerken

Zit je vraag er niet tussen?

Neem contact op met een van onze specialisten voor persoonlijk advies.