Toont alle 4 resultaten

Balansstoelen

Balansstoelen laten je nooit stilzitten. Ze zijn bedoeld om je lichaam in beweging te brengen tijdens relatief statische werkzaamheden. Balansstoelen zijn met name zeer geschikt voor werkplekken waar de werkzaamheden weinig afwisseling vragen, zoals beeldschermwerk. Door het gebruik van een balansstoel, werk je actief aan het voorkomen van klachten als gevolg van een sedentaire leefstijl.

Wat is een balansstoel?

Balansstoelen kenmerken zich door het bewegende karakter. Ze zijn zodanig ontworpen, dat je vrijwel automatisch tijdens het zitten jezelf in beweging brengt. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren tot stand komen. Er bestaan balansstoelen die zijn ontworpen om met name de benen actief te laten zijn tijdens het schommelen. Er bestaan ook balansstoelen die ontworpen zijn om met name het bovenlijf actief te laten zijn.

Actieve zithouding

Een actieve zithouding aannemen is een heel breed begrip en kan dan ook zeer breed worden geïnterpreteerd. Sommigen bedoelen ermee, dat je vanuit een actieve zithouding eerder de neiging hebt om op te staan bijvoorbeeld.

Wij bedoelen met een actieve zithouding, dat er daadwerkelijk sprake is van een activering van spiergroepen in je lichaam. Dit resulteert in een meetbaar verhoogd metabolisme, wat ertoe bijdraagt dat je op den duur minder kans hebt op gezondheidsklachten.

Een ander voordeel van een actieve zithouding is, dat door het ontwerp van de stoel je vaak automatische een rechtzittende houding aanneemt, hetgeen je minder fysieke klachten, meer energie en een beter concentratievermogen oplevert.

Voordelen van een balansstoel

Naast bovengenoemde voordelen op preventief niveau, zijn balansstoelen ook uitermate geschikt om fysieke klachten tijdens het zitten aan te pakken. Bij het vormen van een advies, vragen we onze klanten altijd naar hun eigen visie over hoe de klachten zijn ontstaan, en wat de klachten volgens hun in stand houdt. Hierbij vragen we ook wat ze moeten doen (of laten) om de pijnklachten tijdens het beeldschermwerk te verminderen. Veel mensen laten ons dan weten dat opstaan en even lopen de klachten vermindert. In ieder geval even niet zitten. Hoe sterker de pijnklachten zijn, hoe meer deze behoefte vaak toeneemt.

Wij interpreteren dit fenomeen als ‘de natuurlijke behoefte om in beweging te zijn’. De stelling ‘bewegen is medicijn’, is hier dan ook op van toepassing. Om dit te realiseren adviseren we mensen die deze behoefte hebben, om een balansstoel te gebruiken. De balansstoel houdt je in beweging, en voldoet dan ook volledig aan de natuurlijke fysieke beweeg-behoefte.

Welke balansstoel past bij jou?

Welke balansstoel het beste bij je past, onderzoeken we graag in ons zitlab. Hier hebben we altijd een aantal voorbeelden van balansstoelen voor je klaar staan. We onderzoeken in ons zitlab niet alleen de aard van de klachten, maar onderzoeken ook in welke omgeving en in welke omstandigheden de balansstoel zal worden ingezet. Past de ideale balansstoel bij de bestaande werkplek? Is de balansstoel bijvoorbeeld ook makkelijk instelbaar voor een collega? Daar houden we allemaal rekening mee in de keuze voor een stoel.

Balansstoelen met een kantelmechaniek onder de zitting zien eruit als een reguliere kantoorstoel, maar gedragen zich volledig anders. Deze stoelen volgen het zogenaamde lichaamszwaartepunt, waardoor er permanent contact is met het bovenlijf en bovenbenen. Je kunt er ook in achteroverleunen. Wanneer je dat doet, kantelt de zitting mee achterover. Met deze variant balansstoel worden met name de spieren van je bovenbenen en kuiten geactiveerd. Deze hebben niet alleen een belangrijke functie bij het bewegen, ze spelen ook een belangrijke rol bij de terugvloed van vocht (lymfe) en zuurstofarm bloed.

De meeste balansstoelen kenmerken zich echter door het ontbreken van een rugleuning, en activeren daarmee met name de spieren van je bovenlijf. We noemen deze spieren ook wel de romp-ondersteunende spieren (het spierkorset). We zetten dergelijke balansstoelen vaak in bij problemen met de wervelkolom of grote aangrenzende gewrichten. Actief zitten is voor de meeste mensen dan ook een oplossing om zonder klachten werkzaamheden te kunnen voortzetten.