Mensen verschillen onderling in lengte en postuur. Om meubilair voor een grote groep geschikt te maken, is het dan ook nodig dat het meubilair aan de individuele lichaamsmaten van veel verschillende gebruikers kan worden aangepast: kantoormeubilair moet voldoende instelbaar zijn voor het gros van de gebruikers.

Om hieraan normen te verbinden is in 2000 in Europa de norm NEN EN 1335 opgezet. Een NEN EN 1335 bureaustoel is geschikt voor 95% van de Europese bevolking.

NEN EN 1335 bureaustoel

Bureaustoel volgens NEN 1335

Een NEN EN 1335 bureaustoel moet aan de volgende maatvoeringen en verstelbereiken voldoen:

  • Zithoogte is verstelbaar zijn tussen de 40 en 51 cm (min. versteltraject: 12 cm).
  • Zitdiepte is verstelbaar tussen 40 en 42 cm (min. versteltraject: 5 cm).
  • Diepte van de zitting bedraagt minimaal 38 cm.
  • Hoogte van de rugleuning bedraagt minimaal 22 cm.
  • Lengte van de armleggers bedraagt minimaal 20 cm.
  • Breedte van de armleggers bedraagt minimaal 4 cm.
  • Hoogte armlegger is verstelbaar tussen 20 en 25 cm boven de zitting.
  • Armleggers zijn minstens 10 cm van de voorzijde van de zitting af geplaatst.
  • Indien de breedte tussen de armleggers niet instelbaar is, bedraagt de ruimte tussen de armleggers een maatvoering tussen de 46 en 51 cm.

Onderstaande bureaustoelen voldoen aan de NEN EN 1335 norm:

Wat is de NEN 1335 norm?

De NEN 1335 (voluit ook wel de NEN-EN 1335-1:2020) is een Europese norm die maatvoeringen, instelmogelijkheden en bijbehorende verstelbereiken benoemt, waar bureaustoelen aan moeten voldoen om geschikt te zijn voor het gros van de Europese bevolking. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over maatvoeringen zoals de zithoogte van bureaustoelen en de instelbaarheid van armleggers.

De gemiddelde Europeaan is als uitgangspunt genomen bij het opstellen van de norm. Vooraleer de eisen ten aanzien van bureaustoelen zijn opgesteld, is grondig onderzoek gedaan naar de gemiddelde lichaamsmaten van Europese mannen en vrouwen. Denk hierbij niet alleen aan de lichaamslengte, maar ook de gemiddelde beenlengte, gemiddelde schouderbreedte, gemiddelde knieholtehoogte, etc. Deze maatvoeringen zijn gebruikt om te stellen welke hoogtes, breedtes en verstelbereiken moeten worden gehanteerd, om bureaustoelen geschikt te maken voor 95% van de Europese bevolking.

De NEN 1335 is geldend in de landen België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Luxemburg, Malta, Nederland, Noord Macedonië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Is NEN EN 1335 verplicht?

Nee, het volgen van de NEN EN 1335 is niet verplicht. Het is bij traditionele bureaustoelen (zitten in een hoek van 90 graden) wel aan te raden om te kiezen voor verstelbare bureaustoelen die voldoet aan deze norm, om hem zo voor een groter publiek bruikbaar te maken. Immers: door de bureaustoel op de individuele lichaamsmaten van de gebruiker instelbaar te maken, kan men ergonomisch werken en worden fysieke klachten voorkomen. Om er zeker van te zijn dat de bureaustoel goed geschikt is voor Nederlandse kantoormedewerkers, kan beter gekeken worden naar een NPR 1813 bureaustoel. Deze richtlijn richt zich op de Nederlandse situatie.

Een bureaustoel moet vooral voldoen aan jouw normen!
Specialist

Onze specialisten staan voor je klaar!

Contact opnemen

Verschil NEN 1335 en NPR 1813

Bij deze Nederlandse Praktijk Richtlijn is (in tegenstelling tot de gemiddelde Europeaan) de gemiddelde Nederlander als uitgangspunt genomen. Nederlanders zijn gemiddeld groter dan Europeanen en kennen extremere onderlinge lengteverschillen. Dat resulteert in andere eisen ten aanzien van maatvoeringen en verstelbereiken.

 

Onderstaand een overzicht van de verschillen in maatvoering eisen tussen de NEN 1335 en de NPR 1813:

bureaustoel nen en 1335 npr 1813

Uitzonderingen op de NEN 1335

Het is niet altijd nodig dat de bureaustoel voldoet aan de NEN 1335. Er zijn verschillende bureaustoelen op de markt die voorzien in een uitstekende zithouding, terwijl ze niet voldoen aan de NEN 1335. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bureaustoelen die niet voorzien zijn van een rugleuning of armleggers (zoals de Backapp balansstoelen en de HÅG Capisco bureaustoelen). Sommige beeldschermwerkers zijn meer gebaat bij het gebruik van een dergelijke, actieve zitoplossing dan een traditionele zitoplossing die voldoet aan de NEN 1335/ NPR 1813. Het uiteindelijke uitgangspunt vanuit de Arbowet blijft dat de werkplek voorziet in veilig en verantwoord werken. Soms is daar een ander type bureaustoel voor nodig.

Staat een NEN 1335 bureaustoel gelijk aan een goede zithouding?

In principe zegt de NEN 1335 alleen iets over de maten van bureaustoelen om geschikt te zijn voor het gros van de Europeanen. De norm beschrijft niet aan welke eisen de bureaustoelen moeten voldoen om een goede zithouding of gezond zitgedrag te realiseren. Het ergonomisch kunnen instellen draagt weliswaar bij aan een goede zithouding, echter zijn de maatvoering van de bureaustoel en het verstelbereik niet de enige aspecten die hierin meespelen.

Lees hier meer informatie over de juiste zithouding.

NEN 1335 bureaustoel kopen

We helpen je graag om de juiste keuzes te maken bij het kiezen van een nieuwe bureaustoel. Naast het wel of niet voldoen aan een norm bestaan nog veel meer eisen die gesteld kunnen worden aan een bureaustoel. Bovendien moet een bureaustoel prettig zitten en goed bij je passen. Het is een kwestie van ervaren. We raden het daarom af om online, op basis van een plaatje en beschrijving, direct een bureaustoel te kopen. Laat je door ons adviseren, dan weet je zeker dat je achteraf niet een bureaustoel hebt aangeschaft die niet prettig zit of niet voorziet in een goede zithouding. Neem gerust contact met ons op om een adviesafspraak met een van onze deskundigen in te plannen!