Lichamelijke klachten
Lage rugklachten
Lage rugklachten zijn, na schouder- en nekklachten, de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat. Geschat wordt dat op ieder moment, minimaal 10% van de bevolking in geïndustrialiseerde landen last heeft van zijn of haar rug. Bij minder dan 10% van de mensen die omwille van rugklachten de huisarts bezoekt kunnen de klachten verklaard worden vanuit een specifieke aandoening. Door middel van onderzoek zal de huisarts deze mensen specifiek behandelen ofwel doorverwijzen. Bij de overige 90% van de patiënten kan geen oorzaak gevonden worden. Dit noemen we daarom ook wel ‘aspecifieke rugklachten’. In principe kan iedereen aspecifieke rugklachten krijgen. Het blijkt dat de meeste mensen voor hun 30e jaar wel eens rugklachten hebben gehad. Heel vaak blijft het bij een eenmalige episode. Sommige krijgen echter in korte tijd steeds weer klachten…
Lees hier meer over (lage) rugklachten bij het zitten
Nekklachten
Nekpijn bij het zitten treedt vaak op als je werkhouding niet gezond is. Het beeldscherm staat vaak te laag waardoor het gewicht van je hoofd trekt aan je nekwervelkolom. Doorgaans neem je een houding aan die wordt bepaald door je kijkrichting. Staat je beeldscherm te laag? Dan neem je al snel een voorovergebogen, ronde zithouding aan met een bolle lage rug, een bolle borstwervelkolom en een extra buiging in de nekwervelkolom. Deze extra buiging zorgt voor problemen zoals een stijve nek; de nekspieren zitten dan vast en er ontstaat nekpijn tijdens het zitten. Er treedt een verhoogde spierspanning op en overbelasting. Soms treedt er zelfs schade op, waardoor er zelfs een nekhernia kan ontstaan (al dan niet met uitstralende klachten in de arm).
Lees hier meer over nekpijn bij het zitten
Hoofdpijnklachten
Naast ongewenste spierspanning, spelen bij de problemen rond de nek ook bloedvaten van en naar het hoofd een belangrijke rol bij het ontstaan en in stand houden van (hoofdpijn)klachten. Zodra de vaatdoorstroming van snel beklemde bloedvaten langs je wervelkolom (arteria vertebralis) stagneert, zal de doorstroming naar je hoofd worden overgenomen door de bloedvaten in de hals. Het is natuurlijk van het grootste belang dat je brein voorzien wordt van zuurstofrijk bloed. Beide beschreven bloedvaten komen dan ook op een knooppunt terecht (Circle of Willis) waarbij het van belang is om het zuurstofrijke bloed naar de meest vitale delen te sturen. Daarbij zijn minder belangrijke delen de hoofdhuid, het botvlies rondom de schedel en het hersenvlies. Minder zuurstof naar deze minder-vitale delen resulteren vaak in hoofdpijnklachten of het strakke bandgevoel om je hoofd, meer kans op migraineaanvallen, oorsuizen, duizeligheid, verminderd concentratievermogen, vermoeidheid, slechter zien, vermoeide ogen, slikproblemen, kaakproblemen etc.
Pijn in benen en heupen
Tijdens het zitten kun je ook klachten ontwikkelen ter hoogte van je billen, heiligbeen, bekken of benen. Vaak is er een specifieke oorzaak voor deze klachten en deze oorzaken zijn vrij divers. Desalniettemin is de oorzaak meestal gerelateerd aan de manier waarop je zit. De problemen kunnen van biomechanische aard zijn, maar kunnen ook verband houden met de bloedcirculatie.
Lees hier meer over pijn in benen en heupen
RSI klachten
‘RSI’ staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel klachten die voortkomen uit het uitvoeren van repetitieve handelingen. In de praktijk is RSI een verzamelnaam voor klachten en symptomen die voorkomen in het nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers in zijn opgenomen. In plaats van RSI wordt ook wel gesproken over KANS-klachten (Klachten aan de Armen, Nek en Schouders). RSI komt vaak voor bij beeldschermwerk, gezien tijdens het beeldschermwerken veel repetitieve handelingen voorkomen en gezien je ook vaak langdurig je arm in een niet-natuurlijke positie houdt.
Lees hier meer over RSI in relatie tot beeldschermwerken