Bewegingsruimte NEN 1824

De bewegingsruimte is de ruimte vóór de aanzitzijde van de werktafel ten behoeve van het kunnen plaatsnemen aan en verlaten van

de werktafel en/of ruimte vóór een kast ten behoeve van het gebruik van deze kast. De benodigde bewegingsruimte is afhankelijk van de opstellingen van het meubilair. Het gebruik van de toegang (inclusief eventuele deur) mag overigens geen hinder opleveren in de bewegingsruimte. Onderstaand enkele veelvoorkomende situatie en de genormeerde bewegingsruimte:

Wand en één werkplek

Minimumafstand tussen de aanzitzijde van de werktafel van één werkplek en een (systeem)wand (dus indien niemand hoeft te passeren) is 90 cm.

Werkplek en eigen kast

Minimumafstand tussen de aanzitzijde van de werktafel één enkele werkplek en een eigen kast (met jaloezie- of verdwijndeuren) is 90 cm.

Werkplek en een kast van anderen

Minimumafstand tussen de aanzitzijde van de werktafel van één enkele werkplek en kasten (dus niet een eigen kast) is 180 cm.

Wand en meer werkplekken naast elkaar

Minimumafstand tussen de aanzitzijde van de werktafels van meer werkplekken naast elkaar en een (systeem)wand (zodat men ongehinderd kan passeren) is 120 cm.

Twee enkele werkplekken met de ruggen naar elkaar

Minimumafstand tussen de aanzitzijden van de werktafels van tweemaal één enkele werkplek met de ruggen naar elkaar is 180 cm.

Meer werkplekken met de ruggen naar elkaar

Minimumafstand tussen de aanzitzijden van de werktafels van twee clusters van meer dan één werkplek naast elkaar met de ruggen naar elkaar (zodat men ongehinderd kan passeren) is 180 cm.

.

Twee kasten

Minimumafstand tussen twee frontaal opgestelde kasten is 90 cm.

 

Er zijn in de NEN 1824 ook normen opgesteld ten aanzien van de minimale breedte van doorgangen in een kantoor. Deze normen vindt u op deze pagina.

 

Wilt u meer informatie ten aanzien van de NEN 1824 normen? Of bent u op zoek naar NEN-normen die zich richten op een ander onderwerp? Klik dan hier.

Heeft u hulp nodig bij het maken van een keuze?