Arbobesluit

Het Arbobesluit (artikel 5.1) stelt de volgende normering aan bureaustoelen:

Een werkstoel dient stabiel te zijn. De zitting dient in hoogte versteld te kunnen worden en er dient een rugleuning aanwezig te zijn met een instelbare hoogte en hellingshoek. De gebruiker dient bewegingsvrijheid te ervaren en een comfortabele werkhouding aan te kunnen nemen.

Al met al blijft dit vrij algemeen en vaag. Wanneer heeft een gebruiker bijvoorbeeld voldoende bewegingsvrijheid en wanneer is het comfort voldoende voor de gebruiker? De NPR* 1813:2016 geeft u specifiekere handvaten.

*NPR = Nederlandse Praktijk Richtlijn

 

NPR 1813:2016

De NPR* norm 1813:2016 gaat verder en stelt een bepaalde maatvoering waar een bureaustoel aan moet voldoen om aan de norm te voldoen. Deze normen zijn gebaseerd op de maten van de gemiddelde Nederlander. De maatvoering die de NPR 1813:2016 hanteert wijkt af van de maten die worden benoemd in de NEN-EN 1335-1. Dit komt doordat de NPR zich richt op de gemiddelde maten van Nederlanders. De NEN-norm  richt zich op de maten van Europeanen.

Richtlijnen NPR 1813:2016     –      Zitting

De zithoogte dient minimaal verstelbaar te zijn tussen 410 en 550 mm. Dit betreft de zithoogte in belaste toestand. Hierbij dient er de mogelijkheid te zijn dat de gebruiker de onderbenen iets naar voren of naar achteren kan verplaatsen.

De zitdiepte dient minimaal verstelbaar te zijn tussen 380 en 480 mm. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende ruimte is tussen de voorzijde van de zitting en de knieholte. Zo wordt voorkomen dat de onderbenen afgekneld worden.

 

Richtlijnen NPR 1813:2016     –      Rugleuning

De rugleuning dient minimaal 370 mm hoog te zijn. De hoogte dient voldoende steun te geven aan de rug en dient de vorm van de wervelkolom te volgen. De bewegingen van de schouders mogen niet door de rugleuning belemmert te worden.

 

Richtlijnen NPR 1813:2016     –      Armleggers

Armleggers dienen minimaal 150 mm lang te zijn en 50 mm breed. De onderarm en elleboog dienen voldoende ondersteund te worden. De armlegger mag niet het aanschuiven aan het bureau belemmeren. De afstand tussen de voorzijde van de armlegger en de voorzijde van de zitting dient daarom minimaal 200 mm te zijn. Qua hoogte dienen de armleggers minimaal verstelbaar te zijn tussen 200 en 300 mm. De breedte tussen de armleggers dient minimaal verstelbaar te zijn tussen de 360 en 510 mm.

Moet u zich richten op de richtlijn?

Bovenstaande richtlijnen en normen zijn er op gericht om u handvatten te geven ten aanzien van de maatvoering en instelbaarheid die een bureaustoel dient te hebben. De richtlijnen zeggen niets over gezondheidsaspecten ten aanzien van zitten. In hoeverre een bureaustoel ‘goed’ voor u is, hangt af van veel verschillende factoren. Factoren die hierin een rol spelen zijn onder andere de taken die u doet, hoelang u dit doet, welk soort bureau u gebruikt (verstelbaarheid).

Het Arbobesluit stelt als richtlijn dat een stoel een rugleuning moet hebben. De NPR 1813:2016 stelt daarentegen dat in sommige situaties een andere zitoplossing zoals een zadelstoel en/of een stasteun een beter resultaat kan opleveren voor de gebruiker. Wij zijn het met de NPR eens: er zijn zitoplossingen waar u prima een hele werkdag op kunt zitten (denk bijvoorbeeld aan de Back App 2.0).

Wat wij u proberen duidelijk te maken is dat u de gegeven normen/richtlijnen zeker mee moet nemen in uw keuze voor een bureaustoel ten aanzien van maatvoering. Wij adviseren echter om verder te kijken dan alleen de normen en richtlijnen. Goede maatvoering voor een bureaustoel is belangrijk, maar gezondheidsaspecten ten aanzien van zitten zijn net zo belangrijk. Wat een ‘goede’ bureaustoel voor u is, is persoonlijk. De stoel die voor persoon A fantastisch is, hoeft dat bijvoorbeeld voor persoon B niet te zijn: het is persoonlijk.

Naast het kiezen van de juiste stoel is ook het instellen van uw bureaustoel en werkplek van groot belang om prettig te werken. Via deze link vindt u meer informatie over hoe u uw werkplek het beste ergonomisch op uw lichaam kunt afstemmen. Ook de juiste zithouding is van levensbelang om klachtenvrij te werken. Meer daarover vindt u hier.

 

Wilt u meer informatie over de Arbonormen met betrekking tot uw kantoormeubilair? Klik dan hier!

Heeft u hulp nodig bij het maken van een keuze?