Beeldschermwerken stelt extra eisen aan het te gebruiken meubilair. De inrichting van de werkplek moet zijn afgestemd op de gebruiker en de te verrichtten werkzaamheden, rekening houdend met de lichaamsafmetingen en persoonlijke voorkeur. Vanuit het Arbobesluit moet het bureau of werkvlak een comfortabele houding voor de gebruiker mogelijk maken en reflectiearm zijn. Daarbij moet het bureau voldoende groot zijn om comfortabel te kunnen werken en moet er een flexibele opstelling mogelijk zijn van het beeldscherm, toetsenbord, documenten en accessoires. Klassieke schrijfbureaus zijn ongeschikt voor beeldschermwerk. De werkhoogtes voor lees- en schrijfwerk ligt in het algemeen zo`n 5 cm hoger dan de werkhoogte voor beeldschermwerk.

Wat betreft de bureaustoel stelt het Arbobesluit dat deze stabiel moet zijn. De bureaustoel moet een in hoogte verstelbare zitting en rugleuning hebben (verstelbare hoogte en hellingshoek). Tenslotte moet er voldoende bewegingsvrijheid gefaciliteerd worden en moet de gebruiker comfortabel kunnen zitten.

Gezien dit alles vrij onduidelijk en vaag blijft, gaan we hier verder op in. Er zijn namelijk normen die dieper ingaan op de eisen aan goed kantoormeubilair. Deze staan vermeld in de NPR 1813:2016. Via de onderstaande links vindt u per onderwerp meer informatie hieromtrent.

Heeft u hulp nodig bij het maken van een keuze?