Arbowetgeving laptop

De Arbowet stelt dat laptopgebruik wettelijk moet worden gelimiteerd tot maximaal twee uur per dag. Tenzij de volgende minimale maatregelen worden getroffen:

 1. U werkt met een laptophouder, waardoor het laptopscherm vrij te plaatsen en in hoogte verstelbaar is;
 2. U koppelt een los toetsenbord aan de laptop;
 3. U maakt gebruik van een losse muis i.p.v. het laptop touchpad
 4. U maakt gebruik van een documenthouder indien u werkt met losse documenten.

Deze regels zijn in het leven geroepen omdat het werken aan een laptop zorgt voor een niet ergonomische houding. Een laptopscherm staat relatief laag in vergelijking met een monitor. Dit beeldscherm is ook niet in hoogte verstelbaar.

Bekijk aanbod

Ergonomisch werken met een laptop

Vanuit ergonomisch oogpunt streven we altijd om de omgeving aan te passen aan de mens en niet andersom. Dit laatste gebeurt echter wel bij laptopgebruik: we gaan krom en ‘rond’ zitten (met gebogen rug), om maar goed op de laptop te kunnen kijken.

Om dit probleem te verhelpen zijn laptopstandaards in het leven geroepen. Door het gebruik van een laptopstandaard is het mogelijk om de laptop hoger te plaatsen; op ooghoogte. Hierdoor kunt u een ergonomische, rechtop zittende houding aannemen tijdens het werken met de laptop.

 

Voorkom pijnklachten tijdens het werken aan de laptop

Uit wetenschappelijk onderzoek van Ergo-Q is gebleken dat het gebruik van een laptopstandaard leidt tot 21% meer comfort en 32% minder nekbelasting. Let wel: u dient het gebruik van een laptopstandaard te combineren met de andere bovengenoemde maatregelen, te noemen: het gebruik van een los toetsenbord, muis en documenthouder. Het toetsenbord en touchpad van de laptop gebruiken terwijl de laptop op een laptopstandaard staat is niet de bedoeling en werkt ave rechts!

Voordelen laptopstandaard

Met werken met een laptopstandaard voorziet in een ergonomische houding tijdens het beeldschermwerken aan de laptop. Echter kan de inzet van een laptopstandaard u ook de nodige kosten besparen, zoals:

  • Voorkomen van RSI/ KANS claims;
  • Verminderen van ziekteverzuim veroorzaakt door lichamelijke klachten door computergebruik; hoge kosten zieke werknemer (per dag: gem. € 524 vaste kosten + gemiste omzet);
  • Geen externe monitor nodig
  • Flexibele werkplekken vs vaste desktop werkplek (minder pc’s en kantoorruimte per medewerker)
  • Verhoogde productiviteit van medewerkers (een rechtop zittende houding leidt tot een betere toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen)

De verschillende varianten

Ergoproof Basic Laptopstandaard

BakkerElkhuizen Ergo-Q 260

ErgoProof Smart Laptoptas

Heeft u hulp nodig bij het maken van een keuze?