Backapp

Ergonomische stoel en trainingsapparaat

De stoel die je leven zal veranderen. Gegarandeerd.

Tegelijkertijd zitten, bewegen en werken: kan dat?

Dat we met z’n allen teveel stilzitten is duidelijk: de strijd tegen sedentair gedrag en de negatieve gezondheidseffecten zijn dan ook in volle gang. Veel interventies richten zich op de activatie van medewerkers, waarbij het doel is dat men tijdens werktijd en/of in vrije tijd meer in beweging is. Wij zijn ervan overtuigd dat vitaliteit en duurzame inzetbaarheid begint op de fysieke werkplek: daar waar de gemiddelde Nederlander nota bene het grootste deel van zijn/haar tijd verblijft.

Het is een feit dat we natuurlijk wel ons werk moeten blijven doen. Vaak is dat de grootste obstructie om tijdens ons werk voldoende te variëren met onze houding,  minder te zitten en meer in beweging te zijn. De meeste goede voornemens ten aanzien van dynamisch werken mislukken hierdoor.

De kern van de Backapp filosofie is om constant een klein beetje in beweging te blijven door op de ‘Magic Ball’  te balanceren. Omdat de stoel geen rugleuning heeft, wordt de gebruiker permanent geprikkeld om in balans te blijven én een gezonde werkhouding aan te nemen. De open heuphoek zorgt ervoor dat je rug gezond belast wordt en er geen pijnklachten ontstaan.

De Backapp balansstoel is op dit moment de enige verkrijgbare stoel zonder een rugleuning, die geschikt is voor langdurig (> 2 uur) gebruik. Door zijn unieke bouw en in het bijzonder de karakteristieke vorm van het zadel, zorgt de stoel ervoor dat je vanaf het eerste moment een correcte en natuurlijke lichaamshouding aanneemt. Deze houding is herkenbaar, doordat er bij deze houding een denkbeeldige loodrechte verbindingslijn kan worden getrokken vanuit het gat van het oor, naar de schouder en zo naar het heupgewricht.

De Backapp balansstoel is standaard uitgerust met een hoge gaslift, waardoor je hoger van de vloer zit (de stoel is geschikt voor lichaamslengtes vanaf ca. 1.58 cm). Deze verhoogde positie zorgt voor een gunstige uitgangspositie van het bekken en kan daarmee op de juiste manier je wervelkolom sturen.

Dynamisch en actief zitten

Het dynamische karakter van de stoel wordt veroorzaakt door de zogenaamde ‘Magic Ball’. Door aan de bal te draaien, zorg je ervoor dat de stoel steunt op de bal. Zo raakt de stoel uit balans. Door deze onbalans, word je geprikkeld om actief balans te creëren. Door ongemerkt fysiek actief te zijn, worden spieren aangezet om te werken, waardoor ze sterker worden en een beter uithoudingsvermogen ontstaat. Spieren die werken verbranden energie, hetgeen een duidelijke impact heeft op het bestrijden van de gevolgen van sedentair gedrag.

De bewezen effecten

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het metabolisme (stofwisseling) positief wordt beïnvloedt wanneer je de Backapp balansstoel gebruikt. Per definitie betekent dit, dat je tijdens het gebruik actiever bent in vergelijk met een traditionele kantoorstoel. Daarnaast blijkt uit een veldonderzoek, uitgevoerd in 2017, dat gebruikers van de Backapp balansstoel sneller opstaan. Daarmee wordt de zit-duur per dag met gemiddeld 15% gereduceerd. De sta-tijd wordt bevorderd met ruim 11%. 30% van de deelnemers voelde zich veel fitter na het werk.

Uit een uitvoerig gebruikersonderzoek blijkt het enorme succes: 96% van de gebruikers beveelt de stoel aan. Met name de algemene gezondheidseffecten (76%), minder pijnklachten (50%), méér kracht (26%) en méér energie (10%) zijn vaak beschreven effecten.

Als de stoel op de juiste hoogte is ingesteld, wordt er een grotere heuphoek gecreëerd: hierdoor staat je bekken automatisch in een neutrale stand waardoor er veel steun en sturing gegeven wordt aan je lage rug. Hierdoor zit je automatisch in een loodrechte en juiste zithouding. Op die manier maak je optimaal gebruik van de passieve stabiliteit van je wervelkolom (interne link) en kun je je romp-ondersteunende spieren inzetten bij de stabilisatie van je houding.

Curatieve effecten

De Backapp balansstoel is uitermate geschikt voor mensen met rugklachten die veel (moeten) zitten. Door de automatische houdingscorrectie kan deze groep gebruikers van hun klachten herstellen. Dit heeft alles te maken met de juiste zithouding en de activatie van spieren. Het is notabene een feit, dat fysiotherapeuten en behandelaren dagelijks hun patiënten adviseren om (actief) te oefenen. Deze stoel past dan ook exact bij de re-integratie- en herstelprocessen van bekken-, lage rug en nek-schouderklachten. Van de ondervraagde artsen en fysiotherapeuten adviseert 97% de Backapp balansstoel dan ook voor hun patiënten.
Lees hier enkele gebruikerservaringen!

Preventieve effecten

Door het actieve karakter past deze oplossing precies in de strijd tegen het overmatig stilzitten en sedentair gedrag. Het gebruik van de stoel wordt gekenmerkt door een verhoogd metabool niveau (MET – metabolic equivalent) van gemiddeld 1,8 (pieken van 1,9-2,0). Onderzoek naar de strijd tegen effecten van overmatig stilzitten laten zien dat het bereiken van minimaal 1,5 MET nodig is om het risico op nadelige effecten tegen te gaan.

Daarnaast weten we dat dynamisch werken een positief effect heeft op de productiviteit en concentratie. Door dynamisch en actief te werken, weten we dat vermoeidheidsverschijnselen gedurende de dag worden bestreden. De effecten op de juiste zithouding betekenen dan ook, dat klachten als gevolg van een ongezonde zithouding niet zullen ontstaan.

 

Samengevat zal het gebruik van de Backapp leiden tot minder verzuim en betere prestaties.

Bekijk hier ook de resultaten van ons Backapp Gebruikersonderzoek waarin wij eindgebruikers hebben gevraagd naar hun ervaringen met de Backapp Balansstoel.

Doseren van onbalans

Je kunt de onbalans van de stoel heel nauwkeurig doseren, door tijdens de opbouwfase iedere week de Magic Ball telkens een klein beetje verder naar buiten te draaien. Hoe verder je de bal naar buiten draait, hoe groter de uitdaging zal zijn om in balans te zitten. Hoe groter deze uitdaging, hoe meer impact het zal hebben op de werking van je spieren. We adviseren echter iedereen bij de start van het gebruik van de stoel, de eerste twee weken de bal nog niet te bedienen om op die manier goed te wennen aan het zitten zonder een rugleuning.

Neem plaats op de stoel, en gebruik de rand van de zitting om te bepalen of je ver genoeg naar achteren zit (je dient de rand te voelen)

Stel de hoogte van de stoel in, zodanig dat je voeten plat op de voetenring rusten en je bovenbenen in een open hoek staan ten opzichte van je bovenlichaam (± 120-130°)

Het gewicht van het bovenlichaam dient gelijkmatig verdeeld te zijn op de zitting van de stoel. Daarbij is het belangrijk dat je schouders in één lijn staan met je heupen

Na ingebruikname adviseren we dat je de bal de eerste (2) weken volledig naar binnen gedraaid gebruikt. Laat je lichaam eerst wennen aan deze nieuwe positie. Daarbij kan enigszins spierpijn ontstaan, aangezien je nu actief zit. Dit is normaal en een natuurlijk proces, wat zal verdwijnen. Je kunt ervoor kiezen om de zittijd op de Backapp gedoseerd op te bouwen.

Belangrijk is om de werkhoogte (bureaublad) op de juiste hoogte in te stellen. We adviseren een hoek van ongeveer 90° in je elleboog.

Na de gewenningsperiode, kun je gedoseerd de bal naar buiten draaien, zodat de stoel uit balans raakt. Het doel is om te balanceren op de bal, en niet op de ring.

Meer uitdaging? Draai dan de bal verder naar buiten, zodat je de hele dag actief en dynamisch de stoel kunt gebruiken. Je zult merken, dat je meer calorieën verbruikt, je beter kunt concentreren, meer energie hebt en sterkere spieren ontwikkelt.

Ontstaan van de Backapp balansstoel

Het idee van de stoel ontstond op het moment dat de uitvinder (Dr. F. Johnson) aan het herstellen was van zijn tweede hernia operatie. Zijn therapeut daagde hem uit, om te gaan zitten op een traditioneel balansbord. In eerste instantie was dr. Johnson bang voor de gevolgen, aangezien destijds de therapeutische maatregelen nogal conservatief waren (6 weken bedrust). Toen bij de eerste poging bleek dat de uitdaging om te balanceren groot was, en zijn spieren werden geactiveerd kwam hij op het idee om hieruit een stoel te ontwikkelen. Zo ontstond ruim 15 jaar geleden het eerste idee voor deze unieke oplossing, en groeit de groep tevreden gebruikers ieder jaar.

Inzetbaarheid en toepassingsgebied

De Backapp balansstoel past uitstekend in een dynamische en actieve werkomgeving. Het is nodig om de werkhoogte aan te passen aan de gebruiker, rekening houdend met de juiste zithoek. De stoel past ook uitstekend in een flexibele werkomgeving, aangezien deze stoel makkelijk instelbaar is en er nagenoeg geen fouten gemaakt kunnen worden.

De Backapp balansstoel is standaard niet uitgevoerd met wielen. Met de daarvoor separaat beschikbare Backapp wielen, kunt u de stoel makkelijk verplaatsen zonder deze te hoeven optillen. Met de aanvulling van deze Backapp Wheels, gaat de functionaliteit niet verloren.

 

Milieu

Het gegoten onderstel van Backapp is gemaakt van gerecycled aluminium (300 frisdrank blikjes). Dit onderstel vormt de basis van deze balansstoel. Om het milieu verder te ontzien is het onderstel tegenwoordig gepolijst of voorzien van een poedercoating in plaats van verchroomd. De poedercoating is in de kleuren grijs (Silver Grey) of antraciet (Black Grey) leverbaar.