Trends

 

1. Laptop vervangt steeds vaker de vaste PC 

Laptop computers hebben zich in een razend tempo ontwikkeld. Ze worden steeds krachtiger, lichter en compacter, en doen technisch niet onder voor de PC. Steeds meer bedrijven kiezen dan ook de laptop als vervanger van de desktop computer.

 

2. Computergebruik neemt steeds verder toe
Door de populariteit van internet, e-mail, spelletjes, dvd etc. neemt het totale computergebruik (zakelijk en privé) nog steeds toe.

 

3. Toenemende aandacht voor laptop-ergonomie
Doordat steeds meer uren op een laptop wordt gewerkt neemt de noodzaak toe om dit op een ergonomisch verantwoorde wijze te doen. Veel laptopgebruikers nemen dan ook maatregelen om de laptopwerkplek te verbeteren. Een laptophouder met geïntegreerde documenthouder, een goede optische muis en een extern toetsenbord behoren inmiddels dan ook bij veel laptopgebruikers tot de basisvoorzieningen.

 

4. Thuiswerkplek
Thuiswerken vindt op steeds grotere schaal plaats. Ook thuis is een ergonomische werkplek van belang. Waar de Arbo-diensten toezien op goede arbeidsomstandigheden op het werk, laat de thuiswerkplek nogal eens te wensen over. De stoel en het bureau voldoen vaak niet aan de normen en verder ontbreekt in veel gevallen een goede documenthouder, monitorsteun of laptophouder.

 

5. Het nieuwe werken

Het Nieuwe Werken neemt internationaal een grote vlucht. De recessie helpt daarbij. Steeds meer bedrijven willen bezuinigen op reiskosten. Zij stimuleren het samenwerken op afstand en schaffen de vaste werkplek af.

Het succes van de invoering van HNW hangt grotendeels af van een geïntegreerde aanpak met aandacht voor human resources, informatietechnologie en facility management.

Thuis is de belangrijkste alternatieve werkplek, (89 pct), op de voet gevolgd door flexibele werkplekken op kantoor. Bij een klant werken (37 pct) of in een satellietkantoor in de buurt van de woonplaats van de werknemer (35 pct) komt ook steeds vaker voor. Organisaties die HNW geïntegreerd hebben ingevoerd maken gebruik van alle alternatieve werkplekken.
Anderen laten hun medewerkers alleen thuis werken en niet op andere plekken.