Ergonomische muizen

Beeldschermwerken is een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van klachten aan uw arm, nek en schouder (KANS-klachten of RSI). Vooral het muisgebruik speelt hierin een zeer belangrijke rol. Uw arm is ontspannen wanneer u uw hand houdt, zoals u iemand een hand geeft. Wanneer u een standaard computermuis gebruikt, houdt u uw arm in een niet neutrale positie, waardoor er spierspanning ontstaat. Doordat de muis een van de voornaamste invoermiddelen is tijdens het beeldschermwerken, gebruiken we deze veel en langdurig.

Kortom: we houden onze arm dag, in dag uit voor lange perioden in een niet neutrale houding die zorgt voor een verhoogde spierspanning. De kans dat dit zorgt voor overbelasting en daarmee klachten is dan ook groot. Richtlijnen stellen daarbij dat het gebruik op zich van de apparatuur voor werknemers geen bron van risico’s mag vormen (Richtlijn 90/270/EEG).

 

Er zijn manieren om de kans op het krijgen van klachten te reduceren. Dit kan bijvoorbeeld door de duur van het muizen te verkorten of u de gewoonte aan te nemen om uw hand niet voortdurend op uw muis te laten rusten (wat vaak onbewust gebeurt!). Ook proberen om niet onbewust in de muis te knijpen is een remedie. Echter is er maar één oplossing die echt het probleem aanpakt bij de kern: het inzetten van een ergonomische muis.

 

Er zijn verschillende soorten ergonomische muizen, waarbij een onderverdeling is te maken in een aantal soorten. Deze zullen hieronder kort besproken worden:

BNEEVR

Verticale muis

Een verticale muis zorgt door de vorm van de muis per definitie voor een neutrale houding in uw onderarm. Bijkomend voordeel is dat dit soort muizen voorkomt dat u tijdens het muizen onbewust de muis steeds verder weg duwt en onderuit gaat hangen (slouchen). Wanneer de muis dichter bij het lichaam wordt geplaatst, is dit minder belastend voor de nek en schouders Dit is iets dat bij standaard muizen wel al snel gebeurt. Omdat een verticale computermuis qua functionaliteit hetzelfde werkt als een standaard computermuis, wordt de productiviteit niet nadelig beïnvloed.

Doordat het gebruik van een verticale muis alleen maar voordelen en zo goed als geen nadelen biedt raden wij het gebruik van een verticale muis aan! 

Het grootste deel van ons muizenassortiment bestaat uit verticale muizen. Via de onderstaande links gaat u naar de productpagina’s.

Verticale Muizen – Bedraad

ErgoProof Verticale Muis Optical USB, Rechtshandig

De ErgoProof Verticale Muis Optical USB, Rechtshandig is een verticale muis, voorzien van 3 knoppen die alle benodigde basisfuncties dekken. De ergonomische vorm van de ErgoProof muis is zodanig dat hij de handpalm prettig opvult. Uw vingers kunnen rusten op de muis en er is een holling gecreëerd op de plek van uw duim, zodat ook deze op een prettige manier op de muis rust. De muis kan middels USB aangesloten worden. De muis is Plug&Play, waardoor u vervolgens direct aan de slag kunt. Deze muis is CE/FCC en RoHS gecertificeerd. De ErgoProof Verticale Muis Optical USB, Rechtshandig is beschikbaar in de kleur zwart.

 

Klik hier voor de productpagina.

Orthomouse

De Orthomouse heeft een speciaal ontwerp dat gebaseerd is op medische informatie. Door de rondingen en inkepingen in deze muis, geeft deze verticale muis uw hand de optimale rustpositie. Deze muis wordt geleverd met een aantal losse onderdelen waarmee u de vorm van de muis kunt aanpassen naar de vorm van uw hand. Door simpelweg het ene onderdeel los te klikken en het andere onderdeel vast te klikken verandert u met het grootste gemak de vorm van de muis. Zo vindt u altijd een fijne werkpositie voor uw hand.

Klik hier voor de productpagina.

Newtral 2 Gripless, Rechtshandig

De Newtral 2 Gripless ergonomische muis is gevormd op basis van de natuurlijke ontspannen positie en houding van uw hand in ruststand: de muis is ontworpen aan de hand van EMG (elektromyogram) onderzoeken bij professionele computergebruikers die overbelastingsklachten ervoeren (zoals KANS of RSI). Zo is gekomen tot een stand van de hand waarin de minste spanning optreedt. Dat is de vorm van deze muis geworden. De accessoires die bij uw Newtral 2 Gripless worden bijgeleverd zijn middels magnetisme te bevestigen en los te halen. De accessoires zijn vervaardigd uit soft gel, zodat deze extra comfort bieden. De muisklik van deze muis worden afgestemd op het gewicht van uw vingers, waardoor er een zeer lichte klikaanslag ontstaat.

 

Klik hier voor de productpagina.

HandshoeMouse Child LC-BRT

De HandshoeMouse Child is een muis die speciaal is ontworpen voor kleine (kinder)handen. Deze muis is ontworpen op basis van de natuurlijke, ontspannen positie van kleine (nog niet geheel volgroeide) handen. Zo wordt het krijgen van klachten vermeden, zowel nu als in de toekomst. Deze muis is met name geschikt voor handen kleiner dan 15 cm.

 

Klik hier voor de productpagina. 

DXT Precision Mouse Bedraad

De DXT Precision muis combineert de arm- en handpositie van een verticale muis met de precisie-grip van een pen. Dit resulteert er in dat u zeer precies en accuraat kunt werken. Door het compacte design kun je de muis makkelijk overal mee naar toe nemen. De muis is in alle opzichten universeel, zowel geschikt voor links en rechtshandigen en geschikt voor grote en kleinere handen. Ideaal voor organisaties die flexwerken en willen standaardiseren op een muis. De DXT Precision Mouse is ontwikkeld door een team van specialisten, fysiotherapeuten en ergonomen.

 

Klik hier voor de productpagina.

Evoluent Standaard De Lux Bedraad, Rechtshandig

De Evoluent Standaard De Lux Bedraad, Rechtshandig is de basisvariant van de Evoluent De Lux verticale muizen. Deze muis heeft alle basisfuncties die een verticale ergonomische muis dient te hebben. De muis is voorzien van 2 knoppen en een scrolwiel. De hoogte van deze muis, in vergelijking met andere verticale muizen, is relatief hoog. Hierdoor raakt uw pink het tafelblad niet. Deze hoge vorm is kenmerkend voor Evoluent-muizen.

 

Klik hier voor de productpagina.

Evolution SRM EZ VS4

De Evolution SRM VS4 (Stress Relieving Mouse) is een lasergestuurde, verticale muis. De muis heeft 4 knoppen; twee knoppen voor uw wijs- en middelvinger, één scrol knop met klikfunctie en een knop onder uw duim. De knoppen zijn zodanig gepositioneerd dat uw vingers schuin naar beneden wijzen, zodat een ontspannen houding ontstaat in uw hand en arm. De Evolution SRM VS4 is met name geschikt voor mensen met kleine tot gemiddelde handen met een handbreedte tot ongeveer 8,8 cm.

 

Klik hier voor de productpagina.

Evoluent 4 De Lux Bedraad, Rechtshandig

De Evoluent 4 De Lux Bedraad, Rechtshandig is een verticale muis die in vergelijking met andere verticale muizen een hogere vorm heeft; uw hand komt wat verder van de tafel af. Door deze vorm komt uw hand (pinkzijde) niet in contact met uw tafelblad. De vorm van deze verticale muis vult uw handpalm geheel op. Een ander kenmerk van deze muis is de veelheid aan knoppen: de muis heeft maar liefst 5 knoppen die u geheel naar eigen inzicht qua functie kunt instellen.

 

Klik hier voor de productpagina.

Evoluent 4 De Lux Bedraad, Linkshandig

Deze Evoluent 4 muis betreft de linkshandige variant van dit type. Typerend aan een Evoluent 4 verticale muis is de hoge vorm: in vergelijking met andere verticale muizen komt uw hand bij deze variant verder van het tafelblad af. Hierdoor komt uw hand (pinkzijde) niet met uw tafelblad in contact. De handpalm wordt geheel opgevuld. Een Evoluent 4 muis biedt u veel verschillende knoppen die u naar eigen inzicht qua functies kunt instellen. Ook de snelheid waarmee de cursor over uw monitor beweegt (de gevoeligheid) is geheel instelbaar bij deze muis.

 

Klik hier voor de productpagina.

OysterMouse

De muis is -zoals de naam al aangeeft- uitklapbaar zoals een oester. De OysterMouse is de eerste computermuis die naar eigen wens en behoefte gekanteld kan worden aan de hand van 5 hellende posities. Zo kunt u de muis instellen naar een mate van kanteling die u prefereert en u kunt afwisselen tussen de verschillende posities. Tevens is de muis zowel links- alsook rechtshandig te gebruiken. Dit komt door het ontwerp van de muis, dat is namelijk voor beide kanten gelijk. Bovendien is deze computermuis de winnaar van de 2011 Ergonomic Award (NECE USA).

 

Klik hier voor de productpagina.

Verticale Muizen – Draadloos

ErgoProof Verticale Muis Draadloos, Rechtshandig

Zoals de naam al aangeeft betreft dit product de draadloze, verticale ErgoProof muis voor rechtshandigen. Met dit model bent u van alle gemakken voorzien: de muis is draadloos, waardoor u geen last heeft van een extra kabel over uw bureau. Daarbij is deze muis laser gestuurd. Dit houdt in dat de muis op meer verschillende oppervlakken te gebruiken is dan een optische muis (textiel, glas, etc.) en dat de muis accurater is.

Dit model heeft 3 knoppen, waarmee alle basisfuncties gedekt zijn. De vorm van de muis zorgt voor opvulling van uw handpalm, waarbij uw vingers ontspannen kunnen rusten op de muis. Deze muis wordt geleverd met een kleine USB adapter die u in de USB-poort in de computer steekt. Deze adapter verbindt zich vervolgens met uw muis en u kunt aan de slag: Plug&Play. De muis is CE/FCC en RoHS gecertificeerd en is beschikbaar in de kleur zwart.

 

Klik hier voor de productpagina.

Evoluent 4 De Lux Wireless, Rechtshandig

De Evoluent 4 De Lux Wireless, Rechtshandig is de Evoluent variant die u het meeste gemak biedt. U heeft bij deze variant geen kabel, waardoor deze variant nog meer comfort biedt. Kenmerkend aan Evoluent 4 muizen is de hoge vorm. Dit zorgt ervoor dat uw hand het tafelblad niet raakt. Ook hebben Evoluent 4 muizen een veelheid aan knoppen, welke naar eigen wens en inzicht instelbaar zijn. U kunt deze muis gebruiken door de USB-adapter op uw computer aan te sluiten. De Evoluent 4 Draadloze Verticale Muis is de Evoluent 4 variant die het meeste comfort biedt, doordat u geen last heeft van kabels die over uw bureau lopen. Door middel van een USB-adapter kunt u deze muis makkelijk met uw computer verbinden. Zoals alle Evoluent 4 varianten kenmerkt deze muis zich door de hoge vorm (waardoor uw hand het tafelblad niet raakt) en een veelheid aan zelf instelbare knoppen.

 

Klik hier voor de productpagina.

Evoluent 4 De Lux Small Wireless, Rechtshandig

De Evoluent 4 De Lux Small Wireless, Rechtshandig is een kleinere muis voor kleinere handen. Wanneer uw hand kleiner is dan 178 mm, zou u kunnen overwegen om voor deze muis te kiezen. Het is belangrijk dat de muis u prettig in de hand ligt en dat u niet het gevoel heeft dat de muis u te groot is en/of dat u lastig bij de knoppen komt. Evenals de andere Evoluent 4 varianten is deze muis relatief hoog qua vorm. Waar de pinkzijde van uw hand het bureau normaal al snel raakt, zal dat bij een Evoluent 4 niet gebeuren. Een ander kenmerk van dit type muis is de veelheid aan knoppen die u naar eigen wens en inzicht kunt instellen.

 

Klik hier voor de productpagina.

UniMouse Contour, Draadloos, Rechtshandig

De UniMouse Contour is een verticale muis waarbij u de helling en het duimplateau zelf kunt instellen voor het meest comfortabele muisgevoel. Er is in dit ontwerp gekomen tot een mooie balans tussen comfort en ergonomie. De helling van de muis (de mate waarin de muis verticaal staat) is traploos instelbaar van licht hellend (35°) tot zeer hellend (70°). De UniMouse is voorzien van maar liefst 7 knoppen, waarbij er een derde middelste muisknop is verwerkt. De klikknoppen zijn verlengd, waardoor u kunt klikken met uw gehele vinger. Deze muis is geschikt voor personen met gemiddelde tot grote handen. Bovendien is de muis draadloos, wat het muiscomfort vergroot. Deze muis is de winnaar van de Reddot Award 2018.

 

Klik hier voor de productpagina.

HE Pro Verticale Muis Premium Draadloos, Rechtshandig

Kenmerkend aan de HE Pro Verticale Muis Premium Draadloos is de prettige handpalmsteun die ervoor zorgt dat uw hand niet langer over uw bureaublad schuift. Daarbij is deze muis voorzien van 5 ‘light click’ knoppen (incl. scrolwiel met klikfunctie), die het muiscomfort vergroten. De muis is Plug&Play, waardoor u direct na het insteken van de muis ermee aan het werk kunt.

 

Klik hier voor de productpagina.

DXT Precision Mouse Draadloos

De DXT Precision Mouse Draadloos combineert de positie die uw hand en arm aanneemt van een verticale muis met de greep van een pen. Door deze greep is het mogelijk zeer nauwgezet en secuur te kunnen werken. Het design van deze muis is zeer compact, wat er in resulteert dat de muis makkelijk mee te nemen is. De muis is universeel: zowel geschikt voor links- als rechtshandig gebruik, zowel geschikt voor grote als kleine handen. Hierdoor is de muis goed geschikt voor flexwerkplekken waar men een standaardmuis wil instellen. Deze muis is ontwikkeld door een team van specialisten, fysiotherapeuten en ergonomen. Het comfort wordt bovendien nog eens vergroot door het feit dat de muis draadloos is.

 

Klik hier voor de productpagina.

Centrische muizen en touchpads

Een centrische muis, is een muis die u voor u plaatst, waarbij u navigeert aan de hand van een in de muis verwerkte balk. Door deze balk te draaien en te schuiven verplaatst u uw cursor. Naast deze balk (waarmee u uiteraard kunt klikken) is een centrische muis voorzien van verscheidene knoppen zodat u voorzien bent van alle functionaliteiten.

Een andere soort muis die u recht voor u plaatst is een touchpad. Een touchpad om te gebruiken met uw computer is gelijk aan een touchpad zoals een laptop heeft, maar dan los zodat u dit kunt combineren met een computer.

 

Door de inzet van dit soort muizen zorgt u ervoor dat u tweehandig kunt muizen, waardoor u niet alleen muist met uw rechterhand (of linkerhand). Ook voorkomt u dat u uw muis weg kunt duwen en steeds verder weg muist, doordat deze muizen altijd midden voor u blijft liggen. Het nadeel van een centrische muis (en als u nooit met een laptop heeft gewerkt ook touchpads) is dat het gebruik van een centrische muis in het begin oefening vraagt om ermee te leren werken. Het is een heel andere manier van muizen die u onder de knie moet krijgen. Wij hebben een aantal centrische muizen/touchpads in ons assortiment. Via de onderstaande links gaat u naar de productpagina’s.

CenterMouse ProTouch

De CenterMouse ProTouch combineert de laatste touch-technologie met tactiele toetsen. Het touchpad van deze muis is groot, waardoor u met het grootste gemak de cursor kunt verplaatsen, klikken, scrollen, inzoomen, etc. Al deze functies zijn ook verwerkt in toetsen. Deze muis is zowel links- als rechtshandig te gebruiken. Nog beter: deze muis is met beide handen gelijktijdig te gebruiken, waardoor eenzijdige belasting voorkomen wordt. De knoppen kunt u zelf instellen, waardoor het comfort vergroot wordt (links- en rechtsklikfuncties kunnen bijvoorbeeld omgewisseld worden). De muis is Plug&Play, dus u kunt na het insteken van de muis direct aan de slag.

 

Klik hier door de productpagina.

CenterMouse Plus

De Centermouse Plus heeft een zeer licht, elegant design. De ultradunne vorm van deze centrische muis bieden u als gebruiker comfort, doordat dit ervoor zorgt dat u een neutrale, ontspannen positie kunt handhaven in uw polsen. Alle knoppen alsook de balk zijn in het midden van de muis verwerkt, om ook op deze manier een natuurlijke houding te bewerkstelligen. De balk van deze muis kan losgekoppeld worden, om deze schoon te kunnen maken. Zo kan de muis lang meegaan.

 

Klik hier voor de productpagina.

Wacom Bamboo Pentablet

De Wacom Bamboo combineert de functionaliteit van een touchpad met pen-tablet technologie. De Wacom Bamboo is niet een muis, maar een invoermiddel waarmee u kunt schrijven en tekenen. Uw tekeningen en schrift zijn vervolgens zichtbaar en bruikbaar op uw computer. De tablet is voorzien van 4 knoppen die u naar eigen wens kunt instellen. Zo heeft u uw meest gebruikte functies altijd bij de hand.

 

Klik hier voor de productpagina.

Joystick/ penmuizen

Joystick en penmuizen brengen het voordeel met zich mee dat u, net zoals bij een verticale muis, uw hand verticaal kunt houden tijdens het muizen. Dit resulteert in een verminderde spierspanning in uw arm. Het nadeel van dit soort muizen is het feit dat de manier van muizen erg verschilt met ‘standaard muizen’.

Een joystickmuis beweegt u in zijn geheel (zoals een standaardmuis), echter zijn de bedieningsknoppen verwerkt bovenop en aan de hals van de joystick. De ‘stick’ zelf beweegt niet los van het onderstel. Zodoende bedient u de knoppen met andere vingers dan normaal (veelal uw duim). Een penmuis heeft wel een bewegende hals. Deze muis houdt u -zoals de naam al zegt- vast zoals een pen. Ook hier is het grote nadeel het feit dat het gebruik van dit soort muizen een geheel andere manier van muizen met zich meebrengt. Wanneer u eenmaal aan het gebruik van joystickmuizen en penmuizen gewend bent, zijn ze goed te gebruiken.

Wij hebben enkele joystickmuizen/ penmuizen in ons assortiment. Via de onderstaande links gaat u naar de productpagina’s.

Penclic Mouse VS2 Bedraad, Rechtshandig

De Penclic Mouse VS2 Bedraad bootst de grip na, zoals u ook een pen vasthoudt. Tijdens het schrijven met een pen houdt u uw hand en arm verticaal. Zo ook bij deze muis. Door deze houding ontstaat er een ontspannen positie met weinig spierspanning. Bovendien kunt u zeer accuraat en precies te werk gaan met deze muis: dat kunt u immers met een pen ook. Door de gripsoort kunt u zeer fijn motorisch werken. De Penclic Mouse USB is voorzien van 5 knoppen én een scrolwiel. Zo bent u van alle gemakken voorzien.

 

Klik hier voor de productpagina.

Penclic Mouse VS2 Draadloos, Rechtshandig

De Penclic Mouse simuleert de greep die u hanteert wanneer u schrijft met een pen. Wanneer u schrijft houdt u uw hand/arm verticaal, wat leidt tot een ontspannen muishouding. De pen wordt vastgehouden in een stabiele standaard. Door deze pengreep kunt u bovendien zeer accuraat muizen. Met een pen kan men immers ook zeer precies en accuraat te werk gaan. Deze muis is voorzien van 5 knoppen en een scrolwiel. Doordat de Penclic Mouse draadloos is, biedt deze variant nog meer comfort: u heeft geen last van kabels.

 

Klik hier voor de productpagina.

3M Opti Ergo Verticaal

De 3M Opti Ergo Verticaal is een verticale muis, voorzien van een joystick. De greep om de joystick zorgt voor bewezen minder spierspanning en een groter comfort tijdens het muizen. De klikfuncties zijn bij deze muis verwerkt bovenop de joystick, waardoor u deze met uw duim bedient. U beweegt de cursor over het scherm door de muis over de ondergrond te bewegen: de joystick zelf beweegt niet. Scrollen doet u door middel van een enkele klik. U kunt met deze muis direct aan de slag: de muis is Plug&Play.

 

Klik hier voor de productpagina.

Trackball muis

Bij trackball muizen beweegt u uw cursor niet door middel van het verschuiven van de muis, maar door het draaien met de trackball. Hierdoor ‘muist’ u niet door arm- en polsbewegingen, maar door duimbewegingen. Er geldt een algemene regel dat grote gewrichten beter belastbaar zijn dan kleinere gewrichten. Die regel gaat ook hier op: uw onderarm en pols kunnen meer verdragen dan de kleine gewrichten in en om uw duim. Een bijkomende factor hierin is het feit dat er vrij nauwkeurige, kleine bewegingen nodig zijn om de cursor precies te bewegen op uw scherm waar u wilt. Deze precisie zorgt voor een verhoogde spierspanning en daarmee belasting voor de gewrichten in uw duim. Deze precieze bewegingen zijn bovendien niet alleen belastend: secuur leren werken met een trackball muis is ook lastig. Er kan zodoende worden gesteld dat een trackball muis onnodige belasting met zich meebrengt.

Wij raden het gebruik van een trackball muis af en hebben dan ook geen trackball muizen in ons assortiment.