Beeldschermwerktafel

 

HM werkplekkenDe beeldschermwerktafel dient te voldoen aan NEN 2449.

Het bovenblad is geheel vlak of bestaat uit twee onafhankelijk van elkaar in te stellen bladen: een blad voor het beeldscherm en een blad voor de bedieningsmiddelen; het werkvlak is minimaal 120 cm breed en voldoende diep om de juiste kijkafstand te realiseren (minimaal 50 cm.);het werkblad kan in hoogte instelbaar zijn tussen 62 en 82 cm boven de vloer; de hoogte van werktafels met een vaste hoogte bedraagt 74 tot 76 cm. Wel dient de werkopstelling in hoogte aangepast te worden aan de taak en de lichaamsafmeting van de individuele gebruiker.

Bij een te hoge tafel wordt de werkopstelling met een voetensteun passend gemaakt, een te lage tafel wordt met hulpmiddelen hoger geplaatst. De werkhoogte voor lees- en schrijfwerk ligt in het algemeen zo’n 5 cm hoger dan de werkhoogte voor beeldschermwerk; de dikte van het bovenblad inclusief draagconstructie dient aan de voorzijde zo dun mogelijk te zijn, maximaal 5 cm; er dient voldoende vrije beenruimte (ten minste 65 cm diep en 60 c m breed) en voldoende vrije voetruimte (ten minste 80 cm diep) te zijn; de werktafel dient te zijn voorzien van een licht getint, doch niet spiegelend reflecterend (glanzend) bovenblad.

Voor zowel stoel als tafel geldt dat een goede instructie moet worden gegeven over de instellingen om tot een goede zithouding te komen.